tiistai 29. toukokuuta 2012

Omenamehupullataikinaraparperipiirakka

Omenamehupullataikinapiirakka on ihan oikia suomalainen sana :) Pakko olla, kun kerta semmoista tein.

Meillä oli jääkaapissa hiivanykerö, jonka ajattelin riittävän pieneen pullataikinaan (ettei menisi haaskiin). Maidon sijasta tein taikinan omenamehuun, mutta ei se kyllä mitenkään maistunut lopputuloksessa. (Tämä on kyllä mainio pullataikinapohja sille, joka haluaa pullansa täysin maidottomana ja munattomana!) Raparperikeiju Kokkipottilasta antoi kosolti komeita raparperinvarsia meille, ja niistä osa päätyi rahkanjämien kanssa tähän piirakkaan. Piirakasta ei tullut yltiömakea, pikemminkin hitusen kirpakka, sillä en laittanut taikinaan enkä täytteeseen kauhean paljon sokeria. Makeutta oli meidän mielestämme juuri sopivasti.

RAPARPERIPIIRAKKA OMENAMEHUPULLATAIKINALLA
(tästä taikinamäärästä noin puolet meni minulla piirakkaan)

2 dl omenamehua
n. 1/3 pkt hiivaa
5 rkl sokeria
1/2 rkl kardemummaa
ripaus suolaa
n. 6 dl vehnäjauhoja (meni ehkä vähän laskut sekaisin tässä...)
n. 3/4 dl sulatettua margariinia

Liuota kädenlämpöiseen omenamehuun hiiva. Sekoita joukkoon sokeri, suolaripaus ja kardemumma. Alusta taikinaan jauhoja vähän kerrallaan, kunnes saat sopivan tuntuisen pullataikinan. Lisää rasva ja vaivaa taikina tasaiseksi. Anna kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.

Kauli tai levitä noin puolet taikinasta pyöreään piirakkavuokaan. Anna kohota vartin verran ja taputtele pohja vielä tasaiseksi ja reunoja paremmiksi.

Tee täyte:
vajaa purkki rahkaa
1 kananmuna
n. 1 dl (tai sinnepäin) ruokokidesokeria
2 tl vaniljasokeria
n. 1/2  l  pieniä raparperikuutioita
2 rkl omenamehua

Sekoita täytteen aineksen ja kaada pullataikinapohjan päälle. Jos haluat, voit ripotella vielä sokeria pinnallekin.

Paista piirakka 175 asteessa noin puoli tuntia tai kunnes reunat saavat vähän väriä ja pohja kypsyy.


Nämä eivät ole nakkipiiloja...
...vaan raparperipiiloja :) Niitä tein lopputaikinasta näin:
Taikinapala taiteellisesti taputellen levyksi, päälle muutama ohueksi laikattu raparperitanko, päälle (vanilja)sokeria ja koko höskä rullalle.

Tein myös raparperisoppaa, jossa vaihdoin tavallisen sokerin ruokokidesokeriin. Siitä saatiin soppaan todella hyvä aavistuksen kinuskimainen maku. Käytän toistekin!

6 kommenttia:

  1. Siellä on oltu innovatiivisia pullan parissa! Mahtava idea nuo nak...eiku raparperipiilot :)

    VastaaPoista
  2. Mahtava suomenkielinen sana tosiaankin otsikkona!! Ja ihastuin myös raparperipiilojen ideaan.
    ps. hyvä maidoton pullataikina tulee myös kookosmaidosta

    VastaaPoista
  3. Virpi: Harvakseltaan kehittyvistä innovatiivisuuden puuskista on syytä iloita :)

    Paula: Kookosmaitoa,joo! En ole älynnyt koskaan kokeilla, mutta panen idean korvan taakse - tänks!

    VastaaPoista
  4. Tuolla yhdyssanalla olisi saanut Alfapet lautapelissä hurjat pisteet!

    VastaaPoista
  5. Kotiharmi on alfapetia ammattilainen! Invinsible!

    Rakastan tuota raparperikeiju-nimeä :)

    VastaaPoista
  6. Ankerias, niin olisi!!! Ja minusta olisi tullut alfapettisuurmestari :)

    Raparperikeiju-Hannele: Ammattipelureita, niitähän me ollaan :))

    VastaaPoista