sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Porsaanlihaa japanilaisittain

Koska lentokone ei ole vielä (kunpa joskus!) lennättänyt meitä Japaniin, tunnelmoimme tekemällä japanilaista ruokaa. Tämä mainio katsudon-ohje sattui silmään Huhmare-blogissa , eikä sitten auttanut muu kuin alkaa kokkailemaan.

Ateria piti sisällään porsaanlihaa ja kananmunaa sipulisen kastikkeen kera, sekä tietysti riisiä. Maut olivat meille mieleisiä, ja uskon taipuvani tämän ruuan valmistukseen toistekin. Kinkkisin kohta tässä oli ensimiettimältä dashi-liemi (mm. misokeittoon tarvittava liemipohja), johon sitten löysinkin jauhetta oululaisesta Makukellarista. Kotona totesin jauhepakettia ja -pusseja käännellessäni, että japanin kielen taito ei ihan vielä riitä ottamaan selvää, mikä on jauheen ja veden sekoitussuhde. Sunnuntaipäivä ei ollut myöskään otollinen hetki selvitellä asiaa Makukellarin omistajakunnan kanssa, joten sekoittelin summissa noin 1/2 tl jauhetta viiteen ruokalusikalliseen vettä. Ilmeisen helppoa olisi kai valmistaa lientä oikeista aineksistakin, vaikkapa Ankerias Vipusen opastuksella. Makukellarissa näytti olevan mm. liemeen tarvittavaa boniittihiutaletta, joten ei muuta kuin testaamaan. (Otan vastaan kuumia vinkkejä aiheesta dashi, kiitos.) Tässä ruuassa tuli myös kokeiltua pankojauhoa eli japanilaista korppujauhoa, josta saatiin porsaanleikkeisiin erityisen rapsakka ja maistuva päällys.

Minä valmistin koko kahden hengen aterian yhtä aikaa samalla pannulla, vaikka Huhmareessa se oli tehty kahdessa erässä. Ihan hyvin se tuntui näinkin onnistuvan. Tulikohan jo sanottua, että oli hyvää!


KATSUDON

2 possun ulkofilepihviä (tai 3 jos ovat ihan pieniä)
vehnäjauhoja
kananmuna
pankojauhoja (tai tavallisia korppujauhoja)
suolaa, mustapippuria

1 dl mirinä
0,5 dl soijaa
2 rkl sakea (korvasimme saken sherryllä)
5 rkl sokeria
5 rkl dashi-lientä
1 pienehkö sipuli
suolaa ja pippuria
persiljaa

Nuiji porsaanpihvejä vähän ohuemmiksi. Mausta ne suolalla ja pippurilla. Laita yhdelle lautaselle vehnäjauhoja, toiselle rikottu ja sekoitettu kananmuna ja kolmannelle pankojauhoja. Paina possunleikkeet ensin molemmin puolin vehnäjauhoihin, sitten kananmunaan ja lopuksi pankojauhoihin. Paista leivitetyt pihvit pannulla öljyssä, kunnes ne ovat kypsiä ja kauniin värisiä. Muutama minuutti puoleltansa riittää. Nosta odottamaan lautaselle.

Laita mirin, soija, sake, sokeri ja dashiliemi pannulle ja kuumenna sekoitellen, kunnes sokeri on sulanut. Suikaloi kuorittu sipuli ja lisää pannulle. Hauduta sipulia, kunnes se on pehmennyt. Leikkaa porsaanleikkeet suupalan kokoisiksi siivuiksi ja asettele siivut pannulle sipulien päälle. Riko kaksi kananmunaa, kumpikin omaan lasiinsa/kulhoonsa ja riko niiden rakenne haarukalla sekoittaen. Lisää kananmunat pannulle (toisistaan erilleen). Jatka paistamista vielä muutaman minuutin ajan, kunnes kananmuna kypsyy, mutta jää pehmäksi.

Tarjoile keitetyn riisin kera. Laita riisiä kulhoihin ja nosta lihaviipaleita, kastiketta ja kananmunat kulhoihin riisin päälle.
Pannulla, valmiina tarjoiltavaksi!

8 kommenttia:

  1. Mä en tunne kovin hyvin japanilaisia ruokia eli kiitos tästä! Vaikuttaa herkulliselle ja pakko kokeilla itsekin. Nyt tulikin hirveä nälkä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melko outo on japanilainen keittiö minullekin, mutta tämä ruokalaji antaa syytä kokea sitä lisää. Että on muutakin kuin sushia :)

      Ja ole hyvä, kannattaa tehdä!

      Poista
  2. Pankojauhoista tulee kyllä ihan loistava kuorrutus.
    Tästä en ole koskaan kuullutkaan, saisipa aikaiseksi kokeilla. Samaisesta matkakohteesta haaveillaan täälläkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pankojauhoja olen kyllä pyöritellyt käsissäni kaupassa, mutten ostanut, kun takaraivossa on pyörinyt aina ajatus "suosi suomalaista, osta kotimaista" :) Mutta tulee niistä mahtava pinta!

      Poista
  3. Oi tämä kuulostaa aivan ihanalta. Mäkin haaveilen Japanista, joten pitää laittaa resepti kokeiluun.. Varmaan vielä tovi vierähtää ennenkuin reissuun pääsee, mutta joskus. Vielä joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus, oi joskus... Pidetään haaveista kiinni! Ja kokataan japanihenkisiä aterioita kotosalla.

      Poista
  4. Japani - kannattaa lähteä, jos joskus tulee mahdollisuus. Mä olen päässyt sinne kahdella työreissulla, Osakaan ja Kiotoon. Maa on täynnä herkkuja ja historiaa ja siellä todella huomaa, ettei ole kotona...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luimupupu, tämä kommenttisi ei ainakaan vähennä matkakuumetta :)

      Poista