lauantai 7. tammikuuta 2012

Tapenade kalamataoliiveista

Ihan yhtäkkisesti, kesken kauppareissun, alkoi tehdä mieli tapenadea eli oliivitahnaa. Teki myös mieli valmistaa sitä itse. Joitain vuosia sitten tein tonnikalatapenadea, jonka ohje löytyi lehdestä, mutta tavallista tapenadea en ole tullut tehneeksi itse. Nyt ei tartuttu valmistahnapurkkiin vaan kalamataoliivipurkkiin. Kirjasta "Pikkupurtavaa ja drinkkejä kotikutsuille" (Tammi) löytyikin sopivasti ohje, jota raaka-ainelistaa noudatin. Kirja vinkkaa kokeilemaan tapenaden tekemistä myös muista oliiveista ja näin saamaan uusia makuelämyksiä. Helppoa, nopeaa ja todella hyvää!
TAPENADE
n. 2 dl kalamataoliiveja
3 kukkurallista teelusikallista kapriksia
1 puristettu valkosipulinkynsi
3 anjovisfileetä (nämä olivat ohjeessa alunperin suluissa, ei eivät pakollisia)
5 rkl oliiviöljyä (extra virgin...)
mustapippuria

Poista oliiveista kivet, jos ostit kivellisiä oliiveja. Laita oliivit tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen kulhoon yhdesssä kapristen, valkosipulin ja anjovisfileiden kanssa. Surauta tasaiseksi. Lisää lopuksi surinan kanssa oliiviöljy ohuena, tasaisena nauhana, kunnes ainekset ovat täysin sekoittuneet. Rouhi joukkoon mustapippuria. Suolaa ei tarvita, jos käytät anjovista.

Me nautiskelimme oliivitahnasta paahdettujen leipäviipaleiden päällä. Kirja opastaa käyttämään tapenadea myös dippailussa (paahdettuja leipätikkuja tai raakoja kasviksia).

2 kommenttia:

  1. Minä olen tyystin ehtinyt unohtaa tapenaden, sitä söimme noin 10 vuotta sitten. En ole koskaan tuuminut sitä itse tehdä. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista