sunnuntai 24. tammikuuta 2021

Sinisimpukoita ja nuudeleita - ja makuhermot riemuissaan!

Sinisimpukoita oli tehnyt mieli jo ainakin viikon, eikä tuohon vaivaan auttanut muu kuin ryhtyä kokkailemaan. Kaupan kalatiskiltä löytyi tuoreita sinisimpukoita, kuten näihin aikoihin aika usein löytyy. Niiden osto kannattaa ajoittaa niin, että valmistaa ne samana päivänä. Kaupassa ne lykätään verkkopussissaan yleensä vielä muovipussiin, ja kuljetuksessa ja kotijääkaapissa on syytä huolehtia, ettei pussi ole liian tiukasti kiinni. Elävät otukset tukehtuvat liian tiiviisti suljetussa pussissa.

Me olemme ennenkin tehneet simpukkkaruokia (mm. sinisimpukat tomaatin ja chilin kera tai höyrytetyt sinisimpukat tai suloiset sydänsimpukat ), ja nyt teki mieli kokeilla vähän erilaista reseptiikkaa. Ajatus liiteli Aasiaan ja päätin tehdä jotain thaityyppistä. Jotenkin tähän ajatukseen ei istunut leivän dippaaminen herkulliseen liemeen, joten päätin kypsentää liemessä nuudeleita. Saimme näin aivan älyttömän maukkaan aterian!

Simpukoiden valmistus aloitetaan tarkistuksella ja puhdistuksella. Jos kuori on rikkinäinen, joutuu simpukka roskiin. Jos simpukka on raollaan, pitää tsekata, sulkeutuuko se. Kevyt napautus kuoreen tai kuoren painaminen kiinni on hyvä keino, ja simpukka sulkeutuu, jos se on elävä. Jos kuori jää auki, joutuu simpukka roskikseen. Jos simpukan reunasta roikkuu "partaa", riivitään se pois. Simpukat harjataan vaikkapa juuresharjalla (siltä varalta, että ovat hiekkaisia) ja huuhdellaan. Kaikki tämä voi kuulostaa monimutkaiselta ja vaivalloiselta, mutta kun sen on kerran kokeillut, niin enää ei jännitä. Meidän tämänkertaisessa simpukkasatsissa (noin kilon pussi) oli harmillisen monta rikkinäisellä kuorella varustettua olentoa ja vain parikymmentä selvitti tarkastusseulan.


SINISIMPUKOITA JA NUUDELEITA THAITYYLIIN

n. 1 kg sinisimpukoita (meillä oli siis lopulta noin 20 reilunkokoista simpukkaa)

 

Liemi:

2 rkl öljyä

1 salottisipuli

2 valkosipulinkynttä

1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä

2 tl punaista currytahnaa

1/4 tl kuivattua sitruunaruohoa (tai pätkä sitruunaruohon vartta)

1 porkkana

1 tuore chili

4 dl kookoskermaa

n. 2 dl vettä

2 rkl kalakastiketta

puolikkaan limetin mehu

vähän suolaa


lisäksi n. 150 g täysjyvänuudeleita ja 1-2 dl vettä


Valmistele simpukat (eli pese ja samalla tarkista). Silppua sipuli ja valkosipuli, ja raasta inkivääri. Kuori porkkana ja leikkaa se suikaleiksi. Kuullota isossa korkeareunaisessa paistinpannussa (tai kattilassa) sipuleita, inkivääriä ja porkkanaa hetken aikaa, kunnes sipulit alkavat pehmetä. Älä paista liian kuumalla, ettei valkosipuli pala. Leikkaa chili ohuiksi viipaleiksi. Voit halutessasi poistaa chilistä siemenet ja vaaleat siemenkiinnikkeet, joissa suurin tulisuus enimmäkseen piilee. (Meillä oli käytössä omien viljelyksien chili, voimakkuudeltaan 7/10. Poistin siemenet. Tästä tuli sopivasti lämpöä, mutta ei poltetta.) Lisää chiliviipaleet ja currytahna pannulle ja paista sekoittaen pari minuuttia. Lisää sitten kookoskerma, vettä, kalakastiketta ja limetin mehu sekä suolaa. Kun liemi alkaa kiehua, maista sitä. Tässä vaiheessa liemi saa olla aika suolainen.

Kun liemi on valmis ja makusi mukainen, heitä sekaan simpukat. Sekoita nopeasti ja varovasti, ja laita kansi kiinni. Parin-kolmen minuutin kuluttua sekoita uudelleen varovasti. Noin viiden minuutin keittämisen jälkeen alkaa olla valmista. Sen huomaa siitä, että simpukat ovat avautuneet. Nosta simpukat reikäkauhalla kulhoon ja laita kansi päälle. Lisää liemeen vettä ja kiehauta uudelleen. Lisää sinne nuudelit ja kypsennä nuudelipaketin vaatiman ajan. Minä lisäsin puolivälissä vielä vähän lisää vettä, koska nuudelit imaisivat liemen nesteitä aika tehokkaasti. Sekoita välillä, jotta nuudelit kypsyvät tasaisesti. Meillä lopputulos ei ollut mitenkään keittomainen, pikemminkin nuudeleita kastikkeeseen imeytettynä. Jos haluat keittomaisempaa, lisää enemmän vettä liemeen. Maista kuitenkin suolaisuus samalla, jotta liemi ei laimene liikaa. Kaada lopuksi sekaan simpukkakulhon pohjalle valunut/kertynyt liemi, josta saat lisää makua.

Sitten onkin aika tarjoilla nuudelit ja simpukat! Minä paistoin lisukkeeksi vielä yhden paksoin lehdet.



2 kommenttia:

  1. Oi, tämä kuulostaa herkulliselta. Pakko testata ja pian.

    VastaaPoista
  2. Oli niin hyvät maut tässä, että tosiaan on syytä ottaa testattavien listalle. Nesteen määrää voi säätää nuudelien mukaan, tai jos ei halua nuudeleita lainkaan, niin ne voi tietenkin jättää pois!

    VastaaPoista