tiistai 23. maaliskuuta 2021

Tiistain tiikerikakku

Hiihtolomaviikolla tuli mieleen tehdä viikonpäiväleivonnaisia. Julkaisen viikoittain yhden viikonpäiväleivonnaisen - jospa leivontainnostus tarttuisi!


Leivontapäivä tiistai eli TI.

Timotei. Timjami. Tilli. Tiili. Tiikeri. Tiikeri ei ole ainesosa, mutta tiikerikakku sentään on oikea leivonnainen. Kuivakakku taitaa olla leivonnainen, joka ei nykypäivänä ole kovinkaan trendikäs. Ei kuivakakkuja Kokkeillaan-keittiössäkään koivin usein leivota, mutta jos leivotaan, niin leivotaan tiikerikakkua. Aina hyvä! Teen tiikerikakun aina samalla ohjeella, joka on peräisin aikaa nähneestä ja roiskeita keränneestä pienestä leivontavihkosesta "Lämpimiä leivontahetkiä" (Valio, v. 1988). Kakkuun tulee appelsiinimehua, ja nyt raastoin sekaan vielä ruokalusikallisen appelsiininkuortakin. Hennosti maistuva appelsiini tuo kakkuun erityisen hyvän säväyksen.

Kauniita raitoja varten toteutan äidin oppia: Tumma taikinaa levitetään aika ohut kerros vaalean päälle vuokaan ja teelusikalla hiukan painaen vedetään kerroksen päältä koko ympäryksen verran. Seuraavaksi tulee vaalean taikinan vuoro, ja sille tehdään sama temppu, samoin sen jälkeen tulevalle tummalle taikinalle. Liian vahvalla otteella ei saa painaa. Lopuksi vielä tavallinen kerros vaaleaa taikinaa. Nyt kerrostus onnistui tosi kauniisti - aina ei onnistu vaan tulee omituiset kasaumat.


TIIKERIKAKKU

 

250 g voita

2,5 dl sokeria

4 kananmunaa

1 dl + 1 rkl appelsiinimehua

1 rkl appelsiininkuoriraastetta (suosin luomuappelsiinia)

4,5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 tl vanillinisokeria (laitoin 1/4 tl vaniljajauhetta)

2 rkl tummaa kaakaojauhetta


Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Pese appelsiini ja raasta ruokalusikallinen kuorta. Sekoita vehnäjauhoihin appelsiininkuoriraaste, leivinjauhe ja vanilja.

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita joukkoon appelsiinimehu sekä vehnäjauhoseos, ja sekoita nopeasti taikinaksi. Ota taikinasta noin kolmasosa toiseen kulhoon ja sekoita sen joukkoon kaakaojauhe ja ruokalusikallinen appelsiinimehua. Kerrosta taikinoita kakkuvuokaan aloittaen vaaleasta taikinasta. Päällimmäiseksi kerrokseksi tulee vaaleaa taikinaa.

Paista kakkua 175-asteisessa uunissa alatasolla noin 1 tunti. Kokeile kypsyyttä esim. cocktailtikulla noin 50 minuutin jälkeen. Jos tikkuun jää taikinaa, on kakku vielä raaka. Vuoat ja uunit ovat erilaisia, joten paistoaika voi hyvinkin vaihdella.

3 kommenttia:

  1. Onpa upea tiikerikakku! Minä en saa koskaan raitoja kauniiksi, pitääkin kokeilla tätä tapaa. Ja appelsiini kuulostaa hyvältä lisältä, tämä olkoon seuraava leipominen mitä teen.

    Ja miten mukava viikonpäivä-sarja, tuskin maltan odottaa ensi keskiviikkoon ;)

    VastaaPoista
  2. Laitoin 4dl apelsiinimehuu ja tuli muuten hyvää eikä yhtään kuivaa

    VastaaPoista