torstai 16. helmikuuta 2017

Kausiruokaa: Sinisimpukat

Kylmien kuukausien iltoja lämmittämään kannattaa valmistaa sinisimpukoita. Ne ovat suhteellisen edullista ja nopeasti valmistuvaa ruokaa, ja parhaimillaan juuri talvikuukausina. Meillä sinisimpukat on valmistettu yleensä hyvin simppelisti valkoviinissä ja vienolla sipulin aromilla, mutta tällä kertaa virittelin makuja mm. tomaattia ja chiliä käyttäen. Simpukoita syötäessä kuului tuomio: "Parhaat sinisimpukat tähän astisista!"

Kun ostat sinisimpukoita, pidä huoli, että ne eivät tukahdu muovipussiin. Kun tuot ne kaupasta kotiin, raota muovipussin suuta niin, että simpukat saavat hengitellä vapaasti. Säilytä simpukoita jääkaapissa, kunnes valmistat ne (me ostamme simpukat aina samana päivänä kun aiomme ne kypsentää). Juuri ennen ruuanlaittoa simpukat huuhdellaan kylmällä vedellä ja tarkistetaan. Jos simpukan kuori on ehjä ja kiinni, on se valmis pataan. Jos simpukan kuori on raollaan, napauta simpukkaa (kevyesti vaikka tiskipöydän reunaa vasten). Elävä simpukka vetäytyy kuoreensa ja on siis syötävä. Jos kuori ei mene kiinni eikä liikahda, on simpukka kuollut eli syöntikelvoton ja sen saa heittää suoraan roskiin. Myös ne, joiden kuori on rikki, saa heittää pois. Ennen kypsennystä simpukoista myös poistetaan "parrat" eli sellaiset rihmat, jotka roikkuvat niistä. Esivalmistelujen jälkeen simpukat ovat valmiita kypsennettäväksi, ja se käy nopeasti, jos olet ottanut valmiiksi ja pilkkonut muut ainekset.



SINISIMPUKAT (kahdelle pääruuaksi, neljälle alkupalaksi)

1 kg sinisimpukoita

2 rkl öljyä
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
2 tomaattia
n. 3 cm:n pätkä punaista chiliä
n. 1/2 tl suolaa
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 dl kuohukermaa
1 rkl ruohosipulia
ripaus mustapippuria

lisäksi tuoretta vaaleaa leipää

Aloita huuhtelemalla ja tarkistamalla simpukat. Heitä pois kuolleet ja vaurioituneet yksilöt.

Kuori ja hienonna salottisipulit ja valkosipulinkynsi. Kuullota niitä hetken aikaa kattilan tai ison korkeareunaisen paistinpannun pohjalla (käytin jälkimmäistä). Kuutioi tomaatit ja silppua chili ja lisää ne sekaan. Sekoittele ja paistele pari minuuttia. Kaada joukkoon valkoviini, mausta suolalla. Kun viini alkaa kiehua reippaasti, lisää joukkoon simpukat ja nosta kansi tiukasti päälle. Anna simpukoiden kypsyä kiehuvassa liemessä 3-4 minuuttia kantta nostamatta, mutta pataa välillä heilauttaen. Kurkista sitten kannen alle ja tsekkaa, miltä näyttää. Voit sekoittaa simpukat nopeasti ja hellästi, ja laittaa kannen vielä ihan pikku hetkeksi päälle. Älä kypsennä simpukoita liian pitkään, koska silloin niistä tulee kumimaisia, eivätkä ne maistu kenellekään. Nosta kypsät simpukat reikäkauhalla kulhoon (tai kulhoihin) odottamaan ja valmista niille liemi.

Kaada kerma simpukoiden keittoliemeen ja keitä lientä reippaalla lämmöllä pari minuuttia. Mausta tuoreella ruohosipulilla ja ripauksella mustapippuria. Tarkista liemen suolaisuus ja lisää suolaa halutessasi. Jaa liemi simpukkakulhoihin simpukoiden päälle. Nauti simpukat ja liemi heti hyvän valkoviinin ja tuoreen leivän kera.

2 kommenttia: