torstai 1. elokuuta 2013

Suloinen raparperimisu

Kun kiharakarvaisten vatunpoimijoiden emäntä viesti, että raparperia olisi tarjolla, tartuin tarjoukseen. Raparperin lisäksi sain koirankuonojen tönäisyjä ja vähän sormien jykerrystä (pikkukoiralta), mistä olin jo kotvasen haaveillutkin :) Kiitos!

Raparperi on herkkua ja siitä on moneksi. Raparperista saa tietysti erinomaisia piirakoita ja soppaa, mutta nyt ajattelin taivutella raparperit eri muotoihin. Tiramisua en ole monesti eläissäni tehnyt, enkä varsinkaan raparperitiramisua, joten se laitettiin listalle. Toinen, mitä mieleni halajaa, on raparperivispipuuro. Sitä on joskus tehty mm. Sillä sipulilassa ja Suussa sulavaa rakkautta -blogissa.


Tiramisusta aloitin ja siitä tuli käsittämättömän ihanaa! (Rohkenen kutsua tekelettä tiramisuksi, vaikkei se aidon oikean tiramisun määritelmää näin munattomana ja espressottomana täytäkään. Koostumus oli kuitenkin oikein samettinen ja ilmava, ja maku... oohlalaa... todella hyvä.) Kun suunnittelin raparperitiramisun valmistusta, pähkäilin kahvin (jolla keksit kostutetaan) ja raparperin yhteensopivuutta ja keksin siihen mielestäni mainion ratkaisun: kahvin maustaminen parilla liköörillä. Olen saanut joskus hyvää kahvidrinkkiä, joka maistuu Fazerina-suklaalle ja sitä makua lähdin nyt hakemaan tiramisuunkin. Toimi!

Raparperitiramisu vaatii kokilta vähän aikaa, etenkin jos pakasteesta ei löydy valmista raparperisosetta. Soseen keittely on helppo juttu, mutta jäähdyttely vie aikansa. Jos sose on valmiina, saa tiramisun koottua varsin nopsakasti. Aikaa vievin osuus on tällöin tiramisun muhittelu jääkaapissa. Syöminen sen sijaan hoituu nopeasti :)

Tällaisen version raparperitiramisusta minä kehittelin:


RAPARPERITIRAMISU (3-4 annosta)

n. 3 dl raparperia pieninä kuutioina
1 rkl vettä
n. 0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

kymmenkunta Savoiardi-keksiä (pitkulaisia höyhenenkeveitä keksejä)
n. 1,5 dl kahvia
2 rkl "43"-likööriä
2 rkl Cointreauta
(voit halutessasi jättää liköörit pois ja lisätä kahviin vähän appelsiinimehua)

1,5 dl kuohukermaa
n. 100 g mascarponejuustoa
1-2 rkl Cointreauta (tai vähän sitruuna- tai appelsiinimehua)
2 tl vaniljasokeria

kaakaojauhetta

Aloita raparperisoseesta: Laita raparperikuutiot kattilaan vesitilkan ja sokerin kanssa. Kuumenna kiehuvaksi, sekoita ja anna kiehua kevyesti, kunnes raparperit ovat pehmenneet. Ota kattila pois hellalta ja lisäää vaniljasokeri. Jäähdytä sose. Jos sinulla on esimerkiksi pakasteessa valmista raparperisosetta, tarvitset sitä tähän tiramisuun reilun desin verran, ehkä kaksikin.

Sekoita kahviin liköörit (tai mehu). Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja sekoita joukkoon mascarpone ja vaniljasokeri (ja likööri, jos sitä käytät). Lado pieneen vuokaan kerros keksejä ja kostuta ne kahviseoksella. Kokeile sormin, että kekseihin ei jää kuivia kohtia. Levitä keksikerroksen päälle puolet raparperisoseesta ja sen päälle mascarponevaahto. Kostuta lisää keksejä ja lado ne kerrokseksi mascarponevaahdon päälle. Keksien päälle tulee taas raparperisosetta ja mascarponevaahtoa. Tasoita pinta ja nosta tiramisu jääkaappiin ainakin pariksi tunniksi maustumaan. Juuri ennen tarjoilua laita siivilään kaakaojauhetta ja tupsuttele sitä tiramisun pinnalle peittävä kerros.

6 kommenttia:

  1. Tämä menee heti tänään kokeiluun! NAM! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva,että löysit houkuttelevan ohjeen! Tämä tosiaankin oli NAM :)

      Poista
  2. Haluaa tätä! Kaunista ja varmasti todella hyvää. Mä en ole kovin monta kertaa tehnyt mitään raparperistä, joten pitäis tehdä senkin takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raparperi on minusta ihan huippujuttu! Siitä saa niin monenlaista tehtyä, ei pääse kyllästymään, vaikka pääsisi kunnon raparperisaaliin äärelle :) Hihat heilumaan, Heidi, ja raparperiherkkuja tekemään!

      Poista
  3. Naminaminamiii! Tein tätä äidilleni nimpparikahville ja oli niin muy bien! :) Suosittelen kaikille! Kiitos aivan ihanasta ohjeesta! :)

    VastaaPoista