keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Vuohenjuustognocchit ja paprikakastike

En voi kehuskella olevani gnocchiekspertti (sanotaanko se että "njokki" vain "gnokki"???) - en syöjänä enkä tekijänä (enkä selvästikään lausujana) mutta olen jo astunut gnocchipolulle. Jos siis eteen tulee houkuttelevien raaka-aineiden resepti, niin alan mielelläni gnoccheilemaan. Vuohenjuustognocchien ohjeeseen törmäsin TV-kokki Anna Olsonin sivuilla. Reseptin ainekset - vuohenjuustoa, sitruunankuorta, paprikaa, yrttejä... - olivat vastustamattomat. Voiko niistä tulla pahaa ruokaa?

Ei voi, ainakin tästä ruuasta tuli oikein hyvää! Vuohenjuusto maistui juuri sopivasti ja paprikakastike ("coulis") oli ihanaa. Tein alkuperäisestä reseptistä noin puolikkaan annoksen (ihan pienillä muutoksilla), ja nautimme sen kahdestaan. Tästä määrästä saisi myös mainion alkuruuan neljälle hengelle.


Aloita kastikkeesta.

PAPRIKAKASTIKE

oliiviöljyä
1 dl sipulisilppua (laitoin puolikkaan aika kookkaasta sipulista)
1 iso paprika
vajaa 1 dl valkoviiniä
suolaa
mustapippuria
1/2 tl hunajaa
tuoretta timjamia ja oreganoa

Silppua sipuli ja kuutioi paprika. Kuumenna kattilassa oliiviöljyä ja kuullota sipulia siinä hetken aikaa. Lisää paprikat ja paista muutaman minuutin ajan. Lisää valkoviini ja hauduta kymmenisen minuuttia kannen alla. Lisää suolaa, pippuria ja yrtit, ja surauta kastike tasaiseksi. Jos haluat, voit siivilöidä soosin - minä halusin siihen kuitenkin rakennetta, enkä soseuttanut liian tasaiseksi, enkä varsinkaan siivilöinyt.



VUOHENJUUSTOGNOCCHIT

60 g vuohenjuustoa (laitoin levitettävää vuohenjuustoa)
60 g tuorejuustoa
1 rkl hienonnettua ruohosipulia
1 tl kuivattua  persiljaa
1 tl raastettua sitruunankuorta
1 keltuainen
1 valkuainen
n. 1,5 dl jauhoja (laitoin ensin vähemmän, mutta jouduin lisäämään vähän)
ripaus suolaa

Sekoita ensin keskenään huoneenlämpöiset juustot. Sekoita joukkoon yrtit, sitruunankuoriraaste sekä keltuainen, ja lopuksi jauhot. Vatkaa valkuainen vaahdoksi suolaripauksen kera ja kääntele vaahto taikinaan parissa erässä.

Laita isoon kattilaan reilusti vettä kiehumaan. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile ne ohuehkoiksi pötkylöiksi. Pätki pötköt noin sentin paksuisiksi paloiksi. Kun vesi kiehuu, lisää sinne suolaa (yhtä reilusti kuin pastan keitinveteen yleensä). Nakkele gnocchit kiehumaan. Riippuu kattilan koosta, kannattaako laittaa ne yhdessä vai kahdessa erässä. Keitä gnoccheja kolmisen minuutteja, tai kunnes ne pulpahtavat pintaan. Nosta reikäkauhalla pois kattilasta.

Kuumenna paprikakastike samalla kun gnocchit kiehuvat. Tarjoillessa laita lautaselle tai kulhoon kastiketta ja nosta gnoccheja päälle.

2 kommenttia:

  1. Kuulostavat herkullisilta.
    Italiantaitoni on minimaalinen mutta mielestäni lausunta on suunnilleen "njokki". Ja gnocchi on monikko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sun italiantaidot ovat monin verroin paremmat kuin omani, huomaan! Njokkeina olen näitä puhutellut kyllä, mutta että monikkokin vielä... Minulla on sitten tuplagnocchiT :)

      Poista