sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Alkupaloja: soppashotti ja vuohenjuustomousse


Joskus tekee ruuanlaitossa mieli söpöstellä, joskus (useimmiten) on ronskit otteet ja rouhea meininki. Mietiskelin alkupaloja bloggareiden tapaamiseen ja päätin lähteä söpöstelylinjalle. Löytyikin melko hyvä yhdistelmä - keittoa ja lusikkaherkku. En ollut missään moista maistellut, joten ilahduin kovasti, kun ne toimivat yhdessä niin hyvin.

KEITTO PAAHDETUISTA KASVIKSISTA

oliiviöljyä
3 isoa paprikaa
1 valkosipuli
4 tomaattia
1 sipuli
1 ohut sellerinvarsi
1-3 tuoretta chiliä
vettä
hunajaa
suolaa
mustapippuria
Pese paprikat ja tomaatit ja halkaise ne. Poista paprikoista kannat ja siemenet ja tomaateista kannat. Leikkaa valkosipulista hattu pois (eli vähän siitä yläosasta). Kuori ja lohko sipuli. Nosta paprikanpuolikkaat vuokaan niin että kuoripuoli on ylöspäin ja tomaatit niin että leikkuupinta on ylöspäin. Laita vuokaan myös valkosipuli ja sipulilohkot. Minä laitoin toiseen vuokaan paprikat ja valkosipulin, ja toiseen tomaatit ja sipulin. Lorottele kasvisten päälle vähän oliiviöljyä. Nosta vuoat 225-250 -asteiseen uuniin ja paahda kunnes paprikat alkavat mustua ja tomaatit pehmetä. Tomaatit saa varmaan ottaa aiemmin pois, ellet paista niitä omassa erässään eri kerralla. Nosta paprikat kuumuutta kestävään kulhoon ja laita kelmua kanneksi. Anna paprikoiden jäähtyä kelmun alla jonkin aikaa. Riivi paprikoista kuoret pois, kun näppisi kestävät käsitellä kuumia/lämpimiä paprikoita. Myös tomaateista voit halutessasi poistaa kuoren, se käy helposti kypsennyksen jälkeen (minä siis poistin). Puristele valkosipulinkynnet pois kuoristaan. Ne ovat pehmeitä ja lähtevät pois vaivattomasti.

Pilko sellerinvarsi ja paista sitä kattilassa öljytilkassa hetken ajan. Lisää paahdetut sipulit ja sekoittele. Silppua chilit (poista niistä halutessasi siemenet ja siemenkiinnikkeet). Lisää paprikat, tomaatit, valkosipulinkynnet, chilisilppu ja suolaa sekä kuumaa vettä (5-6 dl). Anna hautua hetken ajan. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Keiton paksuutta voit säädellä lisäämällä kuumaa vettä. Säädä maku mieleiseksesi tässä vaiheessa: lisää keittoon hunajaa (minä laitoin n. 2-3 rkl) sekä suolaa jos tarvitsee. Ripauta joukkoon myös mustapippuria. Jos haluat oikein sileää ja tasaista keittoa, voit siivilöidä sen ennen tarjoilua.

Tarjoile keitto alkupalana pienistä laseista vuohenjuustomousseleipästen kera. Tällainen tarjoilu sopii tilaisuuksiin, joissa on useammanlaisia herkkupaloja tarjolla. Keitto maistuu kyllä hyvälle myös isommilta lautasilta tai kulhoista :)

VUOHENJUUSTOMOUSSEA JA CHIPI-PAPRIKAHILLOA HAPANKORPULLA

Mousse:
1 prk pehmeää vuohenjuustoa
1/2 dl kuohukermaa
ripaus raastettua valkosipulia
ruohosipulia
mustapippuria

chili-paprikahilloa
hapankorppuja

Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää siihen vuohenjuusto, hiukan valkosipulia, vähän mustapippuria sekä silputtua ruohosipulia. Vatkaa sekaisin.

Kokoa annokset: Laita lusikkaan suupalan kokoinen palanen hapankorppua ja sen päälle puoli teelusikallista chili-paprikahilloa tai muuta lempeänvoimakasta hilloketta (esim. paholaisenhilloa). Tee päällimmäiseksi kahden pikkulusikan avulla vuohenjuustomoussepallero.

Jos teet nämä hapankorppupalojen päälle, kannattaa annokset kasata joidenkin lusikoiden päälle (tavallisetkin käyvät, ellei omista näitä kiemuraisia). Hapankorppu nimittäin ehtii vähän vettyä hillon alla. Se ei vaikuta makuun, mutta käsittelyyn kylläkin.

Voit myös käyttää jotain muuta leipää kuin hapankorppuja. Silloin pienet leipäpalaset (esim. paahtoleipäneliöt) voi asetella tarjottimelle ja ne on helppo syödä käsin.

11 kommenttia:

  1. Minun pitää myös saada tuollaisia lusikoita! Ja kokeilla tätä ohjettasi, pidin valtavasti lusikallisen ja pikkukupposen yhdistelmästä ja olin käsi ojossa, kun viimeisiä vielä tarjottiin:) Kaunista ja hyvää!

    VastaaPoista
  2. Minäkin haikailin tänään tuollaisten lusikoiden perään, ne on pakko saada ;) Ja vitsi että oli hyvää, pitää kokeilla hetimiten ja chilihilloa olin tekemässä muutenkin piakkoin.

    VastaaPoista
  3. Lusikat oli kauniit tarjoilualustat ja keitot olivat todellakin söpöt! Maku molemmissa erinomainen.

    Kiitos että pääsin maistelemaan ja nähdään taas :)

    VastaaPoista
  4. Tää oli aivan mieletön setti! Onko ok, jos en palauta kaikkia tarjoilulusikoita?
    Vitsi, vitsi. Tuodaannkun ehditään.

    VastaaPoista
  5. Hei te kaikki ihanat, kiva oli nähdä eilen! Lusikat ovat minunkin mielestäni mahtavat! Olen ostellut niitä tuon tuostakin pienissä sarjoissa, aina vähän lisää, Stokkalta. Jossain muuallakin olen niitä nähnyt, mutta niin poskettomaan hintaan, että ovat jääneet kauppaan.

    Hannele, mää tiedän missä asut... eli jos lusikoita ei ala kuulua, niin minä alan kuulua siinä pihalla :))

    VastaaPoista
  6. Stockalle siis heti huomenissa, lusikat saa olla vaikka etukäteis synttärilahja itselle ;)

    VastaaPoista
  7. Itelle on hyvä ostaa jotain kivaa lahjaksi, vaikkapa Hyvän Vaimon lahjaksi :)) jos synttäreihin sattuu olemaan pitempi aika.

    VastaaPoista
  8. Ostin sitten KAIKKI Stockan viimeiset lusikat ;) Tosin niitä ei ollut kovin montaa jäljellä, pitää vielä hankkia lisää sitten kun niitä tulee.

    VastaaPoista
  9. Heidi, hyvä ostos! Minä oon ostanut sieltä ainakin kaksi kertaa ne viimeiset jäljellä olevat (2-4 kpl). Lusikat ovat olleet siis "pikkuhiljaainvestointi".

    VastaaPoista
  10. Nämä olivat kyllä törkeän hyviä. Tiedän, mitä värkkään ensi kesän chilisadosta, jahka nyt saan taimet kasvamaan. :) Soppaa pitää kyllä testata jo aiemmin, tomaattipohjaiset sosekeitot on ihania!

    VastaaPoista
  11. Kardemumma, toivotaan runsasta satoa, että saa talven varalle tehtyä chiliherkkuja! Meilläkin taimet kohti aurinkoa kurkottavat...

    VastaaPoista