lauantai 23. kesäkuuta 2012

Saaristolaisleipä

Olen leiponut monenlaisia leipiä, mutta saaristolaisleipää en koskaan aiemmin. Tätä ohjetta noudattaen leivän teko oli helppoa, vaikkakaan ei nopeaa. 

SAARISTOLAISLEIPÄ

0,5 l piimää
25 g hiivaa
1,5 dl siirappia
1,5 dl vehnäleseitä
1,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl leipämaltaita
n. 5 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa

Liuota kädenlämpöiseen piimään hiiva. Sekoita joukkoon muut aineet. Taikinaa ei tarvitse vaivata, riittää kun sekoittaa hyvin. Kaada taikina voidetuun leipävuokaan. Kohota noin kaksi tuntia. Paista leipää n. 2,5 - 3 tuntia, ensin 170 asteessa, ja pinnan saatua väriä 160 asteessa.

Leipä on parhaimmillaan vasta parin päivän päästä leipomisesta. Joopajoo, siinäpä onkin hommaa, että malttaa ootella. Meillä malttia ei ole oikein ollut ja kaksi päivää leivonnasta jäljellä on enää rippeet. Että hyvää oli!

4 kommenttia:

  1. Tiedän, on hyvä respti ja hyvä leipä!
    Hyvä kun sait pään auki! Jouluksi sitten taas viimeistään.

    VastaaPoista
  2. Seuraavalla kerralla teen useamman. Yksi mennä hujahtaa niin nopeasti, ettei meinaa viimeisiä siivuja malttaa syödä kun jo loppuu.

    VastaaPoista
  3. Paistoaika 2.5-3 h? Itse pidän vastaavia leipiä (kaksi kerrallaan uunissa) 175 asteessa max. 1.5 tuntia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa minäkin ihmettelin, että jopa on pitkä paistoaika! Toimin kuitenkin ohjeen mukaan, ja hyvää on tullut.

      Poista