lauantai 8. lokakuuta 2011

Kirpakat karamellipäärynät


Suomalaisia päärynöitä englantilaisen keittiön ohjeella, siinä illan jälkkäri. Löysin mukavan tuntuisen karamellipäärynäohjeen The English Kitchen -blogista. Ohjeessa tarjoiltiin päärynoiden kera mascarponevaahtoa, mutta meillä ohessa oli sitruunarahkaa. Raikasta! Extraraikasta jälkiruuasta tuli, kun laitoin "kastikkeeseen" melko reippaasti sitruunamehua ja vähän niukanlaisesti sokeria. Päärynät olivat kuitenkin niin makeita itsessään, että ne kestivät kirpakkuuden hyvin.

Ohjetta on ihan hitusen pikkuisen muokattu:

KARAMELLISOIDUT PÄÄRYNÄT JA SITRUUNARAHKA (kahdelle)

2 pientä päärynää

1 rkl voita
1 rkl hunajaa
1/4 vaniljatangosta
1 tähtianis
1 kanelitanko
ripaus muskottipähkinää
ripaus kardemummaa

1 rkl muscovadosokeria
puolikkaan sitruunan mehu

Kuori päärynät ja halkaise ne pituussuunnassa. Poista siemenkota (vaikka pikkulusikalla pyöräyttämällä). Halkaise vaniljatanko ja kaaputa siitä siemenet pois. Sulata voi pannulla ja lisää joukkoon hunaja. Kun voi ja hunaja ovat sulaneet, lisää vaniljatanko ja sen siemenet, kanelitanko, tähtianis, kardemumma ja muskottipähkinä. Kiehauta, kunnes seos alkaa vähän vaahtoamaan. Laita tässä vaiheessa päärynät pannulle leikkuupinta alaspäin. Vähennä lämpöä ja paista päärynöitä keskilämmöllä, kunnes ne saavat väriä ja pehmenevät vähän.Minä valelin päärynöitä paiston aikana pari kertaa paistoliemellä.

Päärynöiden paistuessa ennätät tehdä rahkavaahdon:
Vatkaa 1 dl kuohukermaa ja sekoita siihen 3-4 rkl sokeria, 1 prk maitorahkaa, puolikkaan sitruunan (hyvin pesty) raastettu kuori sekä puolikkaan sitruunan mehu.

Kun päärynät ovat paistuneet, siirrä ne tarjoiluastioihin. Lisää pannulle puolikkaan sitruunan mehu ja muscovadosokeri (sokeria voi laittaa enemmänkin kuin ohjeessa) ja anna seoksen kiehahtaa, kunnes se on siirappimaista. Poista kanelitanko, tähtianis ja vaniljatanko. Kaada kastike päärynöiden päälle, lisää annoksiin sitruunarahkaa ja tarjoile herkkusuille.
Meillä oli jälkiruokajuomana Xantea, jota sattui pullon pohjalta löytymään vielä sen verran, että saatiin juuri ja juuri suut makiaksi.

4 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä! Usein tämänkaltaiset jälkiruoat ovat liian ätläköitä. Minäkin hauduttelin päärynöitä joku aika sitten, mutta kuvista tuli niin aneemisen näköisiä ja päälle luruttelemani suklaakastike näytti tosi kamalalta, ei tullut postausta. Eikä makukaan ollut sitten ihan mahdottoman hyvä.

    VastaaPoista
  2. Voi että joskus käy justiin noin! Että edes suklaakastike ei pelasta - makua ja / tai ulkonäköä :)

    VastaaPoista
  3. Ihanan näköisiä, varmasti hyviä! :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos, mansikkamarenki! Hyvää olikin. Jos on kovasti makian perään, niin tuohon ohjeeseen kannattaa lisätä sokeria.

    VastaaPoista