lauantai 9. helmikuuta 2013

Kahden ässän hernekeitto

Sipuli. Sinappi.

Siinä ne ässät :)


Komea annos on Armastukseni luomus. Sinappia täytyy kuulemma olla sen verran, että lusikka pysyy pystyssä ja keitosta tulee lohkeavaa. Sipulin määrästä en ole kuullut arviota, mutta ilmeisesti enempi on parempi. Minä en ole sipulia tottunut aiemmin hernekeittooni lisäämään enää syöntivaiheessa, mutta en olekaan käynyt armeijaa, josta Armastus on sipulimallin saanut. Nyt on minuunkin tuo oppi perille mennyt, joten sipulilisä hyppää soppaan.

Hernekeittoresepti on luomuhernepussin kyljestä. Lisämauksi laitoin vielä kasvisliemijauhetta. Joulukinkun jämistä tuli keiton lihaosuus.


HERNEKEITTO

250 g kuivattuja herneitä
1 - 1,5 l vettä
2 tl kasvisliemijauhetta (+suolaa tarvittaessa)
1 sipuli silputtuna
palanen (joulu)kinkkua (tai palvikinkkua)
meiramia

Laita herneet kattilaan likoamaan kylmään veteen (litran verran) 10 - 12 tunniksi.  Liotuksen jälkeen lisää kattilaan vähän vettä, kasvisliemijauhetta ja sipulisilppu. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä pari tuntia (meidän keittomme muhi melkein kolme tuntia). Lisää loppuvaiheessa kuutioitua kinkkua ja mausteeksi kuivattua meiramia. Kiehauta vielä ja maista sitten suola. Kinkusta tulee keittoon suolaisuutta, joten älä lisää suolaa ennen kinkkua.

Tarjoile (runsaan) sinapin ja (runsaan) sipulin kera. Tai omavalintaisesti :)

4 kommenttia:

 1. He-hei! Täydellinen ajoitus. Eilen ostin pussin herneitä ja suunnittelin soppaa.

  Sinappia pitää olla runsaasti, mutta että sipulia? Täytyy kokeilla.

  Mulla on täällä kans ässätehdas käynnissä: sushia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ässäruuat on mahtavia! Sushi-sana sai kielenkärjen kostumaan :)

   Poista
 2. Sää kerkeet kaikessa aina mua askeleen edelle! Hernekeitto on ollut kokkauslistalla koko tammikuun, mutta mitään en ole saanut aikaiseksi. Onneksi olen kirjannut sen ylös kokkauslistalle, niin jossain vaiheessa ehkä saan tehtyä :) Hernekeitossa pitää ehdottomasti olla raakaa sipulia ja sinappia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa, sipulinlisääjä!!! Nyt herneet likoon ja soppa kattilaan!

   Poista