maanantai 18. kesäkuuta 2012

Raparperi-Riikka

Britatorttu tai britakakku (väliviivoilla tai ilman) on ihana leivonnainen! Kakkupohjaa, marenkia ja suussa sulavaa täytettä! Ensi kerran olen nähnyt ohjeen vuoden 1991 "Tervetuloa juhlaan" -kirjassa (Valio) ja siellä se kantaa nimeä Raparperi-Riikka. Loogista: täytteessä on raparperihilloketta, ja resepti löytyy sivuilta, joilla on heinäkuun naisten viikon kullekin päivälle oma leivonnaisensa.
Kuvan kakku on tehty kaksinkertaisella taikinamäärällä (ja täytemäärällä). Tein kaksi samankokoista levyä, kummankin omalle pellilleen.

Raparperi sopii täytteeseen kuin nenä päähän, mutta olen käyttänyt sen sijasta myös mm. ananasta ja tuoreita mansikoita. Ohje löytyy Valiolta vieläkin, mutta siinä täytteeseen tulevasta raparperihillokkeesta on pudotettu vesi pois. Alkuperäisessä ohjeessa sitä tulee puoli desiä, mutta en ole laittanut kuin ihan tilkkasen. Myös inkiväärijauhetta ei netin ohjeessa ole, mutta minä olen laittanut sitä ripauksen. Sopii hyvin raparperin kanssa, mutta pitää olla tarkkana ettei tule liikaa. Minä kirjaan ohjeen nyt sellaisena kuin se on omassa kirjassani.


RAPARPERI-RIIKKA (8-10 annosta)

Raparperihilloke:
1/2 l raparperia paloiteltuna
1/2 dl sokeria
tiraus vettä (alle 1/2 dl riittää)

Aloita tekemällä raparperihilloke, jotta se ennättää jäähtyä kunnolla. Laita hillokkeen ainekset kattilaan ja keitä hilloketta miedolla lämmöllä n. 20 minuuttia ja jäähdytä se sitten.
Pohja:
125 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
2 keltuaista
1 dl maitoa
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Vaahdota rasva ja sokeri. Vaahdota keltuaiset joukkoon. Lisää maito ja kuivat aineet vuorotellen. Levitä taikina ohuelti pellille leivinpaperin päälle.

Marenki:
2 valkuaista
1,5 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1 dl mantelilastuja

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kaada vatkauksen loppuvaiheessa varovasti sokerit joukkoon ja vaahdota vielä vähän. Levitä valkuaisvaahto taikinapohjan päälle "huolimattomasti". Kannattaa levittää vaahto yhtä leveälle kuin pohja, muuten pohja leviää holtittomasti isommaksi kuin marenkiosuus. Ripottele pinnalle mantelilastuja.

Paista leivonnaista 200 asteessa n. 12 minuuttia.

Leikkaa pohja kahteen yhtä suureen osaan. Nosta toinen puolikas tarjoiluvadille ja nostele päälle täytettä:

n. 2 dl raparperihilloketta
2 dl kuohukermaa
(sokeria)
1/2 rkl vaniljasokeria
1/2 - 1 tl inkivääriä
tiraus sitruunamehua

Vaahdota kerma ja sekoita muut ainekset sekaan.

Nosta toinen levy päälle, leikkaa iiiiiiiiisooooo palanen lautaselle, ota kuppi kahvia tai teetä, ja nautiskele elämästä!

6 kommenttia:

  1. Brita on herkkua, raparperilla, mansikoilla, vatuilla,...
    kannattaa kokeilla länsinaapurin versiotakin jossa on enemmän munia ja vähemmän rasvaa. Kerran kokeiltuani en ole vanhaan reseptiin palannut.

    VastaaPoista
  2. Minä en ole tainnut edes koskaan maistaa britaa, saati tehdä sitä itse. Kuulostaa kyllä hyvältä!

    VastaaPoista
  3. Brita on kyllä ihan parasta - tai siis Riikka. Oma suosikkini on nimenomaan raparperi yhdistettynä tuoreisiin mansikoihin. Sillä käynnistyy meillä aina kesänodotus.

    VastaaPoista
  4. Luimupupu, pitää kokeilla joskus tuo sinun vinkkaamasi versio.

    Campasimpukka: Jos innostut britakakkua tekemään kerran, ei se jää viimeiseksi kerraksi. On todella hyvää!

    Jonna: Kyllä, ihan parasta, ja kuuluu niin kesään!

    VastaaPoista
  5. Annatko ohjeen ilman marenkia? (: tällaista olen etsinyt

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En kyllä ole tehnyt tätä koskaan ilman marenkia, sillä marenki on tässä aivan loistava juttu! Jos et pidä marengista, niin luulisin, että sen voi vain jättää pois ja paistaa pohjan sellaisenaan. Täytteen voi tehdä myös tavallisen kääretortun sisään.

      Poista