sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Lohikakut

Kalaa tulee ihmisen syödä monta kertaa viikossa, on terveydelle hyväksi. Lohen hyviä rasvoja nautiskelimme tänään kalakakkusten muodossa. Niiden valmistaminen ei ollut kovinkaan joutuisaa, mutta mihinpä se ihmisellä näin pyhäpäivänä kiire olisi. Ohje, joka on koostettu Jamie Oliverin ja Gordon Ramsayn resepteistä, on kirjassa "Pomminvarmat - kotiruokaa kotikokilta" (Mikko Takala). Tein melkein sen mukaan. Lisukkeeksi neuvottiin tarjoamaan samaisessa kirjassa reseptoitua chili-parsakaalta, ja niin sitten toimittiin. Tulikin ihan mainio ateria näistä kahdesta. Lohikakuissa on nimittäin perunaa, joten pottuja ei tarvinnut lähteä erikseen keittelemään. Kastiketta jäin vain miettimään... Tuossa ohessa olisi saattanut toimia jokin kylmä esim. kermaviilipohjainen yrtti-valkosipulisoosi.


LOHIKAKUT (8 kpl)

4 keskikokoista perunaa (ohjeessa 6)
suolaa
mustapippuria
500 g lohifile
oliiviöljyä
1 rkl kuivattua persiljaa (tai 4 rkl lehtipersiljaa)
1 rkl vehnäjauhoja
1 muna
1/2 sitruunan kuori

Kuori ja kuutioi perunat pieniksi. Laita kuutiot kiehuvaan suolalla maustettuun veteen. Poista lohifileestä ruodot ja leikkaa se kahteen osaan. Voitele lohifile kauttaaltaan oliiviöljyllä ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Nosta lohipalat siivilään ja aseta se perunoiden päälle kattilaan. Peitä foliolla. Pienennä lämpöä ja keittele perunoita reilut 10 minuuttia, kunnes ne ja kala ovat kypsiä.
Poista lohipalat siivilästä ja laita ne sivuun odottamaan. Valuta perunat hyvin. Muussaa perunat ja anna jäähtyä. Poista kalasta nahka. Murustele kala jäähtyneiden  ja muussattujen perunoiden joukkoon. Lisää vehnäjauhoja, muna ja persilja. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää hienoksi raastettu puolen sitruunan kuori. Sekoita massa huolella niin että kaikki ainekset sekoittuvat tasaisesti.
Jaa taikina kahdeksaan osaan. Muotoile siitä noin 2 cm:n paksuisia pihvejä ja jauhota ne muotoillessasi hyvin. Laita pihvit jauhotetulle lautaselle tai leikkuulaudalle ja laita ne jääkaappiin tunniksi ennen paistamista (meillä olivat kylmässä vajaat puoli tuntia). Kuumenna pannulla oliiviöljyä ja paista pihvejä siinä molemmilta puolilta muutaman minuutin ajan, kunnes ne ovat rapeita ja kullankeltaisia. Sekä lohi että perunahan ovat kypsiä, joten pitkiä paistoaikoja ei tarvita.

2 kommenttia:

  1. Onpa hauskan tuntuinen resepti. Kalaa tulee täällä "Sveitsin kotona" laitettua harvemmin kuin Suomessa, hinnat kun ovat niin järkyttäviä. Kerran viikossa syödystä sushista saa toivottavasti herkuttelun lisäksi kaikki kalansyönnin hyödyt...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin meren rannalla ja järvien äärellä ei hoksaakaan, että jossasin kala on tyyrimpikin herkku. Kyllä se sushi viikoittain on ihan hyvä :) Ajattelet sitten mielikuvituksessasi loput kala-annokset ja nappaat kuvitellut hyödytkin talteen...

      Poista