lauantai 4. lokakuuta 2014

Melekein äitin silakkapihivit

Äitini teki maailman parhaat silakkapihvit. En ole muualla niin makoisia syönyt, mutta tänään päästiin jo lähelle. Äiti ruukasi laittaa silakkafileiden väliin sipulisilppua ja juustoa (tavallista edamia), ja aina tuli hyvää. Minä tein nyt melkein äidin silakkapihvejä, mutta raikastin niitä vielä sitruunamehulla ja sitruunankuoriraasteella ja juustona käytin parmesaania. Ah, että tuli hyviä!

Tuore silakka on mahtavaa. Valitettavasti tavallisesta kaupasta ei meinaa saada tuoreita silakkafileitä. Valmiiksi pakattuja silakkafileitä olen ostanut muutaman kerran, mutta en enää pitkään aikaan, koska niiden kala on yleensä ollut vanhan tuntuista, vaikka kuinka on tuoreena mainostettu. Nyt onnisti ja saimme tuoreet ja hyvät fileet oman lähikauppamme kalatiskistä.


SITRUUNAISET SILAKKAFILEET

n. 500 g silakkafileitä
merisuolaa
tilliä (kuivattuna tai tuoreena)
sitruunamehua
hiukan sitruunankuoriraastetta (vajaa puolikas sitruuna)
puolikas sipuli
vähän parmesaaniraastetta

Asettele puolet silakkafileistä yhdelle leikkuulaudalle nahkapuoli alaspäin ja toinen puolikas toiselle leikkuulaudalle. Ripottele fileille suolaa ja tilliä. Purista päälle hiukan sitruunamehua, mutta älä lotraa. Raasta vajaan puolikkaan (huolellisesti pestyn) sitruunan kuori kevyesti ja hienolla terällä ja ripottele raastetta yhdellä leikkuulaudalla olevien fileiden päälle. Raasta pari-kolme ruokalusikallista parmesaania ja ripottele noin puolet raasteesta samoille fileille. Hienonna puolikas sipuli hienoksi silpuksi ja jaa samojen fileiden päälle. Jaa vielä loppu juustoraaste sipulisilpun päälle ja nosta toiselta leikkuulaudalta fileiden puolikkaat näiden päälle.

Kuumenna paistinpannussa voita tai nestemäistä margariinia ja paista silakkapihvejä muutaman minuutin ajan molemmin puolin. Pannu saa olla kuuma, fileet kypsyvät nopeasti. Käännä fileet varovasti esim. paistolastalla ja lusikalla tukien, jotta ne eivät leviä kääntövaiheessa.

* * *

Muistithan, että tänään on kansallinen korvapuustipäivä? Vielä ehdit leipomaan pienen satsin, jos unohdit!

4 kommenttia:

  1. Ihana silakka! Ja äitin reseptit! :)
    Minä aina vannon silakoissa kokonaisten nimeen, paistetut silakat kun on niistä parhaimpia omaan makuuni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äitien reseptit on ihania! Kokonaiset paistetut silakat ON hyviä, mutta minulla niiden edelle menevät paistetut maivat. Ai että...nams!

      Poista
  2. En ole ollenkaan tajunnut, että silakan saaminen olisi hankalaa. Joskus muistan joulun tienoilla tuskaisena etsiskelleeni niitä, mutta katsotaan miten käy ensi viikonloppuna. Ajattelin tarjota vieraille alkupalaksi silakoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi se olla hankalaa, hyvän silakan saaminen. Jos ei ehdi kauppahalliin, niin ei aina kaupassa lykästä. Peukut pystyyn ensi viikonlopulle, että silakkaa on tarjolla!

      Poista