lauantai 15. maaliskuuta 2014

Fenkolia makaronilaatikossa

Olen jo monta kertaa rohjennut ostaa fenkolia, sillä se on osoittanut (vastoin epäluulojani) maukkaaksi kasvikseksi. Se sopii hyvin vaikkapa kasvis- ja kalakeittoihin, mutta erityisesti olen tykännyt fenkolista risotossa. Tsekatkaa Omenamintun ohje ja ryhtykää risoton tekoon. Maukasta!

Kun jääkaapista löytyi jauhelihapaketin lisäksi myös yksi nahistumisuhan alla oleva fenkoli, keksin viritellä niistä hiukan erilaisen makaronilaatikon. Sekaan laitoin myös porkkanaa ja tomaattia, ja oman säväyksensä ruokaan toi myös nökkönen vuohenjuustoa. Taloutemme toinen ruokailija arvioi ruuan niin hyväksi, että se ansaitsee blogikirjoituksen. Olkoon sitten niin.

Tulipa sitten jossain vaiheessa mieleen, että tästä voisi tehdä kasvisversion jättämällä jauhelihan pois ja tuplaamalla fenkolin, sipulin, porkkanan ja tomaattien määrän. Kukin voi tietysti käyttää itselleen mieluisia kasviksia (tai mitä siellä sattuu olemaan).


FENKOLILLA HÖYSTETTY MAKARONILAATIKKO

4 dl (täysjyvä)makaronia
vettä keittämiseen
1,5 dl ranskankermaa (tai smetanaa tai jotain maitotuotetta)
1 kananmuna
suolaa, mustapippuria, kuivattua persiljaa

1 fenkoli
2 porkkanaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
400 g jauhelihaa
3-4 tomaattia
1/2 prk levitettävää vuohenjuustoa (tai jotain tuorejuustoa)
maun mukaan Srirachaa tai chilijauhetta
mustapippuria
suolaa
1 tl hunajaa
(pastan keitinvettä)

Laita makaronit kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Suikaloi fenkoli ohuelti ja silppua sipuli ja valkosipuli. Paista niitä pannulla öljyssä, kunnes ne alkavat vähän pehmentyä. Kuori porkkanat ja raasta ne karkealla terällä. Pilko tomaatit. Lisää jauheliha pannuun ja paista sekoittaen vähän aikaa. Lisää sitten porkkanaraaste ja tomaatit ja sekoita. Mausta sriracha-kastikkeella tai chilillä sekä suolalla, pippurilla ja hunajalla. Lisää lopuksi vähän vuohenjuustoa ja muutama lusikallinen pastan keitinvettä, jos haluat seoksesta mehevämmän.

Valuta makaronikattilasta pois suurin osa keitinvedestä. 1/2 - 1 dl voi jättää makaronien sekaan. Sekoita kulhossa ranskankerma, muna ja mausteet, ja kaada seos makaronien joukkoon samalla sekoittaen. Laita uunivuokaan noin puolet jauhelihaseoksesta, sitten noin puolet makaroneista, sitten loput jauhelihat ja päällimmäiseksi makaronia. Laita kansi päälle ja nosta vuoka uuniin noin 40 minuutiksi. Loppuvaiheessa kannen voi ottaa pois, jotta pinta saa vähän väriä.

10 kommenttia:

  1. Ihanan kekseliästä! Minä pidän fenkolista, mutta yleensä teen sitä vain lohiruokien kanssa kun en tiedä mihin kaikkeen se sopisi, tai miten sitä valmistaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin on ollut pulmaa miettiä, että minkä kanssa se oikein passaa. Sitten päätin, että testataan nyt tämmöinen. Hyvä testaus se olikin.

      Poista
  2. Fenkoli on yksi suosikeistani sekä keittojen ja vihannesruokien osana että lisäkkeiden pääraaka-aineena. Tänä talvena sitä on ollut suhteellisen hyvin saatavilla järjelliskuntoisina yksilöinä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidänkin lähikaupassamme sitä on ollut hyvin tarjolla.

      Poista
  3. Kuulostaa siltä, että fenkoli on selätetty :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tämä ruuan myötä sanoin viimein lämpimästi tervetuloa fenkolille :)

      Poista
  4. Fenkoli sopii älyttömän hyvin myös lasagneen. Yksi mielikeistäni on fenkoli-kurpitsalasagne, jossa kurpitsa on ensin saanut uunissa mukavan paahdon. Ja kastikkeeksi tosi juustoinen bechamel.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässäpä hyvä vinkki, kiitos! Täytyy kokeilla, nyt kun olen fenkolin makuun päässyt.

      Poista
  5. Fenkoli on tosi namia. Olen tykästynyt kukkakaali-fenkoli sosekeittoon ja kyytipojaksi ruisleipää. Herkullista. Jos haluaa kermaisempaa,lorauta jotain ruokakermaa sekaan.

    VastaaPoista