Minä olen syönyt punajuuripizzaa ensimmäisen kerran eräissä kaveripiirin pikkujoulujuhlissa, joissa se oli yksi nyyttärituominen. Se maistui ihanalle, mutta en ole saanut sitä koskaan itse tehtyä - en ennen kuin nyt. Syksyn satokauteen ja pimeisiin iltoihin tämä pizza sopii aivan täydellisesti! Siitä pitivät myös ei-niin-punajuuren-ystävät.
PUNAJUURI-VUOHENJUUSTOPIZZA (ohjeen löysin googletuksen kautta täältä)
Pohja:
25 g hiivaa
1,5 dl kädenlämpöistä vettä
1 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
3,5 dl + 0,5 dl täysjyväspelttijauhoja
1 rkl tuoretta rosmariinia silputtuna
Täytteet: 3 rkl vihreää pestoa
2 kourallista tuoretta rucolaa (minulla oli rucolanversoja)
6-8 keitettyä punajuurta (koosta riippuen)
2 rkl oliiviöljyä
(yrtti)suolaa ja mustapippuria
200 g chèvreä eli vuohenjuustoa
1 rkl balsamiviinietikkaa
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl silputtua tuoretta rosmariinia
50 g pinjansiemeniä
Aloita punajuurien keittämisestä, sillä siihen kuluu aikaa (tai keitä ne jo edellisenä päivänä). Punajuuret voi keittää kuorineen ja kuoria vasta kypsinä, juuri ennen siivuttamista. Kuumenna kattilassa vesi ja keitä punajuuret kypsiksi. Kokeile välillä kypsyyttä haarukalla tai tikulla. Ole tarkkana, etteivät punajuuret kypsy ihan muhjuksi, koska niitä lienee silloin hankalampi leikata siivuiksi.
Murenna hiiva taikinakulhoon ja sekoita siihen kädenlämpöinen vesi. Lisää seokseen oliiviöljy, suola, hienonnettu rosmariini ja 3,5 dl jauhoja. Vaivaa taikina tasaiseksi, kiiltäväksi ja notkeaksi ja kohota sitä kulhossa liinalla peitettynä noin 20 minuuttia.
Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Jaa taikina 2-4 osaan riippuen siitä, montako ja minkä kokoista pizzaa haluat. Kauli taikinapalat ohuiksi pizzapohjiksi ja nosta ne leivinpaperin päälle pellille.
Levitä pizzoille ensin pesto ja sitten rucolaa. Leikkaa kuoritut punajuuret ihan ohuiksi viipaleiksi ja levitä viipaleet pizzoille. Valuta pinnalle oliiviöljyä ja ripottele hieman (yrtti)suolaa ja pippuria. Leikkaa vuohenjuusto viipaleiksi ja jaa kokonaiset viipaleet tai murenna viipaleet punajuurisiivujen päälle. Pirskottele pizzoille vielä balsamiviinietikkaa, valuta päälle hunajaa sekä ripottele rosmariinia.
Paista pizzoja uunin keskitasolla noin 10 minuuttia kunnes pohja on kypsä ja vuohenjuusto on sulanut ja saanut vähän väriäkin. Ripottele pinnalle pinjansiemeniä.
* * *
Punajuuri-vuohenjuustopizzaa syötiin mukavalla ja isolla porukalla Pastanjauhajien yhdistetyissä tupaantuliais- ja blogisynttärikemuissa. Siellä oli kasapäin muutakin ruokaa (monta alkupalaa / ruuanlaittoruokaa, muutamia pääruokia ja useampi jälkiruoka), ja söimme noin seitsemän tunnin ajan. Koska ruokaa valmistettiinkin lähes koko ajan, oli meillä varsinainen iltavuoro, suurimmalla osalla jatkettuna yövuorolla :) Kiitokset emännälle ja isännälle ja uusille ja vanhoille tutuille hauskasta illasta!
Tässä muutamia tunnelmakuvia ruokatarjoilusta:
Punajuuren ystävänä sanon, että kuulostaa varsin houkuttelevalta.
VastaaPoistaPunajuurifanillehan tämä on ihan taivas, etenkin jos tykkää myös vuohenjuustosta. Miksei fetaakin voisi kokeilla päälle...
PoistaMeinasinkin kysyä, että ethän vaan vienyt tätä herkkua tarjolle pippaloihin. Voihan grrr, ettei kunto sallinut mukaantuloa.
VastaaPoistaTuo "söimme noin seitsemän tunnin ajan" kuulostaa todella kuvaavalta :D
Veinpä hyvinkin! Sinua kyllä muistettiin siellä moneen kertaan. Välillä joku ehdotti sinulle karenssiaikaa muutamien seuraavien bileiden ajaksi, koska et ollut esim. chimichurrineuvoja antamassa tai ohjelmaa järjestämässä :D
PoistaIhanat päälliset pitsassa! :)
VastaaPoistaEikö vain! Itse pizzapohjakin oli maukas spelttijauhojen ansiosta.
Poista