perjantai 20. tammikuuta 2012

Sinisimpukat


Nyt on sinisimpukkakausi! Monessa paikassa sanotaan, että belgialainen tai ranskalainen syö simpukkansa niinä kuukausina, joiden nimissä on r-kirjain, eli suomeksi syyskuun ja huhtikuun välillä. Sinisimpukoista on myös kausitarjouksia - nyt ne irtosivat alle viidellä eurolla kilo. Illallisemme oli siis verrattain edullinen. Stokkan liha-/kalatiskin...hmmm...poika...setä... no, Antti-niminen henkilö (joka sivumennen sanoen oli niin asiantunteva ja idearikas ja innostava, että olisin helposti voinut ostaa tiskin tyhjäksi) tsekkasi simpukat ennen puntarointia, mikä kuuluu asiantuntevaan palveluun. Näin ei tule haalattua kotiin kuollutta painoa. Paitsi että aina on meilläkin joku reppana heittänyt veivinsä matkalla. Sinisimpukat pitää säilyttää jääkaapissa pussin suu raollaan. Muuten niiltä loppuu happi ja... no tiedätte, mitä sitten tapahtuu.

Sinisimpukat ovat vähän samanlaista askartelu- ja seurusteluruokaa kuin ravut. Siis vähän. Kun ei simpukoiden kanssa päädy ihan niin kyynärpäitään myöten liemeen, eikä tule tökittyä sormiinsa. Vähemmän haavoja, mutta yhtä paljon makua. Sormensa saa simpukoitakin syödessä kuitenkin sotkettua. Simpukkansa voi syödä esim. käyttämällä tyhjää simpukankuorta pihtinä, jolla nappaa toisesta simpukankuoresta lihan. Haarukkaa ei tarvita lainkaan, sillä yleensä kulhossa on jo valmiina jokin tyhjyyttään ammottava kuori, jonka voi napata ruokailuvälineeksi.

Me olemme tehneet simpukoihin kermaisenliemen sen jälkeen, kun ne on höyrystetty. Tähän erittäin maukkaaseen liemeen on ihana dippailla hyvää leipää ja lopuksi sen voisi lusikoida keiton tapaan. Ensimmäistä kertaa laitoin mukaan aurinkokuivattua tomaattia (sitä lievästi kuivattua versiota eli "sun-kissed tomatoes"... mikä ihana nimi, auringon suutelema!) ja chilihiutaleita, ja suosittelen todella tekemään näin.


Sinisimpukkamme valmistuivat tällä tapaa:

HÖYRYTETYT SINISIMPUKAT (kahdelle ateriaksi tai neljälle alkupalaksi)

n. 1 kg sinisimpukoita

oliiviöljyä
1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
1/2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja silputtuna
1/2 tl chilihiutaleita
1 rkl kuivattua persiljaa
n. 1,5 dl valkoviiniä

1-2 dl kuohukermaa
ripaus suolaa ja mustapippuria

Silppua sipulit ja tomaatit. Huuhtele / pese simpukat. Tarvittaessa voit harjata niitä vähän. Jos simpukoissa on partaa eli jotain semmoista rihmastoa, pitää se poistaa. Kiinni olevat simpukat ovat eläviä eli syötäväksi kelpaavia. Raollaan tai auki olevia simpukoita pitää kopauttaa tai painaa kevyesti kiinni. Jos ne tämän jälkeen sulkeutuvat itsekseen, ovat ne eläväisiä eli kelpaavat kokille. Kaikki, jotka eivät koputtelusta huolimatta sulkeudu, tulee laittaa roskiin.

Kun simpukat on tsekattu, kuumenna kattilan pohjalla oliiviöljyä ja freesaa sipuleita hetken ajan. Lisää tomaattisilppu ja niistä irronnut öljy sekä persiljasilppu ja chili. Sekoittele. Kaada sekaan valkoviini. Kun viini alkaa kiehua voimakkaasti lisää kaikki simpukat nopeasti kattilaan ja nosta kansi päälle. Anna kiehua kovalla lämmöllä muutaman minuutin (4-6 tai sinnepäin) ajan, tai kunnes simpukat ovat avautuneet. Kattilaa voi välillä vähän ravistaa tai simpukoita varovaisesti liikautella kauhalla. Älä keitä / höyrytä liian kauaa, sillä simpukoiden liha sitkistyy helposti.

Nostele simpukat tarjoiluastioihin ja kaada kattilaan kerma. Kuumenna nopeasti kiehuvaksi ja kiehauta parin minuutin ajan. Lisää ripaus suolaa ja mustapippuria. Kaada kiehuvan kuuma liemi simpukoiden päälle.

 Loppu.

8 kommenttia:

  1. Kokeilkaa kuivaan ranskalaiseen siideriin! Takaan että tykkäätte:)

    VastaaPoista
  2. Siinäpä idea! Seuraavalle kerralle korvan taakse tuo siideri. Ja ennenkaikkea kattilaan :))

    VastaaPoista
  3. Sinnepä juuri! Toisinaan Lidlissä on hyvää ranskalaista siideriä, sitä pitää simpukoiden liemeksi olla aina muutama pullo varastossa:)

    VastaaPoista
  4. Minäkin olen oppinut maistelemaan simpukoita, vaikken niitä vielä ole itse uskaltautunutkaan laittamaan. Mutta ihanalta näyttää!

    Stockan liha/kalatiski on muuten mahtava, sieltä saa aina tarvittaessa neuvoja ja välillä silloinkin, kun ei ees kysy :)

    VastaaPoista
  5. Hömps, sähläsin.

    Siis: Campasimpukka, pitänee lompsia Lidliin siideriostoksille. En olekaan koskaan käynyt. Siis siideriostoksilla siellä. Jostain syystä harvemmin muutenkaan, vaikka se on tuossa aika likellä.

    Virpi: Nyt kun olet oppinut niitä maistelemaan, niin on helppo sujahtaa simpukkakokin rooliin :) Stokkan neuvot eivät ole menneet koskaan pieleen, ne osaa hommansa.

    VastaaPoista
  6. Se siisderi liittyy siihen Lidlin maateemaan, siellä on aika-ajoin ranskalaisia ruokia ja raaka-aineita ja kun niin sattuu olemaan, muutaman kerran vuodessa, pitää laatikollinen siideriä ostaa:)

    VastaaPoista
  7. Ahhhh kaipan äyriäisiä... Italiassa me syödään niitä usein, erityisesti kesällä!

    VastaaPoista
  8. Piparipulla: Meillä täällä äyriäishimon iskiessä pitää hyökätä kaupan pakastekaapeille, siksi nuo eläväiset sinisimpukat houkuttelevat erityisen kovasti, kun niitä joskus on saatavilla.

    VastaaPoista