tiistai 19. helmikuuta 2013

Sipulirisotto

Elämäni parhaimpia risottoja!

Eli olipahan hyvää risottoa tämä Fine Cooking -lehdestä löydetyllä ohjeella valmistettu sipulirisotto. Jujuna siinä oli karamellisoitu sipuli, josta risotto sai mahtavan täyteläisen maun. Tässä ohje kahta tosinälkäistä varten (jotka molemmat vielä ahneuksissaan santsaavatkin ruokaa).

Vähän olisi saanut olla mehevämpää, mutta maku oli ihana!

SIPULIRISOTTO KARAMELLISOIDUILLA SIPULEILLA

4 sipulia
2-3 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa

3 rkl oliiviöljyä (tai voita)
2,5 dl risottoriisiä (arborio)
1 dl kuivaa valkoviiniä
1/2 - 1 litra kuumaa vettä
1 kanaliemikuutio
1 dl parmesaaniraastetta (tai vahvaa goudaa)
mustapippuria (+suolaa tarvittaessa)
2 rkl voita

Aloita sipuleista: Kuori ja halkaise sipulit, ja leikkaa niistä pitkittäissuunnassa ohuita siivuja (tällä tavoin leikatut sipuliviipaleet sopivat kuulemma hyvin karamellisointiin). Kuumenna öljy pannulla ja nosta sipulit pannulle. Anna sipuleiden olla pannulla hetki ennen kuin alat sekoittelemaan. Kun muutamiin viipaleihin on tullut jo väriä, vähennä lämpöä, sekoita sipuleita ja anna paistua aina vähän kerrallaan välillä sekoitellen. Lisää alkuvaiheessa ripaus suolaa. Anna sipuleiden ruskistua ja karamellisoitua 20 - 30 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin värisiä ja täyteläisen makuisia.

Paistamisen loppuvaiheessa ryhdy tekemään risottoa. Kuumenna esim. vedenkeittimessä litran verran vettä. Lisää vähän kuumaa vettä sipuleihin ihan lopussa, sekoita, ja nosta pannu pois liedeltä. Kuumenna kattilassa öljyä (tai voita) ja lisää sinne riisit. Anna riisien kuullottua minuutin-pari ja lisää sekaan sitten valkoviini. Anna kiehahtaa niin, että viini imeytyy riisiin. Lisää sekaan kanaliemikuutio ja kuumaa vettä sen verran, että riisi juuri peittyy. Ala kypsyttelemään riisiä: lisää kuumaa vettä aina kun entinen liemi alkaa olla imeytynyt riisiin, sekoittele myös ahkerasti. Keitä risottoa riisipaketin keittoaikataulua noudattaen, mutta älä keitä liian pehmeäksi puuroksi, äläkä päästä sitä liian kuivaksi. Kun risotto on valmista ja mehevää, lisää joukkoon juustoraaste sekä voinokareet. Lisää myös suurin osa karamellisoidusta sipulista joukkoon ja sekoita risotto. Mausta vastarouhitulla mustapippurilla ja tarkista suola.

Jaa jäljelle jääneet sipulit annosten päälle ja nauti mehevästä herkusta!

11 kommenttia:

  1. mä luulen että rakastuisin tähän...

    VastaaPoista
  2. Niin minäkin... Vaikka sipulista tykkään muutenkin, niin karamellisoidut ovat vielä ihan eri laji.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruokaan rakastuminen on ihanaa :) Karamellisoidut sipulit ovat vieneet minun sydämeni jo kauan sitten.

      Poista
  3. Tätä oli pakko heti tehdä, kun luin tämän ja sattui olemaan kaikkia aineita kaapissakin. Oli siis aivan taivaallisen hyvää! Kiitos reseptistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Tämä onkin sellainen ruoka, että usein kaikki ainekset löytyvät kotoa. Voi tehdä siis ihan ekstempporee :) ja sitten herkutella, nam!

      Poista
  4. Mmmm tätä on kyllä testattava itsekin... karamelisoitu sipuli <3

    VastaaPoista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Kuulostaa todella herkullisesta,pitää tehdä joskus ystävien kesken<3

    VastaaPoista