keskiviikko 20. heinäkuuta 2011

Semisalaatti

Tampereelta tarttui alelaarista mukaan Hans Välimäen Lusikka soppaan! -kirja, josta hetimiten lähti kokkeiluun muuan ohje (tai ohjeet). Ekaks tein patonkia, tulos ihan ok (sössin sen varmaan grahamjauhoilla, joilla korvasin osan vehnäjauhoista, kun ajattelin että terveellistä tulisi, höps). Ei mikään tajunnanräjäyttävä leipä, mutta sitä kun jatkojalostettiin mozzarella-leipävuoan muotoon, niin arvatkaapa tuliko hyvää... Tuli!

PATONKI

1/2 pkt hiivaa
2 dl jääkylmää vettä
6,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 tl sokeria

Liuota hiiva jääkylmän veteen. Lisää kaikki muut ainekset paitsi suola ja sokeri. (Mitkä kaikki muut?? Eihän tässä ole muita, kun suola ja sokeri piti lisätä vasta lopuksi.) Vaivaa taikinaa 10 minuuttia. Lisää suola ja sokeri ja jatka taikinan vaivaamista vielä muutaman minuutin ajan. Anna taikinan  levätä kulhossa 20 minuuttia liinalla peitettynä.
Jauhota pöytä ja ota taikina pöydälle. Jaa taikina neljään osaan ja muotoile ne pyöreiksi palloiksi. Anna pallojen levätä 20 minuuttia liinalla peitettynä. Muotoile taikinapallot sitten patongeiksi ja asettele ne pellille niin, että niillä on tilaa nousta.  Nostata liinan alla reilut puoli tuntia. Jauhota nousseet patongit ja tee niiden pintaan terävällä veitsellä viisi viiltoa.
Paista patonkeja 210-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Pirskottele uuniin desilitra vettä paiston alussa. Kun olet paistanut leipiä 15 minuuttia, avaa uuninluukku. Se takaa rapean kuoren. Patongit ovat valmiita, kun ne ovat kauniin ruskeita.

--

Tänään käänsin keittokirjasta sivua ja tavasin H. Välimäen alkusanoja sivulta 54: "...Tarkkaan ottaen se ei ole salaatti, mutta niin herkullista se on, että ohje täytyi saada kirjaan tavalla tai toisella. Ja onhan siinä tomaattia, eli kyseessä on niin kutsuttu semisalaatti." Totta joka sana: herkullista on ja tomaattiahan tässä on.

MOZZARELLA-LEIPÄVUOKA (ohje on ehkä neljälle...)

4 tomaattia
2 Bufala-mozzarellaa
1/2 patonkia
oliiviöljyä
suolaa, pippuria

Viipaloi tomaatit ja mozzarella. Leikkaa patonki ohuiksi viipaleiksi ja asettele ne limittäin pieneen uunivuokaan. Pane viipaleiden väliin mozzarella- ja tomaattiviipaleet. (Minä lisäsin vielä basilikanlehtiäkin väliin, niin kuin kuvasta näkyy.)
Kaada päälle mornaykastike (ohje perässä) ja gratinoi 225-asteisessa uunissa kauniin ruskeaksi. Pirskota päälle hyvää oliiviöljyä. Mausta suolalla ja pippurilla (minä ripottelin näitä ennen kastikkeen lisäämistä, tee sinä kuten haluat). Tarjoa heti.

MORNAYKASTIKE

1 pieni sipuli
50 g voita
1/2 dl jauhoja
4 dl maitoa
1 dl raastettua gruyere- tai emmentaljuustoa (meillä sattui olemaan cheddaria)
1 munankeltuainen
muskottia
suolaa, pippuria

Hauduta sipulisilppua voissa, mutta älä ruskista. Lisää jauhot. Kypsyttele jauhoja, mutta varo edelleen ruskistamasta. Lisää kuumennettu maito vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen. Kypsennä n. 10 minuuttia. Lisää juustoraaste ja sekoita. Lisää vielä munankeltuainen kunnolla sekoittaen ja mausta suolalla ja pippurilla.

Semisalaatin kanssa meillä tarjottiin oikeaa salaattia (jääsalaattia, rucolaa, kurkkua ja päärynää). Tätä ruokaa tehdään meillä uudelleen!

5 kommenttia:

  1. Näyttääpäs herkulta!

    Nimellä salaatti kutsutaan kyllä vaikka minkälaisia virityksiä, jossa erilaisia ainesosia on sekoitettu. Pärnussa söin salaatin, jossa menun mukaan oli mm. sieniä. Salaattia siinä ei sitten ollut lainkaan, se oli korvattu pekonilla, kananpaloilla ja juustolla. Tulee mieleen sanan lenkki kaksi ilmenemismuotoa :)

    VastaaPoista
  2. Just! Salaatti tarkoittanee sitten sitä, että on erilaisia osasia sekoitettu keskenään. Voiko näin ollen ajatella, että joskus myös karkkiosaston eri laatikoista kokoaa itsellensä pussiin salaatin??? :))

    VastaaPoista
  3. Voi kuinka monta kertaa olen mm. Kuopion yliopistollisen sairaalan kanttiinissa lounassalaatin toivossa ihmetellyt miten lohi-perunamössöä tai meetvurstimakaroonisekoitusta myydään salaattina... Luulisi että edes sairaalassa ihmisille myytäisiin terveyden nimissä salaattia, jossa on salaattia:)Jää minulta salaatittomat salaatit ostamati, mutta tuo "salaatti" uppoaisi milloin vain. Onhan siinä vihreetäkin:) Johanna

    VastaaPoista
  4. Tarkka havainto, Johanna, vihreää on kyllä :) Ja sipuliakin! Ihan selkeä salaatti siis.

    Kanttiiniruokia olen minäkin käynyt katsastamassa heinäkuussa pariin otteeseen Oysissa, ja pakko sanoa, ettei järin houkuttelevaa ollut (vaikka ihan oikeita salaattejakin näkyi olevan). Täytyi siis mennä kahvi-mustikkapullalinjalla :) Terveys ennen kaikkea!

    VastaaPoista