torstai 23. tammikuuta 2014

Perinneruoka: rössypotut

Olen omituinen. Olen aina tykännyt rössypotuista, jo lapsena. Koulussa oli ruokalistalla rössypottuja, joissa oli muistaakseni mukana perunan ja rössyn lisäksi myös porkkanaa, ja liemi oli kirkas. Kotona äiti taisi valita keittoon jauhoiset perunat, joista liemeen tuli hiukan suurusta. Naapurissa liemessä oli maitoa. Kaikissa syömissäni rössypotuissa ei ole ollut mukana savustettua siankylkeä, mutta joskus kyllä. Rössypottujen valmistustapoja siis on monenlaisia. Silloin hyvin harvoin, kun itse rössypottuja teen, käytän vain perunaa, sipulia ja rössyä eli veripalttua. Helppoa! Oulussa rössypottuja saa esimerkiksi Sokeri-Jussista, Sarkasta (maanantaisin lounaalla) ja Villa Hannalasta (keskiviikkoisin lounaalla).

Ja jos joku kaipaa vielä tarkennusta, niin
- rössy on veripalttua
- rössypotut on keitto.


RÖSSYPOTUT

perunaa
sipulia
vettä
suolaa
rössyä eli veripalttua

Kuori ja kuutioi perunat. Kuori ja silppua sipuli. Keitä peruna- ja sipulikuutiot miedosti suolatussa vedessä. Vettä kattilaan tarvitaan sen verran, että perunat juuri peittyvät. Kun perunat ovat lähestulkoon kypsiä, kuutioi rössy ja lisää kattilaan. Laita kansi kiinni ja anna kiehua vielä niin kauan, että perunat ovat kypsiä. Ei haittaa, vaikka perunat kiehuisivat vähän "rääsyiksi" eli rikki.

22 kommenttia:

 1. Myös Fat Roosterissa on aika usein rössypottua lounaalla.

  Ylä-Savossa samantyyppinen ruoka on mykyrokka. Mutta että jos nyt perinneruoista aletaan puhumaan, niin onhan nyt kalakukko _ihan_ toista maata kuin tämä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mykyrokkaa olekaan syönyt, mutta kalakukkoa, sitä PERINNEruokaa kylläkin :)

   Poista
  2. Siispä kalakukon tekoa kannattaisikin kokeilla pikimiten.
   Nimim. Oma lehmä ojassa.

   Poista
  3. Arvoisa nimimerkki "Oma lehmä ojassa": Jos kaivat esille hyvän ohjeen ja hommaat kalat ja silavan, niin lupaan (joskus) tehdä taikinan ja värkätä aineksista kukon.

   Poista
 2. Se vielä, että teetkö rössyn itse?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan kaupasta ostan. Taisi olla Kylmäsen valmistamaa. Voisihan sitä itsekin tehdä!

   Poista
 3. Luulen, että tykkäisin mutta en ole koskaan etelän ihmisenä päässyt maistamaan. Olin kysymässä samaa kuin Hannele eli teetkö veripaltun itse?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa joskus maistaa, jos kohalle sattuu. Siitä voi vaikka tykätä :)

   Veripalttua saa täältä kaupasta sopivina paloina, joten sillä mennään eikä tehdä itse.

   Poista
 4. Uh, lapsuuden inhokki sukuloidessa siellä pohjoisessa. Olisikohan makuaisti kehittynyt niin, että tästä voisi jo tykätä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kumma juttu tuo makuaisti, kun aikuisena joku lapsuuden kammotus saattaakin maistua. Minulla sellainen on esimerkiksi janssonin kiusaus.

   Poista
 5. Perinneruoka- piretään ne hengissä!

  VastaaPoista
 6. Ai hitsi, itse oon kans koko viikon suunnitellut että nyt viikonloppuna yrittäisin keitellä itsekin rössypottuja. :) Ajattelin samalla kokeilla tuon rössyn valmistusta alusta asti, jos vaan satun löytämään verta jostain (olisiko ideaa mistä sitä saattaisi löytyä..?) En minäkään ole koskaan ymmärtänyt miksi rössypottuja pitäisi jotenkin vierastaa, hyvää sapuskaahan tämä keitto on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakasteesta löytyy verta lähes kaikista kaupoista ainakin täällä JKL:ssä.

   Poista
  2. Niin on myös täällä Oulussa, sellaisissa muovipulloissa ainakin. Raportoihan sitten Rommirusina rössyn teosta, kun saat valmista!

   Poista
  3. Kiitos vinkistä! Pitääpä tästä kohta lähteä kauppaan niin pääsee kokeilemaan.

   Poista
  4. No nyt on rössypottu keitetty. :) Rössyn valmistus onnistui mielestäni suht hyvin, ainakin itselle se maistui. Nyt vaan olis valmiina rössyä vielä toiseenkin keittoon (tuli tehtyä hieman liian iso annos), kait se säilyy pakkasessa..?

   Poista
  5. Herkullisen näköisen keiton olit tehnyt! Luulisi rössyn säilyvän pakkasessa ihan hyvin.

   Poista
 7. Meillä kun lapset ei tykkää rössystä, tein rössypotut Tapolan mustaan makkaraan: Lapsille meni täydestä kuin väärä raha :-) Ja oli kuulemma ihanaa.(muution ihan oululaisittain rössypottukeitto pekonineen päivineen) T. Eija

  VastaaPoista
 8. Ei pekonia vaan possun ylikypsää kylkeä isoina paloina! Etelästä Ouluun muuttaneen olipa ensimmäinen rössypottu aika elämys! Keitossa ei ollu muuta kun liemi, rössy ja potut, mausteena suola. Kait siinä sit jotain oli kun teki mmieli maistaa uudestaan, omilla mausteilla. Kylkeä, maustepippuria, suolaa, perunoita, sipulia ja kaikki kiehumaan! Rössypottu siinä vaiheessa kun peruna melkein kypsä! Kylki isoina palasina, muutoin kuivuu eikä ole hyvää. Voi mikä herkku siitä tuli, teen sitä joka kerran kun etelästä tulee vieraita, osaavat jo kysellä että kait sitten teet rössypottuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pekonista rössypotussa ei ole kokemusta, mutta possunkyljestä kylläkin. Kiva, että etelän vieraillekin rössypotut maistuvat :)

   Poista