perjantai 26. elokuuta 2011

Eisinnepäinkään-lohi

Voi kun saatiin makiat naurut lohen äärellä! Intopiukkana ryhdyimme tekemään taikinakuoressa kypsennettyä lohta, jota laivakokki German Zamundio teki ohjelmassa Laivakokin matkassa (Landgång). Meillä kummallakin oli jonkinlainen mielikuva ruuasta, mutta kun nälkäisinä emme ennättäneet metsästää ohjetta netistä, niin mentiin tuntumalla. Ja metsään :) Siis ainesten puolesta, ei maun.

Tietoinen valinta oli käyttää taikinana voitaikinan sijasta ruis-perunataikinaa (juu, sitä kaupan valmista). Täytteeksi valikoimme hataran muistimme mukaan purjoa, kanttarelleja ja juustoa. Eihän siinä alkuperäisessä mitään sieniä ollut, sen sijaan oli pinaattia, rucolaa, tilliä ja keltuainen. Kuinka hyvää oikealla reseptillä olisikaan tullut! No, se jää arvoitukseksi. Meidänkin versiomme oli oikein onnistunut (ei kai sipuli-kanttarelli-kerma voi pahaa ollakaan).

Tähän pyrittiin, tällaista tuli:

LOHI RUISPERUNATAIKINASSA

n. 600 g lohifilettä
1 pkt ruis-perunataikinaa

20 cm pätkä purjoa
1 pieni valkosipulinkynsi
100 g kanttarelleja
1/2 - 1 dl ruokakermaa
suolaa, valkopippuria

1 dl juustoraastetta

Sulata taikina. Putsaa sienet ja halkaise ne kahtia. Suikaloi purjo ja pilko valkosipulinkynsi. Paista sienet ja sipulit tilkassa öljyä, mausta suolalla ja pippurilla ja hauduta hetki kermassa (muhennokseksi).

Poista lohesta nahka ja ruodot. Leikkaa lohipalan keskelle viilto noin puoliväliin filettä ja leikkaa sitten molemmat sivut auki, ihan kuin pariovet. Nostele sipuli-sienitäyte keskelle, ripottele juustoraaste päälle ja käännä "ovet" kiinni eli lipareet takaisin paikoilleen.
Kauli taikinasta reilusti lohipalaa suurempi levy. Kannattaa kaulita reunat hiukan keskiosaa ohuemmaksi (ettei käy niin kuin meillä, että ohut taikina repesi ja paljasti sisukset). Nosta täytetty file taikinan keskelle niin että lohen saumakohta on alaspäin. Käännä reunat lohipalan päälle. Minä ripottelin tuohon vielä vähän juustoakin.
Nosta taikinoitu lohi uunipellille saumapuoli alaspäin ja voitele kananmunalla.
Paista herkkua uunissa 200 asteessa n. 30 minuuttia. Voi olla, että jo parinkymmenen minuutin päästä lohi olisi valmista. Minä halusin vähän väriä kuoreen, mutta lohi meni ehkä vähän ylikypsäksi, kun uuniaika venyi himpan yli puoleen tuntiin.
"Ruåtsalainen kalakukko", luonnehti Armastus osuvasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti