sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Herkuttelijan lakritsipannacotta

Eräänä iltana julistin juhlallisesti, että "jonain päivänä meillä on jotain jälkiruokaa". Varsin epämääräistä, mutta lupaavaa, eikö vain? Kun sitten ryhdyin innoissani jälkiruokahommiin, ei lopputulos oikein viehättänyt. Maku ok, näkö paha. Meinasin luovuttaa, mutta sisuunnuin ja jälkiruoka nro 2 oli jo hyvä (hävikistä herkuksi -tyyppinen tapaus ja siitä ehkä lisää myöhemmin). Toivoin, että kolmas yritys toisi hyvän mielen sekä kokille että ruokailijoille, ja tein taas ihan eri jälkkärin.

Olin joskus ostanut kaupasta lakritsijauhetta tietämättä silloin, mihin sitä käyttäisin. Olipahan vain niin houkutteleva purkki sisältöineen, joten sorruin. Ihan pienenä vinkkinä sanon, että kannattaisi kyllä miettiä jo etukäteen, mitä tarkoitusta varten mitäkin ostaa. Meillä ainakin löytyy aika ajoin kaapin perältä purnukoita, jotka ovat sinne unohtuneet, kun ne on ostettu ajatuksella "tästä varmaan jotain kivaa tulee". No, ei ole tullut, ja pahimmassa tapauksessa tuote on vanhentunut. Hyihyihyi.

Mutta siihen lakritsipulveriin. Jostain keksin, että pannacottaanhan sitä voisi käyttää. Lienenkö jossain ravintolassa lakritsipannacottaa syönytkin? Ja niin sitten käytin. Kahdella teelusikallisella lakritsijauhetta tulee tähän pannacottasatsiin sopiva, ei liian vahva lakritsin maku. Jos haluaa oikein tujakan lakritsaisuuden, niin jauhetta sopii laittaa kerman sekaan enemmänkin. Minä muuten käytin kerman lisäksi pannacottaani jugurttia, koska pidän sen tuomasta raikkaudesta. Laitoin vain yhden liivatelehden tähän annokseen, ja sillä rakenteesta tuli unelmanpehmeä. Jos pidät vähän tiiviimmästä pannacotasta, laita kaksi liivatelehteä.


LAKRITSIPANNACOTTA (2 annosta)

2 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 tl lakritsijauhetta
1 liivatelehti (tai 2, jos haluat tiiviimmän lopputuloksen)
1 dl turkkilaista jugurttia

Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen. Laita kerma, sokerit ja lakritsijauhe kattilaan ja kuumenna sekoitellen, kunnes kerma kiehahtaa. Voit käyttää tässä vispilää, niin saat lakritsijauheen sekoittumaan paremmin. Jos näyttää, että jauhe jää kaikesta huolimatta vähän paukuiksi, siivilöi seos lopuksi. Purista pehmenneestä liivatelehdestä vesi pois ja liota se kermaseokseen. Lisää joukkoon jugurtti ja sekoita tasaiseksi. Jaa seos annosmaljoihin ja laita jääkaappiin hyytymään vähintään kolmeksi tunniksi. Ripottele halutessasi pinnalle lakritsijauhetta juuri ennen tarjoilua.

Voi elämä, miten hyvää pannacottaa!

6 kommenttia:

  1. No uskon kyllä, että oli mielettömän hyvää! Tää ois just mun juttu! Ja mulla on tietty sitä lakritsipulveriakin kaapissa ;) Oon käyttänyt vain kerran, joten jotain muutakin tarttis tehdä! Meidän häissä oli basilikapannacottaa, joka oli kans ihan älyhyvää. Taidan alkaa harrastamaan pannacottia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syksyllähän monet aloittavat uuden harrastuksen, ja pannacottaharrastus olisikin mitä mainioin ajanviete! Ja onhan tämä ihan älyttömän hieno tapa käyttää lakritsipulveria :)

      Poista
  2. Unelmanpehmeää pannacotan kuuluukin olla. Oi ihanaa.
    Olen yrittänyt parantaa tapani eli en ostaisi mitään vaan kaappiin pyörimään, mutta onhan se vaikeaa kaikissa ihanissa herkkupuodeissa. Vähintään edellytän itseltäni selkeää suunnitelmaa raaka-aineen varalle. Monta mukavaa hommaa voi jäädä maistamatta, mutta vielä enemmän harmittaa heittää ruokaa kaapin takaosasta roskiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aoitetaan nyt suunnitemien syksy ja toteutuksien talvi, ettei tartte heittää mitään roskiin. Kaappien perkausta on ainakin täällä edessä.

      Poista
  3. Hyvä idea! Täytyypä laittaa testiin, kun tuota jauhettakin sattuu kaapissa valmiiksi lojumaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parempi lakritsijauhe pannacotassa kuin kaapissa lojumassa :)

      Poista