sunnuntai 4. lokakuuta 2020

Liekitetyt suklaakakut

Olimme syyskuun lopulla Pastanjauhantaa-blogin 15-vuotissynttärijuhlissa, joissa juhlamiljöö oli mitä tunnelmallisin. Vietimme ihanaa iltaa kodassa nuotion loimutessa ja hehkuessa, tietenkin herkutellen ja rupatellen.

Veimme kemuihin ennalta valmisteltuja ja kypsennettyjä uunijuureksia valkopapuhummuksen kera, mutta jälkiruoan valmistin nuotiolla. Melkoinen luolamiesnaisnmeininki! Olin näppärästi sekoittanut jo kotona kuivat aineet yhteen rasiaan ja pakannut voin ja sokerit toiseen rasiaan. Kananmunat kulkivat ehjinä perille omassa rasiassaan, eivätkä kokkaustohinoissa lopulta jääneet kenenkään alle illan mittaan. Kodassa sitten vain sekoitin voin ja sokerin puuhaarukalla ja kippasin muut ainekset sekaan. Hetki raivokasta sekoittamista, ja taikina oli valmis. Suklaakakkuset oli määrä paistaa epäsuoralla lämmöllä (ja voidelluissa vuoissa), mutta pikkuisen reilua liekkiä löi nuotio paistovaiheessa, ja osaan leivonnaisista tuli aavistuksen kitkerää makua kärvähtäneiden reunojen vuoksi. Paisto aloitettiin ihan ritilän reunamilla, mutta kun vuokia siirrettiin keskemmälle, alkoi tapahtua: Kakkutaikina alkoi hienosti kohota ja kypsyä. Tämän jälkeen siirtelin vuokia useasti vähän reunemmalle, keskemmälle, reunemmalle... ja toivoin parasta. Pimeässä kypsymisen tarkkailu oli vähän arpapeliä. Illan emäntä iloitsi täydellisestä leivonnaisesta, jossa palaneen makua ei ollut lainkaan. 1/6 siis onnistui - ei huono! Nautimme kuumat suklaamuffinit/-kakut vaniljajäätelön kera.

Suklaakakkusten ohjeen löysin täältä. Alkuperäisohjeessa oli tehty 12 kakkusta, minä tein 6 reilun kokoista. Muscovadosokerin vaihdoin kookossokeriin eli siihen, mitä taloudesta löytyi.


SUKLAAKAKUT NUOTIOLLA (6 kpl)

100 g voita

1 dl sokeria

1,5 dl kookossokeria

3 kananmunaa

1,5 dl vehnäjauhoja

ripaus vaniljajauhetta

0,5 dl tummaa kaakaojauhetta

0,5 tl leivinjauhetta

100 g tummaa leivontasuklaata veitsellä rouhittuna

- lisäksi 6 foliovuokaa


Sekoita/vatkaa huoneenlämpöinen voi sokereiden kanssa. Lisää kananmunat yksi kerrallaan vatkaten/voimakkaasti sekoittaen. Sekoita kuivat aineet keskenään sekä rouhittu suklaa. Lisää voi-sokeri-muna-seokseen ja sekoita nopeasti taikinaksi. Voitele vuoat ja jaa taikina vuokiin (leipurille jää yksi reilu lusikallinen taikinaa laadunvalvontaa varten). Paista nuotiolla (tai grillissä 190 asteessa) epäsuoralla tulella/lämmöllä (tai pistä pökköä pesään ja liekitä kakkuset). Hallitusti grillissä paistoajaksi riittänee noin 15 minuuttia (jos teet 12 kpl, niin 10 minuuttia), mutta avotulella paistoaika on vähän arvailua. Kun taikina alkaa kohota, kannattaa alkaa vahtia kakkusia tarkasti. Suklaakakkuset saavat hyvin mielellään jäädä sisältä vähän taikinaisiksi.

Rohkeasti kokkeilemaan leivontaa avotulella! (Nämä olivat niin hyvän makuisia, että taidan tehdä näitä myös ihan tavallisessa sähköuunissa.)

***

Kiitos isännälle ja emännälle sekä juhlaväelle voimaannuttavasta syysillasta! Ja herkuista, nams!

2 kommenttia:

  1. Kiitos teille, kun tulitte ja olitte! <3 Suklaakakkujen leipomisesta nuotiolla saa kyllä inspiraatiota pitkäksi aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suklaamuffineista taitaa tulla tätä nykyä mieleen taannoiset grillibileet :)

      Poista