maanantai 6. toukokuuta 2019

Raikas pannacotta

Kun testasimme thairuokia bloggarikollegoiden kanssa, päätin tehdä jälkiruuaksi jotain virkistävää ja kevyttä. Arvelin, että vatsat saattavat olla vääääähän täynnä ruuan jälkeen, eikä ole tarvetta tuhtille suklaamousselle. Oikein meni.

En yhtään tiedä, mitä Thaimaassa syödään jälkiruuaksi. Hedelmiä? Ajattelin, että jos jälkiruoassa käyttää kookosmaitoa ja limettiä, niin saattaa päästä lähelle thaimaalaista makumaailmaa. Olen joskus tehnyt lime-kookospannacottaa, ja tein siitä nyt päivitetyn version. En tehnyt minkäänlaisia siirappeja, vaan hyydytin pannacottien päälle kirpsakan limettisen hyytelön. Se toimi oikein hyvin pehmeän vanukkaan kanssa.  LIME-KOOKOSPANNACOTTA (4-5 annosta)

3 dl kookosmaitoa
2 dl kermaa
1 dl sokeria
pienenpieni hyppysellinen vaniljajauhetta
2 tl limetin mehua
puolikkaan limetin kuori
3 oksaa minttupuskasta
4 liivatelehteä

Päälle:
1 dl limetin mehua
n. 4 rkl sokeria (maistele itsellesi sopiva määrä, mutta muista että pitää tulla kirpakkaa)
pari oksaa minttua
1 liivatelehti

Laita neljä liivatelehteä likoamaan ja pehmenemään kylmään veteen. Pese limetti huolella. Sipaise siitä perunankuorimaveitsellä ohuelti kuorisiivuja ja laita ne kattilaan. Purista ja hieraise mintunoksia (lehtineen) kevyesti kourassa, jotta niistä irtoaisi paremmin makua vanukasliemeen. Kiehauta kookosmaito, kerma ja sokeri sekä limetin kuori ja minttu. Poista sitten seoksesta kuoret ja minttu. Mausta lopuksi vaniljalla ja tirauksella limetin mehua. Purista liivatelehdistä ylimääräiset vedet pois ja lisää liivatteet kuumaan kermamaitoon hyvin sekoittaen. Jaa liemi tarjoiluastioihin ja nosta kylmään jähmettymään useamman tunnin ajaksi.

Kun panancotta alkaa olla jähmettynyttä, voit valmistaa päälle tulevan kiilteen. Laita liivatelehti pehmenemään kylmään veteen. Purista limeteistä mehua noin 1 dl. Kuumenna mehu pienessä mintunoksien kera kattilassa ja lisää sokeria mielesi mukaan. Muista, että tässä haetaan nyt melko kirpeää lopputulosta (ei kuitenkaan niin, että kiille irtoaa hampaista!). Kun sokeri on liuennut, poista mintunoksat ja lisää liivatelehti hyvin sekoittaen. Anna liemen jäähtyä ihan pienen hetken ajan koko ajan sitä lempeästi sekoitellen. Kun se ei ole enää ihan sata-asteista, valuttele lientä hyytyneiden pannacottien päälle hyyyyyyvin varovasti lusikalla, vähän kerrallaan, haluamasi määrä. Jos hulautat kerralla kattilasta, ei hyvin käy (eli pannacottaan voi tulla kuoppa, se voi sekoittua ikävästi päälliseen tms., usko pois, tiedän...). Nosta sitten kupposet uudelleen kylmään, jotta päällä oleva kiille jähmettyy. Tämä ottaa aikaa ainakin pari tuntia, mielellään pidempäänkin.

Koristeeksi käyvät esimerkiksi tuoreet vadelmat ja mintunlehdet.

Näissä on hyvin ohut kerros limettikiillettä. Voit itse laittaa sitä enemmänkin, jos haluat. Ohjeen määrästä riittää kyllä.

3 kommenttia: