tiistai 21. tammikuuta 2014

Kärkkäri

Kuka on syönyt joskus Kärkkäriä? Se on tanakka ja tuhti, mutta suhteellisen vähärasvainen makkara, jota on perinteisesti saanut ostaa oululaisista grilleistä. Sitä ei suinkaan pidä sekoittaa grillimakkaraan, joka on kärkkärin rinnalla heppoista höttöä.


Nyt tulee vinkki: Jos saat käsiisi kärkkäriä, älä höyrytä, keitä tai grillaa sitä. Ota esille kunnon pannu ja sopiva loraus öljyä (muutaman millin paksuinen kerros), ja paista kärkkärit siinä hitaasti ja hartaasti, keskilämmöllä, välillä käännellen. Noin 20 minuutin paistoaika on sopiva, ja kärkkärit saavat rapsakan kuoren. Sinappi ja sipuli ovat perinteikkäät lisukkeet kärkkärille, mutta jotkut rebelit käyttävät myös kurkkusalaattia ja ketsuppia.

Ruokajuomana ei kärkkärin kanssa voi ajatella muuta kuin maitoa!

25 kommenttia:

 1. Mää ostin Oulusta nyt männä viikonloppuna tuliaisiksi paketin kärkkäriä ja söin niitä eilen radikaalisti punakaalisalaatin (!) kanssa! Mutta pannulla paistoin hitaasti, että siinä mielessä noudatin perinteitä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi radikaalia :) Mutta aivan ensiluokkaisen tuliaisen osasit kyllä ostaa!

   Poista
 2. Oih ja voih! Opiskelin 80-luvulla viitisen vuotta Oulussa. Ja todellakin olen syönyt Kärkkäriä (yleensä öiseen aikaan...)! Letkunpuiston rillillä oli sillon parraat. Ikävähän tässä Ouluun tuli!

  Maarit

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oulun ikävää voi heleposti helepottaa ostamalla paketin kärkkäreitä!

   Poista
 3. Täällä nousee kans yks käsi. Eipä ole tullut aiemmin mieleenkään, että kärkkäreitä voisi ostaa kotiinkin, jotenkin olen yhdistänyt ne aina vaan grilleihin. Pitääpä viimeistään kesällä pistää itsekin kotigrilli pystyyn ja kokeilla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maltatko odottaa kesään :) ? Me emme ole koskaan grillanneet kärkkäreitä, mutta sitäkin voisi kokeilla. Tärkeintä on muistaa pitkä paistoaika ja makkaroiden kääntely.

   Poista
 4. Hmmm... ei ole kärkkäri tuttu. Mutta yleensä kaikki makkarat mitä eteen tuodaan, syödään. If it looks good...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos makkarat maistuvat, niin mikäpä ettei kärkkärikin. Mitenkähän sitä mahtaa olla myynnissä muualla maassa?

   Poista
 5. Voi, tuttu on makkara. Grillissä on kokeiltu ja kohtuullisen hyvää tuli, mutta mikään ei voita rasvassa paistettua versiota. Täytynee ostaa viikonlopun herkuksi, nam!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai sielläkin on grillattu?! Sen onnistumisesta ei minulla ole kokemusta, mutta pannulla...oijjoij, hyvää tulee.

   Poista
 6. Voi ei, meillä vasta viikonloppuna syötiin paistettua makkaraa, ja nyt alkoi taas tehdä mieli. :-) Tosin ne meidän makkarat eivät näyttäneet läheskään yhtä hyviltä kuin nämä! Saakohan Kärkkäriä muualta kuin Oulusta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole kyllä tietoa kärkkärimarkkinoista, että kuinka laajat ne ovat. Jos joku tietää, niin tänne voi siitä raportoida :)

   Poista
 7. Pahus! Juuri istun junassa matkalla pois Oulusta. Olisi pitänyt maistaa. :P

  VastaaPoista
 8. Voi nam! Mä haluan ehdottomasti päästä maistamaan kärkkäriä, makkara on hyvää. :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuta kuin silmät auki makkarahyllyllä, jos vaikka olisi Kärkkäriä tarjolla!

   Poista
 9. Kärkkäri on kyllä sanana tuttu, mutta olen ajatellut, että se on vain oululaisten käyttämä yleisnimitys grillimakkaralle. En siis jopa Oulussa pari vuotta asuneena tiedä olenko syönyt kärkkäriä. Tämä puute täytyy ehdottomasti korjata seuraavalla visiitillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä monet kutsuvat kärkkäriksi mitä tahansa grillimakkaraa, erityisesti grilliltä ostettua, vaikkei se Kärkkäriä olisikaan. Aito oikea Kärkkäri on maistamisen arvoinen!

   Poista
 10. Justiinsa tempasin pari järvigrillin kärkkäriä..oulusa siis..mää oon penikasta asti syöny kärkkäreitä. Kärkkäri ei oo kyllä mitenkään samanlainen ku tavallinen makkara jota meikä poika ei syö.. Kärkkäri on jämäkkää ja vähä ryynejä sisältävä makkara ominaismakuneen päivineen.. sinapilla ja sipulilla söin kuten kuuluu.. kärkkäriin voi laittaa myös puolukka hilloa kaveriksi mutta se poikkeaa jo perinteestä mutta tuttu Oulussa kuitenki..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kyllä vesi herahti kielelle, kun kommenttisi luin, Anonyymi! Eli alkoi tehdä kärkkäriä mieli. Ei ole toista kärkkärin kaltaista! Siinä jäävät lihaisatkin makkarat ihan toisille lauteille :)

   Poista
 11. Just alan pisteleen kärkkäriä kitusiin, 30 min ollut pannulla ja tuoksu on asunnossa aivan mahtava. Kuola valluu jo suupielestä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kärkkäriä!!! Mulla alakaa valua kuola jo pelkästä kärkkäriajatuksesta. Ens viikon ruokalistalle sitä siis :)

   Poista
 12. Just sain tuliaisina 5 pakettii kärkkäri...osa toki menee pakkaseen....nyt pannulle ja sit sinapin ja sipulin kera ääntä kohti

  VastaaPoista