torstai 3. marraskuuta 2011

Sitruunakiekot

Minä en tykkää kekseistä, mutta pikkuleipiä hairahdun joskus ihan itsekin tekemään ja mutustelemaan. Ne ovat nimittäin tyystin eri asia kuin keksit. Keksi on teollista, pikkuleipä tuo mieleen tuoksuja ja tunnelmia...

Lunni leipoo -blogissa oli tehty kivoja sitruunakeksejä, ja niitä tekemällä meidänkin keittöömme tuli hyvä pikkuleipäfiilis. Paitsi että minun kekseistäni ei tullut lähimainkaan yhtä söpöjä kuin Lunni leipoo -blogin Anskusiilin leipomuksista. Nimesinkin omani sitruunakiekoiksi, koska ne lässähtivät. Pidin toista pellillistä uunissa pidempään kuin ensimmäistä, mutta taas tapahtui läts. Alun pitäenkin minun taikinapalleroni taisivat olla liian pieniä ja ehkä myös litistin niitä liikaa. En kuitenkaan masentunut lättänöistäni, sillä niiden maku oli mitä ihanin. Jos näiden kaverina olisi vaikkapa kuppi sitruunateetä, niin jopa olisi mukava käpertyä viltin mutkaan hyvän kirjan kanssa.

Minä tein puolikkaan ohjeen, josta tuli kolmisenkymmentä kiekkoa. Seuraavalla kerralla teen isommat taikinapallerot, joita tulee ehkä vain parikymmentä tai allekin. Jos ne sitten pysyisivät muhkeampina. Vaniljauutetta, jota on alkuperäisessä ohjeessa, ei minulla ollut, joten lisäsin vaniljasokeria.

SITRUUNAKIEKOT (tai -keksit)

3,5 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinsoodaa
1/4 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
125 g voita
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1/2 munasta
1/2 sitruunan kuori
2 rkl sitruunan mehua

pinnalle sokeria

Sekoita keskenään jauhot, sooda, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola. Vatkaa pehmeä voi sokerin kanssa vaaleaksi vaahdoksi, lisää puolikas muna (riko muna lasiin ja sekoita rakenne rikki haarukalla, siitä on helppo kaataa puolet taikinaan) ja vatkaa hyvin. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta puolen sitruunan kuori voi-sokerivaahdon joukkoon. Purista 2 rkl sitruunan mehua joukkoon. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi.

Ota taikinasta noin ruokalusikallisen kokoisia paloja (minä otin pienempiä) ja pyörittele palloiksi. Pyöritä taikinapallot vielä lautasella, jossa on sokeria. Laita leivinpaperille ja litistä hieman. Jätä kekseille kohoamisvaraa pari senttiä ja paista n. 8-10 minuutin ajan. Lunni leipoo -blogin mukaan keksien ei välttämättä tarvitse saada kauheasti väriä, silloin ne pysyvät sitkeinä ja kosteina.

4 kommenttia:

  1. Nättejähän niistä tuli! Näyttävät enemmän alkuperäisen ohjeen kekseiltä, omani olivat vähän pullukampia. : )

    VastaaPoista
  2. Nämähän olivat varsin herkullisia.Onneksi niitä jäi vielä muutama maanantaiksi :).

    VastaaPoista
  3. Joo, ja maanantaina taas lasketaan, montako kukakin syö :)) ja ylittyykö päivittäinen sokruannostus :) Mutta onpahan iloa elämässä!

    VastaaPoista