tiistai 15. toukokuuta 2012

Sitruunaiset pikkuleivät

Sitruuna kehissä taas. Oli suolaista tahi makiaa, kylmää tahi kuumaa, sitruunan maku huumaa!


Tällä kertaa sitruuna toi makua pikkuleipiin, joihin se sopii hyvin. Törmäsin "Det söde liv" -leivontaohjelman sivuilla sitruunapikkuleipien ohjeeseen, enkä voinut olla kokeilematta niitä. Näiden pikkuleipien maku oli vielä sitruunaisempi kuin sitruunakiekkojen, joita taannoin tein. Muutin ohjetta vähän: lisäsin yhden kananmunankeltuaisen sekä puoli desiä sitruunamehua.

Jos taikinapötkön olisi laittanut ennen pikkuleipämuotoilua pakasteeseen jääkaapin sijasta, olisi luultavasti saanut yhtä kauniita pikkuleipiä kuin kondiittorin tekemät. Että vink vink, kannattaa semmoista konstia kokeilla.

SITRUUNAPIKKULEIVÄT (30 - 40 kpl)

puolikas vaniljatanko
2,25 dl sokeria
225 g margariinia tai voita
300 g vehnäjauhoja (n. 4,25 dl, jos pysyin laskuissani)
1 (luomu)sitruunan kuori
n. 1/2 dl sitruunamehua

Pese sitruuna huolella ja raasta sen kuori. Halkaise vaniljatanko pitkittäin kahtia. Kaavi siemenmönjä pienellä veitsellä pois. Ota sokerimäärästä teelusikallisen verran leikkuulaudalle vaniljansiementen päälle. Sekoita sokeri ja vaniljamönjä veitsellä sivellen keskenään. Näin saat vaniljansiemenet irralleen ja tasaisemmin sekoittumaan takinaan. Sekoita vaniljoitu sokeri kulhoon muun sokerin joukkoon ja lisää sinne huoneenlämpöinen kuutioitu rasva. Vatkaa sokeri ja rasva sekaisin, lisää loppuvaiheessa keltuainen ja sekoita nopeasti. Lisää jauhot ja sitruunankuoriraaste, ja sekoita. Lisää sekoittamisen loppuvaiheessa sitruunamehu ja sekoita nopeasti. Muotoile kelmun avulla taikinasta n. 5 cm paksuinen pötkö ja nosta se jääkaappiin (tai pakasteeseen) tunniksi. Leikkaa jäähtynyt taikinapötkö ohuiksi, alle sentin paksuisiksi siivuiksi. Muutamien siivujen jälkeen kannattaa pyyhkäistä puukkoa puhtaaksi, niin saa taas leikattua siistimpiä siivuja. Leikattuja kiekkoja voi muotoilla halutessaan pyöreämmiksi, jos ne näyttävät liian kulmikkailta.

Paista pikkuleipiä 180 asteessa n. 12-14 minuuttia.

Vanlijalla aateloitua sokeria.

2 kommenttia:

  1. Näitä olisi kyllä kiva naksutella teetä juodessa!

    VastaaPoista
  2. No niin olisi! Minä olen toistaiseksi ennättänyt naksutella näitä sellaisenaan, maidon kanssa, sellaisenaan ja sellaisenaan. Eilen tein muutaman laadunvalvonnan: lämpimänä, jähtyneenä, uudelleen jähtyneenä, ja vielä tänään tarkistus, että maistuvatko leivontaa seuraavana päivänä vielä hyvälle. Erinomaisia yhä!

    VastaaPoista