keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Lohi ui salsa verdeen

Espanjan jalkapallojoukkueen viimeisen MM-kisapelin kunniaksi (vaikkei heidän kisaurakkansa järin kunniakas ollutkaan) valmistimme lohta espanjalaisittain. Ruoka onnistui hyvin - paljon paremmin kuin espanjan poikien peli on kisoissa sujunut.

Espanjalaisen annoksesta teki salsa verde eli vihreä kastike sekä paahdetut valkosipulinkynnet. Suomalaisen, ja varsin herkullisen lisän lohelle saimme uunissa paahdetuista uusista perunoista. Mitä herkkua!

Ruokavinkki löytyi täältä.


PAISTETTUA LOHTA JA VIHREÄÄ KASTIKETTA (SALSA VERDE)
(kahdelle)


2 lohipalaa
puolikkaan sitruunan mehu
suolaa
4 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä

puolikas sipuli (tai pieni sipuli)
1 pienehkö vihreä paprika
1 valkosipulinkynsi
1 ruukku lehtipersiljaa
1 dl valkoviiniä
1 dl kalalientä (tai 1 dl vettä + vajaa puolikas kalaliemikuutiosta)

Laita lohipalat marinointia varten esimerkiksi johonkin pieneen vuokaan. Purista sitruunasta mehu ja valele sillä lohipalat. Ripottele pinnalle suolaa. Jätä lohet marinoitumaan noin kymmeneksi minuutiksi.

Silppua sipulinpuolikas ja valkosipulinkynsi. Poista paprikasta kanta ja siemenet ja kuutioi se. Kuumenna kasarissa öljyä ja kuullota kasviksia, kunnes ne pehmenevät. Lisää sinne myös persilja. Lisää kattilaan valkoviini ja kalaliemi ja anna kiehua muutaman minuutin ajan. Soseuta kastike sauvasekoittimella.

Kuumenna paistinpannulla oliiviöljyä ja paista valkosipulinkynsiä siinä vähän aikaa ennen kuin lisäät lohipalat paistumaan. Paista ensin nahkapuolelta ja käännä sitten. Paista lohipalat haluamaasi kypsyyteen. (Tarkkaa paistumisaikaa on vaikea sanoa, sillä se riippuu lohipalojen paksuudesta ja syöjän makumieltymyksistä. Me pidämme mehevästä lohesta, joka on juuri ja juuri kypsynyt sisältä. Nyt lohi ehti paistua liian kypsäksi eli kuivaksi, sillä toinen meistä katsoi jalkapalloa ja toinen luki Maisan ja Kaarinan Kiukkukirjaa...) Tarkkaile myös valkosipulinkynsien paistumista ja käännä niiltä välillä kylkeä. Valkosipulinkynnet saavat ruskistua kauniin värisiksi, jolloin ne maistuvat taivaallisilta.

Kokoa annokset: Nosta lohipalat lautasille ja annostele viereen kastiketta. Nosta myös valkosipulinkynnet pannulta lautasille. Tarjoile esimerkiksi uunissa paahdettujen uusien perunoiden kera.

2 kommenttia: