lauantai 28. joulukuuta 2013

Suklainen kirsikkakakku vai kirsikkainen suklaakakku?

Näin joululomailijana ei ole paljon syvällisempiä mietittäviä, kuin otsikon kysymys. Kutsutaanpa kakkua kummalla nimellä tahansa, voidaan mausta kaiketi olla yhtä mieltä: mahtava! Alkusysäyksen tälle antoi kysymys, millaisella panostuksella voisin osallistua joulupäivän antimiin. Silloin esitettiin toive suklaisesta kirsikkakakusta. Hapankirsikoiden puutteessa muokkasin ohjeesta omanlaiseni version. Ulkonäkö hämää, eikä sen perusteella voi arvata kirsikkaista sisältöä. Yllätyksiä pitää elämässä olla!


SUKLAA-KIRSIKKAKAKKU (noin 10 hengelle)

Pohja:
100 g voita (tai margariinia)
100 g tummaa suklaata
2 munaa
0,75 dl sokeria
1/2 dl kirsikkahilloa (minulla oli Bonne Maman -hilloa)
1,25 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta

Sulata voi ja suklaa kattilassa miedolla lämmöllä ja anna seoksen jäähtyä. Vatkaa huoneenlämpöiset munat sokerin kanssa kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon hillo ja jäähtynyt voi-suklaaseos ja sekoita varoen. Lisää lopuksi vehnäjauho-leivinjauheseos varovasti sekoittaen. Kaada taikina voideltuun vuokaan (halkaisija 20 cm) ja paista uunin alimmalla tasolla 175 asteessa noin 40 minuuttia tai kunnes kakku on tikulla koetettaessa kypsä. Kumoa kakku, kun se on hiukan jäähtynyt, mutta halkaise kakku vasta kokonaan jäähtyneenä. Kakkupohjan voi tehdä vaikka edellisenä iltana, ja kuorrutuksenkin voi valmistella jo silloin.

Kuorrutus:
2,5 dl kuohukermaa
100 g valkosuklaata

Laita kattilaan kerma ja paloiteltu suklaa. Kuumenna lempeästi, koko ajan sekoittaen, kunnes suklaa on sulanut. Nosta seos jäähtymään jääkaappiin. Kun on aika koristella kakku, vaahdota valkosuklaakerma sähkövatkaimella.

Täyte ja kostutus:
1 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
2 reilua ruokalusikallista kirsikkahilloa

1 rkl kirsikkahilloa + vähän vettä (=kostutus)
n. 1 dl kirsikkahilloa pohjan päälle

Vaahdota kerma aika tanakaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon kirsikkahillo ja vaniljasokeri. Sekoita esimerkiksi kahvikupissa ruokalusikallinen kirsikkahilloa ja vähän vettä, jotta muodostuu kirsikkamehua. Kostuta tällä mehulla kakkupohjat.

Kokoa kakku. Halkaise kakkupohja kahteen osaan ja kostuta niitä vähän. Levitä alimmaisen pohjan päälle kirsikkahilloa. Levitä kirsikkainen kermavaahto päälle ja nosta päälle toinen kakkupohja.  Vaahdota valkosuklaakerma ja levitä se kakun päälle.

Jos löydät jostain tuoreita kirsikoita, voit koristella kakun niillä. Myös muut tuoreet marjat käyvät koristeluun. Keskellä talvea niiden löytäminen voi olla työlästä, joten koristella voi muutenkin, esimerkiksi suklaakoristeilla.

6 kommenttia:

  1. Oh, nam, kuulostaa kumminkin päin erittäin hyvälle! Pitäisköhän leipoa tätä vaikka uudeksi vuodeksi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo, uudeksi vuodeksi, loppiaiseksi, ystävänpäiväksi...ja arjen harmautta karkottamaan :) Minä ainakin aion uusintaleipoa tämän, koska oli niin hyvää. Ja aika helppokin oikeastaan!

      Poista
  2. Vinkiksi muuten, että ainakin Citymarketista olen löytänyt myös hapankirsikkahilloa.

    VastaaPoista
  3. Arjen harmautta karkoittamaan ja iso pala kiitos. Tämä pimeys on aivan kammottavaa! Kroppa ei meinaa toipua aikaerosta, kun valo ei kerro, että nyt on päivä ja nyt on yö. Puuh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, tämä kaakku auttaa todellakin karkottamaan pimeyttä ja mörköjäkin :)

      Poista