maanantai 16. kesäkuuta 2014

Helposti vai vaikeasti? Nopeasti vai hitaasti?


On monta tietä onneen. Usein voi valita helpon ja nopean, mutta jos valitsee vähän vaikean ja hitaan, voi kohdata matkalla jännittäviä ja mukavia hetkiä. Ruuanlaittoon tämä ajatus sopii esimerkikisi ecuadorilaisen katkarapukeiton kohdalla. Keiton voisi varmastikin valmistaa purkkikookosmaidosta, ja valmista tulisi suitsaitnopeasti. Toinen vaihtoehto on noudattaa (suurpiirteisesti) reseptiä ja ostaa kaupasta kookospähkinä. Niin me teimme. Eli valitsimme vaikean ja hitaan.

Ja kyllä oli jännittävää! Ensinnäkin kaupassa hölskytellä kookospähkinöitä, että missä paras hölske. Sitten kotona lykätä kookospähkinä uuniin. Ei halkeillut, kuten piti, vaan piti paukutella rikki. Saatiin kuitenkin ilman taisteluvammoja kaapaistua hedelmäliha irralleen ja sauvasekoitinkäsittelyn kautta kohti kattilaa.

Siitä hetkestä, kun aloin kuorimaan katkarapuja, siihen hetkeen, kun lusikoimme keittoa, kesti vajaat kolme tuntia. En ole kovin sorminäppärä, varsinkaan katkarapujen kuorimisessa. Paremmalla suunnittelulla (kookospähkinä uuniin ihan ensimmäisenä) olisi päästy alle kahteen tuntiin. Paljonko olisi kulunut aikaa säilykepurkin avaamisessa ja kaatamisessa kattilaan? Varmaankin arki-illan ateriaan sopiva aika. Mutta ei olisi ollut likimainkaan niin hauskaa ja jänskää kuin kokonaisen kookospähkinän kanssa!

Valmis keitto oli ihanaa. Lempeän katkarapuisa ja erittäin maukas, vaikka ainekset olivat niinkin yksinkertaiset ja vähäiset. Uskon kookospähkinän voimaan ja makuun!


Kokkeilkaapa, jos joskus törmäätte kookospähkinään. Tämä ohje on vähän muunneltu alkuperäisestä, lähinnä liemiainesten määrän osalta.


ECUADORILAINEN KOOKOS-KATKARAPUKEITTO (kahdelle)

1 kookospähkinä
n. 1/2 kg katkarapuja kuorineen
4 dl maitoa
2 dl kuohukermaa
kalaliemikuutio
1 pieni sipuli (tai 1 kevätsipuli varsineen)
oliiviöljyä
1 rkl Maizenaa
mustapippuria
lehtipersiljaa koristeluun
(suolaa)


Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Etsi kookospähkinästä kolme tummaa täplää; yksi niistä on pehmeä. Tuikkaa esimerkiksi metallisella varrastikulla tästä täplästä läpi ja valuta sisällä oleva neste johonkin pieneen astiaan. Laita kookospähkinä sitten kuumaan uuniin. 20-30 minuutissa kookospähkinän pitäisi halkeilla. Meillä ei halkeillut vielä 45 minuutinkaan jälkeen, joten kopauttelimme sen lopulta halki ison veitsen avulla (ei sillä terävällä puolella). Kookospähkinä on tietysti kuuma, joten kunnon patakinnas on syytä olla kädessä. Anna kookopähkinän jäähtyä vähän ennen kuin alat kaapia sisusta irti kuoresta. Lusikka on hyvä apuväline, jolla kookospähkinän hedelmälihan saa melko helposti kammettua irti kuoresta. Hedelmälihaan kiinni jäävän ohuen ruskean kuoren saa kätevästi irti perunakuorimaveitsellä. Pilko valkoinen hedelmäliha noin sentin kuutioiksi ja laita blenderiin tai korkealaitaiseen kuppiin. Lisää sekaan 4 dl maitoa ja hienonna blenderillä tai sauvasekoittimella, kunnes kookos on melko hienoa rouhetta.


Kuori katkaravut, ota ravunpyrstöt erilleen toiseen astiaan ja poista tummat suolet. Säästä kuoret ja päät, sillä ne käytetään liemeen. Laita katkaravunpyrstöt jääkaappiin odottamaan. Kuoret ja päät saa laittaa kattilaan yhdessä kookosrouhe-maitoseoksen kanssa. Kuumenna seos kiehuvaksi ja anna sen poreilla hiljalleen 10 minuuttia. Sekoita välillä ja ole tarkkana, ettei seos kiehu yli tai pala pohjaan. Nosta sitten kattila liedeltä ja jätä odottamaan.


Ota toinen kattila ja laita pohjalle pari ruokalusikallista öljyä. Silppua sipuli ja kuullota sitä öljyssä, kunnes se pehmenee. Älä ruskista. Lisää Maizena ja sekoita. Ota siivilä ja kaada äsken keitetty kookos-ravunkuoriliemi siivilän läpi sipulikattilaan. Lisää kattilaan kerma ja kalaliemikuutio sekä ripaus mustapippuria. Kaada joukkoon myös alussa kookospähkinästä tiristetty neste. Anna kiehua viitisen minuuttia kevyesti poreillen ja välillä sekoittaen. Tarkista suolaisuus ja lisää suolaa, jos haluat. Ota katkaravunpyrstöt jääkaapista ja lisää ne keittoon. Älä enää keitä keittoa. Voit myös annostella katkaravut suoraan keittokulhoihin kullekin ruokailijalle ja kaataa keittoliemen päälle. Koristele lehtipersiljalla.

8 kommenttia:

  1. Täytyypä joskus rohkaistua ja ostaa projekti purkin sijaan. Tuo soppa on varmasti namia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Projektin osto kannattaa. Saa mukavaa puuhaa ja hyviä makuja.

      Poista
  2. No huh, täällähän on väkerretty. :) Täytyypä kyllä myöntää, että en muista koskaan ostaneeni kokonaista kookospähkinää, täytyypä pistää tämäkin kokeilu todo-listalle.

    VastaaPoista
  3. Huh, oottepa ollu rohkeita! Saas nähdä saanko koskaan itse aikaiseksi, mutta keitto kuulostaa todella hyvälle :) Olisi kyllä ihanan eksoottista ostaa kookospähkinöitä kaupasta (kotona)!

    VastaaPoista
  4. Oi, kun keitto kuulostaa herkulliselta!
    Uskon kyllä, että pähkinän kanssa värkkäily kannatti. Sain joulun aikaan vastapuristettua kookosmaitoa ja se oli jumalaisen hyvää! Ihan mieletöntä. Sen jälkeen meni kotva, ennen kuin taas pystyin käyttämään "tavallista" kookosmaitoa, kun purkkitavara maistui tunkkaiselta. Mutta näemmä kaikkeen tottuu...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis tunkkainen on juuri oikea sana purkkituotteelle, kun on maistanut aidosta kookospähkinästä valmistettua ruokaa!

      Poista