sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Valebrulee

Hyvää uutta vuotta!

Vanhan vuoden satoa on vielä jälkiruoka, joka oli mielestämme kevyt, raikas ja ihana. Ostin viime viikolla Donna Hayn mielettömän kauniilla kuvilla varustetun keittokirjan "Fast, fresh, simple.", josta resepti löytyi. Creme brulee kun on lempijälkkärini, niin ohje jossa sanottiin "brulee" houkutteli tietenkin. Donna Hayn ohjeessa ei kypsennetä vanukasmassaa, vaan tehdään turkkilaisesta jugurtista ja kermasta vaahto, joka maustetaan vaniljalla. Pintaan kuitenkin poltetaan sokerista "kansi". Olen edelleen sitä mieltä, että ei ole aidon ja alkuperäisen bruleen voittanutta, mutta oli tämä valebruleekin kyllä tosi hyvää. Erityisesti kesään se sopisi mukavasti.

Käytin pohjalle kotimaisia kesällä ostettuja ja itse pakastettuja vadelmia, enkä keittänyt niitä sokerin kanssa, kuten alkuperäisessä ohjeessa tehdään. Halusin vadelmien tuoreen maun mukaan jälkkäriin ja se kannatti. Jos minulla olisi ollut ulkomaisia pakastevattuja, niin ne kyllä olisin kiehauttanut.

CHEAT'S RASPBERRY BRULEE - kahdelle jälkiruokailijalle
(eli Huijarin vadelmabrulee, ohje kirjattuna kuten minä sen tein)

n. 1 dl kotimaisia pakastevadelmia
1 rkl sokeria

1 dl kuohukermaa
200 g turkkilaista jugurttia
2 rkl itse tehtyä vaniljasokeria (vaniljatanko ja vaniljansiemeniä sokerin joukossa)
1 tl limen mehua

n. 3 tl hienoa sokeria

Sekoita vadelmien joukkoon sokeri. Jaa vadelmat lasien pohjalle ja painele niitä vähän tiiviimmäksi. Vaahdota kerma sokerin kanssa (voit myös käyttää esim. 1 rkl tavallista sokeria + 1 rkl vaniljasokeria). Lisää joukkoon jugurtti ja limen mehu ja vatkaa vielä sekaisin. Vaahto ei saa olla liian sokerista, vaan sen tulee olla raikasta. Nostele vaahto (jota tuli meillä kyllä vähän ylimääräistä, mutta sepä ei ollut apukokille ongelma) laseihin vadelmien päälle ja tasoita pinta. Nosta lasit jäähtymään pariksi tunniksi. Ripottele juuri ennen syömistä vaahdon pinnalle sokeria. Reilu teelusikallinen on varmaan riittävä määrä. Sokeria kuitenkin tulee olla pinnalla kunnolla, jotta muodostuu rapsakka pinta, eikä se liukene vaahtoon. Karamellisoi sokeri tohottimella ruskeaksi.

---

Älä jätä tätä jälkiruokaa tekemättä, vaikket omistakaan tohotinta eli kaasupoltinta. Voit varsin hyvin jättää sokeripinnan tekemättä. Pintaan voisi vaikka ripotella sihdin läpi kaakaojauhetta juuri ennen tarjoilua.

2 kommenttia:

  1. Minäkin oon brulee-addikti.Jos unohdetaan, että tällä jälkkärillä on mitään tekemistä esikuvansa kanssa, niin tää on varmaan herkkua. Ja tuo kotimaisten vattujen sokerittomuus oli hyvä veto. Taidan tehdä tätä minäkin....kiitos.

    VastaaPoista