tiistai 22. kesäkuuta 2021

Mustatorvisieni-lohipiiras

Suolaisten piirakoiden valmistus on taloudessamme nykyään aika harvinaista. Taisin tehdä niitä joskus vähän kyllästymiseen asti. Piirakoissa tökkää joskus pohja. Liian mureneva, vähän raaka, vähän mauton... Hirmu hyvällä täytteellä voi tosin kompensoida pohjan puutteita. Olen pitkään hautonut mielessäni ja kirjanmerkeissä tätä mustatorvisieni-lohipiiraan ohjetta, ja tässähän olikin sitten kaikki kohdallaan! Pohjia myöten hyvä piirakka!

Käytin piirakkaan reilun kourallisen kuivattuja sieniä, joita liotin ensin kuumassa vedessä kotvasen. Ennen liotusta murensin kuivia sieniä kädessä vähän, eikä niitä sitten tarvinnut enää leivontavaiheessa leikellä pienemmiksi.

Alkuperäinen ohje on täällä.



MUSTATORVISIENI-LOHIPIIRAKKA

 

Pohja:

100 g voita

50 g juustoraastetta

0,5 dl perunajauhoja

2 dl vehnäjauhoja

0,5 dl vettä


Täyte:

7 dl mustatorvisieniä (tai reilu kourallinen kuivattuja, jotka liotetaan pehmeiksi)

1 rkl rypsiöljyä

puolikas purjo

150 g kylmäsavustettua kirjolohta

puolikas punainen paprika

100 g juustoa

2 dl ruokakermaa

pari rouhaisua mustapippuria

0,5 tl yrttisuolaa (laitoin itsetehtyä)

1 tl timjamia


Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään hyvin. Sekoita huoneenlämpöiseen voihin juustoraaste ja jauhoseos. Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohjaan haarukalla vähän reikiä ja kypsennä pohjaa uunissa noin 10 minuuttia (minulla taisi olla melkein vartin).

Valmista täyte. Paista sieniä (vähän pienittyjä) pannulla ensin yksinään, jotta niistä haihtuu liika neste. Lisää sitten öljyä ja renkaiksi leikattu purjo. Paista sekoitellen, kunnes purjo vähän pehmenee, ja jätä jäähtymään.

Leikkaa lohi suikaleiksi ja paprika kuutioiksi. Sekoita ne jäähtyneeseen sieni-sipuliseokseen yhdessä juustoraasteen kanssa.

Riko kulhoon munat ja sekoita joukkoon ruokakerma ja mausteet. Levitä esikypsennetylle piirakkapohjalle täyteainekset ja kaada päälle muna-kermaseos. Paista piirasta 200-asteisessa uunissa noin 30-40 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja pohja paistunut.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti