sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Mademuhennos

Nynny ostaa mateensa nyljettynä ja antaa vieläpä kalakauppiaan paloitella sen. Rohkeampi kaappaa tiskiltä pakettiin mateen nahkoineen päivineen. Minä nynnyilin, sillä olin ensi kertaa matikka-asioilla sekä kaupassa että keittiössä. Seuraavalla kerralla (ja se tulee) aion ostaa nahkamatikan ja laittaa Armastuksen töihin. Sitä seuraavalla kerralla ehkä tarraan nahkaan itse.

Vaikka kuinka pinnistelin, ei mieleeni tullut yhtä ainoaa makukokemusta mateesta. Kalan ystävänä olen saattanut lapsena pistellä sitä menemään tietämättä mitä syön. Pitäisi kysyä isältä. En siis oikein tiennyt, mikä olisi mateesta tehty herkkujen herkku. Asiaa tutkailtuani päädyin tekemään mademuhennosta. Maku-lehden ohjetta jotakuinkin noudatellen (ja jotain lisäten) saatiinkin erittäin maukasta ruokaa. En viitsinyt ottaa käyttöön jättiläiskattilaamme, joten seuraavaa kokoa varten jouduin vähän pienentämään alkuperäiohjeen liemen määrää. Toimi näinkin.


MADEMUHENNOS

n. 1 kg:n painonen made (putsattu ja nyljetty)
(mateen maksa)


13 dl vettä
1 tl suolaa
2 dl valkoviiniä
15 mustapippuria
15 valkopippuria
1 laakerinlehti
5 cm sellerinvartta
kourallinen persiljanvarsia

Laita liemen ainekset kattilaan kiehumaan. Paloittele made muutamaan osaan ja nosta palat kattilaan, kun liemi kiehuu kunnolla. Anna kalan kiehua lempeästi noin 12 - 15 minuuttia. Poista alkuvaiheessa syntyvä vaahto pinnalta. Jos sinulla on myös mateen maksa, lisää se kiehumaan kymmenen minuutin jälkeen. Nosta kypsät kalapalat (ja maksa) pois liemestä ja perkaa niistä lihat pois (pään ja pyrstön voit vielä jättää kattilaan). Palauta selkäruodot takaisin kattilaan ja keitä lientä vielä kymmenisen minuuttia. Siivilöi kalaliemi.

Jätä kalapalat odottamaan ja valmista kastike:

6 dl kalalientä
2 dl kuohukermaa
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl tuoretta tilliä silputtuna
2 rkl sitruunamehua

Laita kattilaan kalaliemi. Sekoita vehnäjauhot noin desiin kuohukermaa (tee tasainen suurus tästä). Kaada liemeen suurus ja loppu kerma. Sekoita hyvin ja anna kastikkeen kuplia hetken aikaa kunnes se vähän sakeutuu. Sekoita joukkoon tillisilppu ja sitruunamehu. Tarkista suola. Lisää valmiiseen kastikkeeseen ruoditut kalapalat ja viipaloitu maksa. Kuumenna nopeasti. Tarjoile esimerkiksi keitettyjen perunoiden ja porkkanoiden kera.


19 kommenttia:

  1. Näyttääpä hyvältä. :) Meikäläisellä on kans neitsyys jäljellä tuon mateen nylkemisen kanssa, ehkä sitä vielä joku päivä tulee kokeiltua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nylkeminen vaatii ainakin minulta ennenkaikkea henkistä valmentautumista :)

      Poista
  2. En ole ikuisuuksiin syönyt madetta! Tuo kyllä näyttää houkuttelevan herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä se made ei siellä teilläpäin ole ihan ensimmäisiä koukkuun tarttujia :)

      Poista
  3. Täälläkin matikkaa kokkaamaton! Tämä ohje kyllä vaikutti niin hyvältä, että saattaisin uskaltaa kokeilla ja kyllä minäkin ekalla kerralla ostaisin nyljettynä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja minä aattelin, että olen ihan lajini viimeinen kun en ollut vielä madetta valmistanut!

      Poista
  4. Hieno tuo tuijotuskuva!
    Meillä on tältä talvelta mateet syömättä kun ei kaupassa ole ollut mitä ostaa silloin kun olemme siellä käyneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oulun kauppahallissa oli kasapäin komeita matikoita, hintaan 14,90. Nahattomat tuijottelijat olivat hyvin houkuttelevia :D

      Poista
  5. Meidänkin köökissä on ollut tarkoitus kokkailla madetta, tämä näyttää mahtavalle! Nynnynä mennään ja kokkeillaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on just se aika, kun kannattaa ryhtyä matikkakokkeiluun.

      Poista
  6. Minäkin tein juuri vähän aikaa sitten mademuhennosta, tein sen Mysi Lahtisen ohjeella. Vaikka olen mateita syönyt ihan lapsuudesta lähtien vaikka millä tavalla tehtynä, niin tuo oli ensimmäinen tekemäni muhennos. Lopuista tein pitsaa, mikä taisi olla paras tekemäni pitsa :) Made on kyllä todella maukas ja monikäyttöinen kala, joka kuuluu aina tammi-helmikuuhun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo Mysi Lahtisen muhennos lähtee meilläkin kokeiluun kunhan sopiva yksilö nousee Näsijärvestä :)

      Poista
    2. Kyllä minäkin luurasin Sauvajyväsen mademuhennosta, joka näytti hyvältä. Ja oikein nahkoineen päivineen keitetty made, wau!

      Poista
  7. Nynny täälläkin. Söin perjantaina ihanaa madetta Murussa. Ensi viikonloppuna pakko kokeilla jonkinlaista versiota taas myös kotioloissa. Olen ihan aloittelija, mitä mateeseen tulee, mutta otan sitä aina, jos ravintolassa omn tarjolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää vertaistuki tuntuu niin hyvältä!!! Madenynnyt :) Minäkin ottaisin madetta nyt ravintolassa, jos olisi tarjolla.

      Poista
  8. Niin ruma kuin tuo made on, on se vain herkullinen ja rakenne aika täydellinen :)

    VastaaPoista
  9. Kuulostaa ja näyttää todella herkulta. Tämä ohje tulikin kuin tilauksesta, juuri kun ajattelin, että haluaisin madetta maistaa. Joskus pienenä olen syönyt, eikä siitä ole mitään muistikuvaa. Vielä kun jostain kaupasta löytäisin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tässä oli kyllä maku kohdallaan. Nythän taitaa olla madeaika parhaimmillaan, joten on hyvät mahikset löytää madetta kalatiskiltä.

      Poista