torstai 23. heinäkuuta 2015

Tuhtia päiväkahviseuraa: crumpetit

Crumpetista tulee ensimmäisenä mieleen puhallinsoitin tai sammakkoeläin. Mielikuvat siis melkoisella skaalalla... Leivonnaisena en osaisi sitä pelkästään nimen perusteella pitää. Sitä se kuitenkin on. Crumpetti on jonkinlainen yhdistelmä blinistä ja amerikkalaisesta pannukakusta. Taikina nostatetaan ensin hiivan avulla, mutta lopuksi siihen lisätään vielä soodaa. Maku ja koostumus on täyteläinen ja täyttävä. Ohje löytyi Glorian ruoka&viini -lehdestä 5/2015.


CRUMPETIT (16-18 kpl)

5,5 dl vehnäjauhoja
1 pss (11 g) kuivahiivaa
3,5 dl maitoa
1 tl sokeria
0,5 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
1,5 dl lämmintä vettä

paistamiseen rypsiöljyä tai voita

Sekoita jauhot ja kuivahiiva kulhossa. Lämmitä maito hieman kädenlämpöistä lämpimämmäksi ja sekoita joukkoon sokeri. Kaada maito kulhoon jauhojen sekaan ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa 1/2 - 1 tuntia. Taikina kohoaa ensin ja laskee sen jälkeen. Liota sitten ruokasooda ja suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää seos taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Laita leivinliina kulhon päälle ja anna taikinan levätä vielä 20 minuuttia.

Paista taikinasta miedolla lämmöllä pieniä lettusia, ensin noin viisi minuuttia tai kunnes niihin muodostuu kuplia. Käännä, ja paista vielä noin kolme minuuttia tai kunnes tuntuu olevan kypsää. Voit testimaistaa yhden, niin tiedät kuinka pitkään tarvitsee paistaa.


Tarjoa crumpetit esimerkiksi vaahterasiirapin, marjojen/hedelmien ja kermavaahdon kanssa.


Lehden ohjeessa vinkataan, että crumpetit voi halutessaan vielä lämmittää pannulla voissa juuri ennen tarjoilua (jos ne on tehty ennakkoon valmiiksi).

8 kommenttia:

  1. Onpas söpöjä lettusia! Jossain olen nähnyt, että crumpetit paistettaisiin jonkinlaisen renkaan/muotin sisällä. Ilmeisesti sellaisia ei tarvitsisikaan, kun niistä saa noin kauniita ilmankin :) Varmaasti ihan parhaita kesän marjojen ja hedelmien kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maikki, söpösiä nämä olivat minustakin. Paistoin crumpetit lättypannulla, joten niistä tuli sievän pyöreitä. Ja marjat, hedelmät ja vaahterasiirappi ovat oikein toimiva kombo.

      Poista
    2. Ahaa, eli lettupannu oli näiden kauniin muodon takana! Ilmankos :)

      Poista
  2. Australian masterchefissä oli myös hyvä ja toimiva ohje näihin teeleipiin. Siinä ne tarjottiin uppomunan ja hollandaisen kanssa. Maku toimii hyvin sekä suolaisen että makean kanssa.
    Kypsymistä on hauska seurata kun pintaan nousee kuplia ja lopulta se on täynnä pieniä reikiä. Täytyykin taas joskus muistaa paistaa näitä sunnuntaibrunssille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, uppomuna ja hollandaise! Ja crumpetit. Siinäpä olisi jollekin viikonloppuaamulle askartelua :)

      Poista
  3. Voi mitkä crumpetit! Näitä pitää kokeilla:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä kyllä kannattaa tehdä, Mama Gastro. Minä aion kokeilla joskus Tuplaespresson mainitsemien suolaisempien lisukkeiden kera. Varmasti tosi hyvää myös niin.

      Poista
  4. Voi mitkä crumpetit! Näitä pitää kokeilla:)

    VastaaPoista