tiistai 20. lokakuuta 2015

Valkopapukeitto

Meillä syödään papuja vaihtelevasti. Nyt löysin kaapista puoli paketillista kuivattuja papuja, enkä uskaltanut katsoa niiden päiväystä. Luultavasti vuoden vanhoja, mutta väliäkö sillä. Ei niissä mitään ötököitä juoksennellut :)

Sopiva resepti - valkopapukeitto - löytyi Välimäen "Lusikka soppaan!" -kirjasta. Pienillä muutoksilla valmistui täyteläinen ja maukas soppa.


VALKOPAPUKEITTO

n. 250 g valkopapuja (+reilusti vettä keittämiseen)
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
4 dl kasvislientä (laitoin 4 dl vettä + 1 rkl Lantbuljong-jauhetta)
suolaa (maun mukaan)
ripaus valkopippuria
1 laakerinlehti
1 timjaminoksa
n. 1 dl kuohukermaa

Laita pavut likoamaan runsaaseen kylmään veteen ja liota niitä yön yli (tai sen verran, kuin papupakettisi määrää). Kaada sitten vesi pois ja siirrä pavut kattilaan. Kaada päälle reilusti vettä ja keitä papuja noin tunnin ajan (katso paketista keittoaika).

Silppua sipuli ja valkosipulinkynsi ja kuullota niitä paistinpannulla öljytilkassa, kunnes ne pehmenevät hiukan. Kaada kattilasta papujenkeittovesi pois. Lisää kattilaan papujen joukkoon kuullotetut sipulit, 4 dl vettä ja mausteet. Keitä vielä 10 - 15 minuuttia. Pavut saavat pehmetä ja hajotakin hiukan. Lisää joukkoon kerma ja anna kiehahtaa. Poista kattilasta laakerinlehti ja timjaminoksa, ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Jos haluat oikein fiiniä ja sileää keittoa, siivilöi keitto soseutuksen jälkeen. Tarkista vielä maut eli lisää tarvittaessa suolaa ja ripsaus valkopippuria.

* * *

Kirjan ohjeessa keitossa oli myös savukylkeä antamassa makua. Minä en sitä laittanut, mutta lisäsin keittolautasille hiukan paistettua pekonia. Paistoin kolme pekonisiivua pannulla rapsakaksi ja silppusin osan niistä keittolautasten pohjalle ennen kuin kauhoin niihin keittoa. Puolikkaat siivut laitoin koristeeksi keiton päälle. Kiva lisä, mutta ei pakollista.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa mukavalta! Sosekeittoennakkoluuloisen jälkikasvun riemuksi voisi kokkeilla jotakin tällaista :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siispä pavut likoon ja keittoon! Ihan jälkikasvun riemastuttamiseksi ;)

      Poista