sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Routatipu

Jos pakastetun raaka-aineen paketti sanoo, että tuotteen sulatus jääkaapissa vie noin 20 tuntia, niin älä usko sitä. Lisää aikaan viisi tuntia, ainakin. Me ostimme eilen kokonaisen broilerin, joka oli 18 tunnin jääkaapituksen jälkeen vielä ihan umpijäässä, joten otin sen huoneenlämpöön sulamaan. Kun tipu oli kolmen tunnin jälkeen vielä hiukan kohmeinen, hieroin nahkan alle lihaan maustetahnaa ja jätin sen maustumaan (ja sulamaan) vielä vajaaksi tunniksi. Sitten lykkäsin tipun uuniin, ensin 225 asteeseen noin 20 minuutiksi, ja sen jälkeen 175 asteeseen vajaaksi kahdeksi tunniksi. Lopputulos oli varsin mehevä ja muheva ja maukas. Tipu oli siis vielä vähän kohmeinen, kun se laitettiin uuniin, ja mietimme, että mehevöittikö se kohmeisuus lihaa sopivasti...

Meillä on tehty routapaistia hirvestä, ja näköjään saman tyyppistä evästä voi tehdä myös kanasta :) Pitäisikin joskus kokeilla niin päin, että lykkäisi broiskun uuniin ihan jäisenä ja kypsennyksen jälkeen marinoisi sen. Onnistuisikohan moinen? Onko joku tehnyt näin?

MAUSTETAHNA KOKONAISELLE BROILERILLE

suunnilleen kukkurallinen ruokalusikallinen karkeaa merisuolaa
reilu kourallinen yrttejä (esim. basilikaa, oreganoa, salviaa ja timjamia)
3-5 valkosipulinkynttä
n. 1 tl murskattua tuoretta inkivääriä
1 sitruunan kuori raastettuna
vajaa 1/2 sitruunan mehu
n. 2 rkl voita
1-2 rkl oliiviöljyä

Murskaa suolaa morttelin pohjalla ja lisää joukkoon yrtit, joita olet hiukan hienontanut. Möyhennä yrttejä ja suolaa morttelissa, kunnes saat melko tasaista seosta. Lisää murskatut voi, valkosipulinkynnet, inkivääri ja sitruunankuoriraaste ja möyhennä vielä. Lisää lopuksi sitruunamehu ja oliiviöljyä ja sekoita. Tahna on löysähköä, mutta sellaista, että sitä saa hyvin leviteltyä broilerin nahan alle joka puolelle. Sivele mausteseosta vähän myös broilerin sisäpuolelle.

Tipun koivet kannattaa sitoa kiinni toisiinsa ennen paistamista.

2 kommenttia:

  1. Minun uunikanoista tulee aina jotenkin ihan kuivia ja mauttomia. Mielenkiinnolla odotan siis kokeilun seuraavaa vaihetta, jossa laitatte jäiden tipun uuniin. Toivottavasti onnistuu!

    VastaaPoista
  2. Meilläkään ei oikein usein tehdä itse kokonaista kanaa/broileria, kun siinä on se kuivumisen pelko. Taidan seuraavallakin kerralla laittaa kohmeisen tipun uuniin, kun lopputulos oli niin mehevä. Ehkä se voi-/oliiviöljy-yrttiseos siellä nahkan alla myös mehevöitti. Ainakin se toi tosi hyvät maut lihaan! Jääkana saa odottaa, kunnes keksin sille sopivan mausteliemen.

    VastaaPoista