sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Nyhtöleipä

Sattuipa kampaamokäynnillä silmiini naistenlehdessä maitofirman mainos, jossa oli mitä herkullisimman näköinen pull apart -leipä. Nyhtöleipä siis, tai revittävä ja riivittävä leipä. Ensin ajattelin tehdä siitä suorastaan nyhtöreseptin itselleni eli repiä ja riipiä sivun irti. Sitten käytin nokkeluuttani ja ajattelin ohjeen löytyvän myös netistä. Löytyi!

Tässä on minun versioni nyhtöleivästä. Siitä tuli mehevää ja maukasta. Me söimme leipää jonkun tavallisen ruuan ohessa, en muista minkä, mutta parhaiten se ehkä pääsisi oikeuksiinsa jonkin yksinkertaisen keiton kaverina. Hyvin leipä sopisi myös pienen porukan illanistujaisiin tai iltateen kumppaniksi. Aamulla se oli verraton pika-aamupala teekupin kera. Ei voitelua ja päällystämistä, vaan repäisy ja haukkaus!


NYHTÖLEIPÄ


2,5 dl kädenlämpöistä vettä
1 rkl hunajaa
2 tl suolaa
5 - 7 dl jauhoja (minä käytin 1,5 dl spelttijauhoja ja loput vehnäjauhoja)
25 g hiivaa
1 rkl öljyä (laitoin tavallista rypsiöljyä)

Täyte:
1 prk maustettua ranskankermaa (laitoin jotain sipulihommelia; ohjeessa oli käytetty kermaviiliä)
2 keltuaista
100 g mozzarellajuustoraastetta

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää joukkoon suola ja hunaja. Lisää jauhoja vähitellen ja koko ajan sekoittaen. Lisää loppuvaiheessa öljy ja vaivaa taikinaa vielä hetken aikaa käsin. Minulla jauhoja meni kaikkiaan noin kuutisen desiä, ja sitten taikina oli sopivaa - pehmeää, mutta käsiteltävää. Kohota taikinaa liinan alla vähintään puoli tuntia kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Sekoita täytteen ainekset kulhossa. Voitele leipävuoka. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Jauhota leivontataso ja kumoa taikina siihen. Vaivaa ilmakuplat pois taikinasta. Kauli taikina noin uunipellin kokoiseksi levyksi. Levitä täyte päälle ja leikkaa levy neliöksi, kooltaan noin 10 x 10 cm. Kasaa aina muutama neliö päällekkäin ja nosta pinot leipävuokaan pystyssä niin, että niistä muodostuu ikään kuin jono.

Paista leipää 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes se on kypsää ja on saanut kauniin värin.

6 kommenttia:

  1. Näyttää kyllä mehevältä leivältä. Minulla on pull apart-leipätyyppi vielä testaamatta, pitääpä lisätä kokeiltavien listalle tämäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten se aina kasvaakin kasvamistaan se kokeiltavien lista :) Tämä leipä on hyvä lisä listan jatkoksi.

      Poista
  2. Tuli bongattua samainen resepti, mutten ole ehtinyt vielä kokeilla. Näyttää ihanan pehmoiselta ja maukkaalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mehevyyttä kyllä löytyi tästä leivästä, ja makua on helppo muokata omien mieltymystensä mukaan.

      Poista
  3. Siinä lehdessä oli kyllä erinomainen kuva. Saman muistan nähneeni itsekin ja miettineeni monet kerrat nyhtöleipää. Olen vain ollut laiska ryhtymään hommiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, kuva oli hieno ja sen vuoksi kiinnitin reseptiinkin huomiota. Onneksi!

      Poista