Leivonnaisen ohje löytyi leivontaa edeltävänä iltana yllätyksenä lastenkirjasta "Jennin ja vaarin yllätyskakku" (Dale&Reynor), jonka lainasimme kirjastosta. Kun tarina oli luettu, paljastui lopusta kakkuohje. Pikkuleipuri innostui siitä välittömästi, ja niin oli seuraavan päivän leivonnainen päätetty. Vähän jännitti, onnistuuko meidän kakkumme paremmin kuin kirjassa, jossa vaarin näkö teki tepposet... Onnistuihan se.
Ohjeessa kakkutaikinasta paistetaan kaksi kakkua, joiden väliin sitten jäähtymisen jälkeen laitetaan kuorrutetta, jota tulee myös päälle. Me teimme vain yhden kakun, emmekä kuorrutetta ollenkaan. Sen sijaan sekoitin turkkilaisesta jugurtista, tomusokerista ja appelsiininkuoriraasteesta kastikkeen, jota tarjoilin kakun kanssa (ja jolle makuasioissa tarkka pikkuleipuri irvisti ja nyrpisti nenäänsä).
Ja itse kakku - ah, miten hyvää! Pehmeää, mehevää, maukasta!
PORKKANAKAKKU
150 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
3 dl porkkanaraastetta
2 dl vehnäjauhoja
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
1,5 dl saksanpähkinärouhetta
Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.
Vaahdota huoneenlämpöinen voi sokerin kanssa, ja lisää joukkoon kananmunat yksi kerrallaan hyvin vatkaten. Lisää joukkoon porkkanaraaste ja pähkinärouhe. Sekoita mausteet ja kohotusaineet vehnäjauhoihin, ja lisää jauhoseos taikinaan varovasti käännellen (älä sekoita liian pitkään).
Kaada taikina vuokaan ja paista noin 30 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Älä paista kakkua liian kuivaksi.
Minä paistoin kakun irtopohjavuoassa (jonka pohjalla oli leivinpaperi), jonka raosta tirisi hiukan rasvaa pois. Onneksi vuoka oli uunipellin päällä, eikä tarvinnut siivota koko uunia.
"Jennin ja vaarin yllätyskakku" / Dale & Raynor |
Kuulostaa kyllä asiansa osaavalta leipurilta: intoa, taitoa ja delegointikykyä. :D
VastaaPoistaJa kaiken tuon lisäksi oli mahottoman mukava :)
PoistaParhaita leivontahetkiä vietetään täällä myös nelivuotiaan apurin kanssa. Leipoo parempaa suklaakakkua kuin minä... Tavallaan vähän masentavaa.
VastaaPoistaMutta ajattele Jonna, että ehkä juuri sinä olet hänet opettanut niin hyväksi leipuriksi, että leipoo jo paremman suklaakakun :)
PoistaMe ollaan tehty tätä 2-vuotiaan kanssa ja on ollut kyllä makoisaa! Huomenna olisi isän synttärijuhlat ja kun kirjastoon ei enää ehdi niin kokeilin onneani jos netistä löytyisi. Ja löytyihän täällä :)
VastaaPoistaOnneksi kurkistit nettiin Ande! Tämä kakku on tosiaankin mehevä ja makoisa - ja leipominen onnistuu mukavasti pikkuleipurinkin kanssa :)
PoistaTaas palasin ohjeeseen :)
PoistaReseptistäsi jäi muuten pois leivinjauhe! Ihmettelin kun kirjoitit "Sekoita mausteet ja kohotusaineet vehnäjauhoihin", kun eihän tuossa ollut kuin sooda. Mitä ilmeisemmin tulee hyvää myös soodalla eikä leivinjauheen puuttuminen haittaa.
VastaaPoistaSuurkiitos Ande tarkkuudesta! Lisäsin leivinjauheen nyt ainelistaan. Olipa hyvä, että tuossa oli kuva myös alkuperäisohjeesta, niin näkee, että siellähän lukee myös leivinjauhe :)
Poista