torstai 1. toukokuuta 2014

2 x burgeri = tuplaNAM

Kotona tehty hampurilainen on hyvä ateria - suorastaan gurmeeta, jos ihan kaiken tekee itse hyvistä raaka-aineista. Halvaksikin hampurilaiset tulevat ja ravintoarvotkin saa itse suunnitellen kohdilleen. Meillä oikaistaan yleensä majoneesissa, joka tulee tuubista, mutta sämpylät valmistetaan useimmiten itse. Pihviraaka-aineena meillä on pääsääntöisesti naudan jauheliha. Kasvishampurilaista olen joskus maistanut jossain, enkä ole kertaakaan ilahtunut. Sitten törmäsin portobellohampurilaisten ohjeeseen "Katuruokaa" -kirjassa (Jenni Häyrynen), ja kerran vielä päätin yrittää vegeversiota. Viimeinkin löytyi maukas kasvisburgeri! Meillä hampurilainen sai marinoidun portobello-sienen lisäksi väliinsä paahdettua halloumijuustoa ja chili-paprikahilloketta.

Tässä on burgerien ystäville liha- ja kasvishampurilainen Kokkeillaan-keittiön tapaan:


HAMPURILAISSÄMPYLÄT (6 kpl)

25 g hiivaa
2,5 dl vettä
0,5 tl suolaa
1 rkl sokeria
2 rkl öljyä
n. 5,5 dl vehnäjauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen yhdessä suolan ja sokerin kanssa. Lisää joukkoon myös öljy. Sekoita ensin joukkoon pari desiä jauhoja ja vatkaa vimmatusti vispilällä pari minuuttia. Ala sitten lisäämään jauhoja ja sekoita taikinaa koko ajan. Vaivaa taikiaa lopuksi hetken aikaa käsin. Jätä taikina liinan alle kohoamaan tunniksi. Leivo taikinasta kuusi sämpylää, litistä niitä hiukan ja nosta ne kohoamaan leivinpaperin päälle pellille. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Noin 10-15 minuutin kohottamisen jälkeen sämpylät ovat valmiit uuniin. Paista sämpylöitä 10-15 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä ja ovat saaneet pintaansa vähän väriä.

Vuohenjuustolla viritelty naudanlihaburgeri

HAMPURILAISPIHVIT (4 kpl)

400 g naudan jauhelihaa
1/2 tl suolaa
1 pieni kananmuna
3 rkl bbq-kastiketta
mustapippuria myllystä

Sekoita pihviainekset ja vaivaa taikinaa vähän aikaa vaikkapa käsin. Jätä taikina maustumaan huoneenlämpöön vartiksi ennen pihvien paistamista. Jaa taikina neljään osaan ja muotoile niistä pihvit. Muista, että pihvit kutistuvat paistettaessa. Jos siis haluat sämpylöidesi kokoisia pihvejä, tee jauhelihataikinasta hiukan sämpylöiden läpimittaa suuremmat pihvit. Paista pihvejä muutamien minuuttien ajan molemmilta puolilta.

Tavalliset jauhelihaburgerit voi aateloida (aikuiseen makuun) esimerkiksi levittyvällä vuohenjuustolla ja paholaisenhillolla: Kun kokoat hampurilaista, sipaise pihvin päälle haluamasi määrä levittyvää vuohenjuustoa ja laita sen päälle makeaa chilihilloketta / paholaisenhilloa tms. Rucolakin sopii hyvin kokonaisuuteen.

Halloumilla hellitty portobellohampurilainen

PORTOBELLOPIHVIT

4 portobello-sientä

0,5 dl oliiviöljyä
2 rkl balsamicoa
2 vakosipulinkynttä hienonnettuna
tuoretta timjamia
suolaa
mustapippuria

Sekoita marinadin ainekset. Poista sienistä kannat, jos ne ovat jäljellä. Sivele sienet joka puolelta marinadilla ja nosta ne uunipellille leivinpaperin päälle. Paista sieniä 200 asteessa 15 - 20 minuuttia. Meillä sienet olivat uunissa jopa hiukan yli 25 minuuttia, mutta ei haitannut yhtään.


PAAHDETTU HALLOUMI sopii portobellohampurilaisen väliin:

1-2 siivua halloumijuustoa / hampurilainen (n. 1/2 cm:n paksuiset)

Kuumenna paistinpannua levyllä ja laita hetken päästä halloumisiivut pannulle. Anna juustojen paahtua, kunnes ne ovat saaneet väriä ja käännä ne. Paista toinen puoli samalla tavalla. Rasvaa et tässä hommassa tarvitse.

3 kommenttia:

  1. Bortobelloburgeri kuulostaa kivalta!

    VastaaPoista
  2. Tai ehkä kuitenkin Portobello...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Emmää niin tarkka ole, etteikö maistuisi marinoitu bortobellokin :) Annan suosituksen kokkeilla sitä!

      Poista