torstai 20. marraskuuta 2014

Vaahterasiirappinen suklaajälkiruoka

Mietin viime viikonloppuna jälkiruuan äärellä, että onkohan tämä juomaa vai keittoa vai kiisseliä vai vanukasta. Kaksi viimeksi mainittua saa hyljätä heti, sillä niin paksua ainetta ei kupeissa ollut. Ryypiskelimme (kuulostaa villiltä) jälkiruuan kahvikupeista, mutta ihan yhtä hyvin sen olisi voinut lusikoida keittona. Koostumukseltaan tämä höyryävä keitto/juoma oli mitä miellyttävin, ja se sopii ihanasti talvi-illan lämmittäjäksi. Mausteet toivat makuun mukavia sävyjä, ja maku oli kaikenkaikkiaan hyvin lempeä.

Suklaakeiton / -juoman ohje löytyi Donna Hay Magazinesta 74 / 2014.


VAAHTERASIIRAPPINEN SUKLAAJUOMA / SUKLAAKEITTO (2-3 annosta)

2,5 dl maitoa
1,25 dl kuohukermaa
40 g tummaa suklaata
1 vaniljatanko + siemenet
puolikas tähtianis
puolikas kanelitanko
1 kardemumman siemenkota
0,4 dl vaahterasiirappia (+vähän lisää koristeluun)
2 keltuaista
n. 0,25 dl sokeria (käytin ruokosokeria)

+ vaahtokarkkeja

Mittaa kattilaan maito, kerma, paloiteltu suklaa ja vaahterasiirappi. Halkaise vaniljatanko ja kaaputa siementahna sisältä. Lisää tangonpuolikkaat ja vaniljatahna kattilaan yhdessä kanelin, tähtianiksen ja kevyesti murskatun kardemumman siemenkodan kanssa. Kuumenna seosta hiljalleen sekoitellen, kunnes suklaa on sulanut ja seos kiehahtaa.

Sekoita kulhossa vispilällä keltuaiset ja sokeri. Niitä ei tarvitse vaahdottaa. Kaada kuuma suklaaseos kulhoon, aluksi varovasti ohuena nauhana, ja sekoita vispilällä koko ajan. Kaada seos takaisin kattilaan ja kuumenna. Keitä miedolla lämmöllä ihan kevyesti poreillen 3-4 minuutin ajan, kunnes seos vähän sakenee. Siivilöi ja tarjoile. Lorauta pinnalle hiukan vaahterasiirappia.

Jos haluat, voit paahtaa vaahtokarkkeja juoman / keiton pinnalle. Voit paahtaa ne keittiötohottimella tai kynttilän liekin päällä, tai takkatulen loimussa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti