Suunnitteletko valmistujaisia, piknikkiä, teekutsuja, syntymäpäiviä...? Tässä tulee nyt valikoima juustopohjaisia tahnoja, joita voit halutessasi yhdistää cocktailleipäsiin, eväsleipiin tai vaikkapa voileipäkakun täytteeksi. Minä testasin savulohi- ja pestotahnojen yhdistelmää sekä tomaatti- ja kurkkutahnojen komboa, ja ne toimivat hyvin yhdessä. Kokkeile sinäki ja löyvvä mieleisesi yhistelmä!
SAVULOHITAHNA
100 g tuorejuustoa
n. 180 g lämminsavustettua lohta (paino ilman nahkaa)
2 rkl sitruunamehua
1 rkl ranskankermaa
pätkä kevätsipulia silputtuna (tai pieni salottisipuli)
ripaus mustapippuria
Poista ruodot kalasta huolella ja hienonna kala esimerkiksi haarukkaa apuna käyttäen. Sekoita kaikki ainekset keskenään tahnaksi.
PESTONMAKUINEN JUUSTOTAHNA
100 g tuorejuustoa
reilu ruokalusikallinen purkkipestoa
(tai: puoli ruukkua basilikaa + 1 rkl pinjansiemeniä + ripaus suolaa + ripaus mustapippuria + pieni valkosipulinkynsi + 1 rkl oliiviöljyä)
Jos et käytä purkkipestoa, surauta omat pestoaineksesi sauvasekoittimella tasaiseksi tai möyhennä ne morttelissa tahnaksi (ei tarvitse olla välttämättä ihan möhjöä). Sekoita juusto ja pesto. Haarukka toimii tässä hyvin.
TOMAATTINEN JUUSTOTAHNA
100 g tuorejuustoa
n. 1/2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja (puolikuivatut ovat minusta tähän parhaimpia)
pieni palanen valkosipulinkynttä
Surauta tomaatit yhdessä valkosipulinkynnenpalan kanssa tahnaksi ja yhdistä tuorejuustoon. Sekoita hyvin.
KURKKU-TUOREJUUSTOTÄYTE
100 g tuorejuustoa
150 g tuorekurkkua
1 tl sitruunamehua
ripaus suolaa, ripaus mustapippuria
hiukan tuoretta basilikaa silputtuna
Halkaise kurkunpätkä pitkittäin ja poista vetinen siemenosuus keskeltä esimerkiksi pikkulusikan avulla. Raasta kurkku. Jätä raaste siivilään valumaan hetkeksi. Ennen kuin lisäät kurkkuraasteen juustoon, painele raastetta siivilää vasten, jotta ylimääräinen neste valuu pois. Sekoita täytteen ainekset keskenään.
Jos et halua leipiisi niiden kuorikerrosta eli paistopintaa mukaan, leikkaa se pois ennen leipien täyttämistä. Silloin voit kuivattaa ne uunissa ja tehdä kannikoista korppujauhoja.
Minä haaveilen tasaisin väliajoin siitä sinun hernepestosta tai -tahnasta. Jahka tarha tuottaa hernettä, sitä täytyy tehdä!
VastaaPoistaMinullakin se tuli mieleen, kun valmistin näitä tahnoja. Eipä ole tullut tehtyä vähään aikaan.
PoistaTahnat on ihan parhaita! Ja nämä kaikki varmasti herkullisia :) Voileipäkakut, itsetehdyt kolmioleivät ja pienet cocktailpalat, kaikki käy!!
VastaaPoistaTahnoilla saa niin kätevästi hyvää säväystä leipiin, kun enimmäkseen tahnat ovat melko nopsakoita valmistaa.
PoistaNättejä. Itse tehty korppujauho sopii mielestäni moniin ruokiin (ja myös vuokien jauhotukseen) kaupallisia paremmin.
VastaaPoistaTosi harvoin, tuskin koskaan, tulee tehtyä korppujauhoja itse, vaikka eihän se ole homma eikä mikään!
PoistaVoikkarileipä ihmiselle nämä tahnat on hunajaa!
VastaaPoistaTällä tahnavalikoimalla voisi elää viikon verran voileivillä :D
PoistaOi kun sieviä, tosi kivan värisiä ja varmasti myös maukkaita tahnoja. Pitääpä testata myös tuota korppujauhohommaa.
VastaaPoistaKiitos Rommirusina :) Väriä näihin nyt oikein hakemalla hain, kun usein tahnat ovat niin mitäänsanomattoman värisiä.
PoistaTäälläkin ollaan siis juhlatunnelmissa. Kyllä kelpaisivat täälläkin. Niin nättejä ja varmasti täynnä makua.
VastaaPoistaJust ajattelin tehdä tänään piknikille kurkkuleipiä, mutta kylmä ilma vaati tuhdimmat eväät.
Kurkkuleivistä tulee mieleen lämmin kesäpäivä. Tai iso kupillinen kuumaa teetä palan painikkeeksi!
Poista