tiistai 9. toukokuuta 2023

Historiallinen teehetki

Lauantaina elettiin Britanniassa historiallisia hetkiä, kun juhlittiin Charlesin kruunajaisia. Britannian edellisten  kruunajaisten ohjelmaa ei päästy seuraamaan (ei oltu vielä edes pilkkeenä vanhempiemme silmäkulmissa), eikä voi tietää, päästäänkö ihmettelemään seuraavia (tai onko sellaisia!), joten oltiin nyt osa historiaa katselemalla kruunajaisia telkkarista ja nauttimalla samalla varhainen iltapäivätee.

Olin vähän suunnitellut jotain teen kanssa tarjottavaa, mutta innostuin pikkuisen lisää, kun luin Epätrendikkään ruokablogin tarjoiluvinkit. Tein lopulta kolmenlaisia leipäsiä, kinkku-juustosarvia (taikina croissant-purkista) sekä mustikka-sitruunakakkua. Ilman näitä eväitä olisi ollut tooooooosi puuduttavaa katsoa pitkäjäykkäistä seremoniaa.

Epätrendikkään ruokablogin ohjeella tein munasalaattileipiä (ilman vesikrassia), ja kurkku- ja lohileivät sävelsin mieleni mukaan. Kurkkuleipiä varten voitelin paahtoleipäviipaleita ruohosipulituorejuustolla ja ripottelin päälle ruohosipulisilppua. Leipäparin toisen leivän päällystin ohuilla kurkkuviipaleilla, ja keikautin toisen tuorejuustopaahtoleivän päälle. Lohileivät kasasin samalla tavalla. Kääräisin leipäkasat kelmuun ja ne maustuivat jääkaapissa kolmisen tuntia. Ennen tarjoilua leikkasin reunat pois (Armastus uhrautui ne syömään, jotta ei tule hävikkiä) ja leivät kahtia. Erittäin maukas leipäkolmikko!

Mustikka-sitruunakakkua olen tehnyt aiemminkin. Ensimmäinen tekele ei ollut aivan onnistunut. Se ei jotenkin noussut riittävästi ja oli rasvainen, joskin aivan hyvänmakuinen muuten. Nyt korvasin reseptissä olleen smetanan ranskankermalla. Parempi. Myynnissä olleet pensasmustikat olivat jättimäisen suuria, mutta muuta ei ollut tarjolla, joten niitä laitoin taikinaan pienen rasiallisen (ehkä 120 g). Alkuperäisessä ohjeessa kakku kuorrutetaan, mutta minä en oikein perusta tomusokeripäällisistä, joten en ole sitä tehnyt. Mielestäni kakku on hyvää ilmankin.



MUNASALAATTILEIVÄT (kuvassa oikealla)


6 viipaletta vaaleaa vuokaleipää

1 kovaksi keitetty kananmuna

2 rkl pehmeää voita

1 rkl majoneesia

1/4 tl dijon-sinappia

2 tl hienonnettua ruohosipulia (hups, saatoin unohtaa tämän!)

hippunen suolaa

(2 rkl hienonnettua vesikrassia)


Sekoita voi, majoneesi, sinappi, ruohosipulisilppu ja suola (ja vesikrassi). Hienonna kananmuna esim. haarukalla ja sekoita joukkoon. Jaa täyte kolmen leipäviipaleen päälle, levitä huolella reunoille saakka ja nosta toiset leipäviipaleet päälle. Pinoa leivät ja kääräise kelmuun. Siirrä jääkaappiin muhimaan. Ennen tarjoilua leikkaa reunat pois ja leivät kahtia.

* * *


MUSTIKKA-SITRUUNAKAKKU


175 g huoneenlämpöistä voita / margariinia

2 dl sokeria

4 kanamunaa

3,5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

lusikankärjellinen jauhettua vaniljaa (tai ruokalusikallinen vaniljasokeria)

1 rkl sitruunankuorta raastettuna (luomusitruuna tähän paras)

1 tl jauhettua kardemummaa

120 g ranskankermaa

2-3 dl (pieniä) pensasmustikoita


Vuoraa pitkä leipä-/kakkuvuoka leivinpaperilla. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Pese sitruuna huolella esim. juuresharjalla. Raasta sen keltaista osaa ruokalusikallisen verran hienolla raastimen terällä. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe, vanilja, kardemumma ja sitruunankuoriraaste.

Vaahdota huoneenlämpöinen rasva sokerin kanssa, lisää vaahtoon kananmunat yksi kerrallaan vatkaten. Lisää joukkoon jauhoseos ja ranskankerma puuhaarukalla sekoittaen. Lisää lopuksi mustikat varovasti taikinaa käännellen.

Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa noin 55 minuuttia. Anna kakun jäähtyä noin 15 minuuttia ennen kuin kumoat sen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti