sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Lempeä lihakeitto

Kun söimme ihanaa, höyryävän kuumaa ja täyteläisen makuista lihakeittoa, mietiskelin, olenko koskaan postannut sen ohjetta. Jotenkin näistä perinteisistä ruokalajeista usein ajattelee, ettei ole tarvetta laittaa ohjetta blogiin. Miksi ei? Voihan lukijoiden joukossa olla joku, joka ei ole tällaista koskaan tehnyt itse, tai ei ole pitkiin aikoihin tehnyt ja inspiroituu näkemästään ohjeesta. Minulle ainakin on monta kertaa käynyt niin, että joku perusruoka on ollut unholassa, kunnes jostain ruokablogista se on ujuttautunut taas tajuntaan. Nuo hetket ilahduttavat minua kovasti!


LIHAKEITTO

n. 800 g naudan keittolihaa (meillä oli lapaa)
puolikas isosta sipulista
palanen juuriselleriä
10 maustepippuria
laakerinlehti
suolaa

5 isoa perunaa
2 porkkanaa
puolikas isosta sipulista
pätkä sellerinvartta
palanen juuriselleriä
palanen lanttua
persiljaa

Laita lihapala kattilaan ja laske sinne kylmää vettä sen verran, että liha peittyy. Nosta kattila liedelle ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Anna kiehua ja poista pinnalle kertyvää vaahtoa sitä mukaa kun sitä kertyy. Kun vaahtoa ei enää muodostu, heitä kattilaan suolaa, rouheasti pilkottu sipuli ja sellerinpala sekä maustepippurit ja laakerinlehdet. Anna lihan kiehua hiljalleen ainakin kaksi tuntia, kolmekin menee helposti. Lihan tulee olla mureaa ja pehmeää.

Kun liha on kypsää, ota se pois kattilasta ja paloittele se keittoon sopiviksi paloiksi. Kuori perunat, porkkanat, sipulinpuolikas sekä lanttu ja sellerinpalanen. Kuutioi juurekset ja paloittele sellerinvarsi. Lanttu kypsyy todella hitaasti, joten se saa olla keitossa huomattavasti pienempinä kuutioina kuin muut ainekset. Myös porkkanat kannattaa kuutioida perunoita pienemmiksi, sillä niidenkin kypsyminen kestää pitempään. Laita juurekset ja lihat kattilaan, siihen liemeen, jossa keitit lihan. Tarkista liemen suolaisuus ja lisää suolaa tarvittaessa. Keitä keittoa, kunnes juurekset ovat kypsiä. Ripottele juuri ennen tarjoilua keittoon persiljaa ja sekoita.

- - -

Kuten tiedetään, lihakeiton valmistaminen on aikaa vievää puuhaa, eikä näin alusta saakka tehden tapahdu nopsakasti työpäivän jälkeen. Aika harvoin meilläkin siis ryhdytään lihakeiton tekoon, vaikka se niin ihanaa onkin. Kannattaakin käydä lukaisemassa Sauvajyväsen vinkki nopeaan lihakeittoon. Minusta se oli ihan loistokeksintö, jota itse en ole ollenkaan älynnyt käyttää!

2 kommenttia:

  1. Perusruuat on parhaita. Ja niitä on kiva lukea toisten blogeista, kun kaikilla on kuitenkin vähän oma tapansa tehdä niitä vaikka kyseessä olisikin periaatteessa sama ruoka. Ja kiitos kehuista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, mukava nähdä jokaisen oma kädenjälki perusruuassa!

      Poista