lauantai 30. heinäkuuta 2011

Koti-ilta ja kolme ruokalajia

Usean päivän ulkoruokintajakson jälkeen ruuan laitto kotona kiinnostaa taas kovasti. Kauppareissulla mukaan lähti mm. kantarelleja, vattuja ja chorizoa, ja niitä sisällytettiin illan ruokalistaan.

Alkuruokana oli kampasimpukoita kera chorizokuutioiden. Pehmeät kampasimpukat ja rapsakat, mausteiset makkarakuutiot olivat hyvä yhdistelmä.

KAMPASIMPUKOITA JA CHORIZOKUUTIOITA (kahdelle)

6 kampasimpukkaa sulatettuna
n. 5 cm pätkä chorizomakkaraa
1 valkosipuli
1/4 sipuli
suolaa, mustapippuria
oliiviöljyä

Kuutio makkara, silppua valkosipuli ja sipulinpala. Paista makkarakuutioita öljyssä hetken aikaa, kunnes niistä alkaa tulla rapeita. Lisää pannulle sipulit ja anna paistua vielä hetki. Nosta chorizokuutiot ja sipulit pois pannulta, mutta jätä öljyä pannulle. Paista kampasimpukoita öljyssä 1-3 minuuttia per puoli (riippuen simpukoiden paksuudesta). Simpukan liha saa siis jäädä hyvinkin "mediumiksi". Mausta kampasimpukat lopuksi suolalla ja pippurilla. Nosta simpukat lautasille esim. rucolan päälle ja nostele päälle chorizo-sipulikuutioita.

Pääruokaa ryhdyttiin tekemään, kun alkuruoka oli popsittu ja pahin nälkä selätetty. Naudan sisäfilepihvi sai kaverikseen uutta pottua, kanttarellikastiketta (tahi -muhennosta) ja tomaatteja. Sataprosenttisen suomalainen annos!!! Ei mitään ulkomaan kotkotuksia, kuten alkuruoka lähes kokonaisuudessaan.

Pihvit paistettiin ensin parilapannulla ja laitettiin sitten vielä hetkeksi uuniin. Lämpötiloja tai minuutteja ei kukaan muista. Hyviä tuli.

KANTTARELLIKASTIKE (-MUHENNOS) (kahdelle, koska oli niin järettömän hyvää, että tuli syötyä kaikki)

1 rasiallinen kanttarelleja (250 g)
1 sipuli
n. 2 dl ruokakermaa (tai muuta kermatuotetta)
suolaa, valkopippuria
sipulinvarsia
voita / öljyä paistamiseen

Puhdista kanttarellit ja halkaise suurimmat. Silppua sipuli ja kuullota sitä hetki pannulla. Lisää sienet ja paistele hetken aikaa. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada kerma pannuun ja anna hautua. Meillä soosi taisi perunoiden kypsymistä ootellessa muhia vartin verran hyvin hiljaisella tulella. Lisää joukkoon lopuksi silputtuja sipulinvarsia haluamasi määrä, tarkista maku (suola) ja sekoittele.

Makiamaha on erikseen. Eli jos vatsasi on täynnä alku- ja pääruokaa, niin ei huolta! Jälkiruoka menee sinne makiamahaan. Niin kävi meilläkin. Makoisa mokka täydensi kokonaisuuden.

LIME-RAHKAVAAHTOA JA VATTUJA (3-4:lle annoskoosta riippuen)

1 dl kuohukermaa
1 prk rahkaa
5 tl sokeria
1 limen raastettu kuori

n. 100 g vattuja eli vadelmia eli vaaraimia
3 tl sokeria

koristeeksi vattuja

Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää joukkoon rahka, sokeri ja limenkuoriraaste. Jos tykkäät makiammasta, niin lisää sokeria. Meidän makuun tämä oli juuri sopivan raikas.

Ota n. 100 g vattuja kulhoon, lisää päälle sokeri ja sössää marjat esim. haarukalla.

Kokoa annokset esim. näin: Laita jälkiruokakulhon pohjalle vattusurvosta, sitten limerahkavaahtoa, muutama kokonainen vattu, vaahtoa ja lopuksi vielä kokonaisia vattuja.

Ylijäämävaahto ja -vattusurvos liittyivät toisiinsa ja muodostivat hempeän vaaleanpunaisen annoksen. Se olkoon tämän päivän jälkiruoka.

5 kommenttia:

  1. No johan on emäntä taas rätänny kunnon sapuskat! Passasko Valamon punanen näihin vai jäikö juomati? :D

    Hienot nuo mokkakupit!

    VastaaPoista
  2. Niin oli kiva pitkästä aikaa tehä ruokaa! Armastuskin hääräsi köökissä täsmällisen ohjeistuksen mukaan :)

    Valamon punainen oli jännä kokemus. Suorastaan aika positiivinen. Kyllä se jotenkin meni noitten kera...

    Mokkakupit on niin södet, että niitä on ilo käyttää. Arvaamattomia kylläkin ovat. Juuri tuollainen kuppi hyppäsi kerran kaapista ylähuulen kautta lattialle. Lujaa tekoa oli, säilyi ehjänä. Siis kuppi. Ylähuuli sen sijaan ei: mustelma päällä ja haava alla, kevyt turvotus seurana. Hyvä kahvi paransi vaivan.

    VastaaPoista
  3. Silloin ko me tehtiin se legendaarinen itä-Suomen reissu ja käytiin Valamossa (wanna-be-retriitissä, hih!), toin kottiin punaista ja valkoista, ja muistelen, etteivät olleet järin kummosia. Tosin viinimakukaan ei tainnu silloin olla kovin kehittynyt, jos on sitä vieläkään :D

    Mitähän jännää teillä tänään kokkeillaan? Meillä grilli pihisee, taas. Lisäksi marinoin mozzarellaa ja tehen pastasalaattia.

    VastaaPoista
  4. Grilli se olisi poikaa! Alappa sinäkin bloggaileen, mestarikokki :)

    Täällön maha täynnä Kievin kannaa, slurps.

    VastaaPoista
  5. Ai, että oman blogiNI laittasin :D Missähän välissä mie ehtisin sinne postaamaan? Kyllä tällä erää riittää erittäin aktiivinen Kokkeillaan -blogin seuraaminen ja kommentointi!

    VastaaPoista