maanantai 9. kesäkuuta 2014

Grillattu poron sisäfile ja sienikastike

Pakastimentyhjennysviikot ovat alkaneet!

Kartoitusvaihe paljasti pakastimen laatikoista mm. poron sisäfilettä, mustikoita, madelientä, kananmunanvalkuaisia (ilman tietoa siitä, monenko munan valkuaiset rasiassa on - viisasta) ja pakastemaissia. Poro ja mustikat pääsivät hetimiten parempiin suihin, muiden osuutta tuleviin ruokiin vielä suunnitellaan. Ainakin maissikeittoa on luvassa ja joku kalakeittokin pitää tehdä, mutta mihin tuo epämääräinen valkuaissatsi käytetään? Ideoita?

Poronfileiden heittäminen grilliin oli viisas ratkaisu, jota en ole aiemmin kokkeillutkaan. Eli suosittelen! Samalle lautaselle lastattiin sienikastiketta, pottuvoita ja grillattua parsaa. Eipä vähä hyvvää!



GRILLATTUA PORON SISÄFILETTÄ (kahdelle)

2 poron sisäfilettä

Marinadi:
n. 1/2 dl öljyä
1 tl tummaa balsamiviinietikkaa
1 tl hunajaa
ripaus suolaa ja mustapippuria
muutama oksa tuoretta timjamia

Sekoita marinadin ainekset kupissa. Poista sisäfileistä mahdolliset kalvot ja leikkaa fileet kahteen tai kolmeen osaan. Tämä sen vuoksi, että toinen pää on paljon toista paksumpi ja vaatii pidemmän kypsymisajan. Nosta fileepalat pussiin ja kaada marinadi päälle. Anna marinoitua vähintään puoli tuntia.

Ota fileet huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen grillausta. Laita ensin paistumaan paksuimmat filepalat ja hetken kuluttua ohuemmat. Grillaa fileitä joka puolelta hetken aikaa, mutta varo ylikypsymistä. File on parhaimmillaan mehevän roseena ja maistuu maksalle täysin kypsänä.


NOPEA SIENIKASTIKE

1 rasia (ruskeita) herkkusieniä
1 pieni sipuli
1 pienenpieni valkosipulinkynsi
1 rkl vehnäjauhoja
n. 2 dl kermamaitoa
puolikas lihaliemikuutio (tai kasvisliemi-)
mustapippuria, timjamia

Silppua sienet ja sipulit ja paista niitä voissa tai öljyssä, kunnes sienistä on haihtunut neste. Lisää sitten vehnäjauhot ja sekoittele. Kaada joukkoon kermamaito ja lisää sekaan myös liemikuution puolikas. Anna kiehua hiljalleen viitisen minuuttia. Mausta pippurilla ja (tuoreella) timjamilla.

2 kommenttia:

  1. Nam, aika luksusruokaa pakkasesta. :) Tuosta maksasta tulikin mieleen, että minä löysin omasta pakkasestani poron(vasan?)maksoja, voiskohan nekin grillata? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksi ei voisi? Odotellaanpa, jos joku kokeneempi osaisi antaa tähän hyvät vinkit.

      Poista