perjantai 14. marraskuuta 2014

Höyrytettyä kuhaa ja wokkivihanneksia

Meillä on bambukori höyrytyksiä varten, mutta harmittavan harvoin sitä käytetään. Oma vika, kun ei saa aikaiseksi. Bambuinen höyrytyskori on kaunis ja toimiva, mutta jotenkin sen käyttö vain unohtuu. Nyt päätin jo kauppaan mennessäni, että jotain höyrytettävää on löydyttävä. Onneksi kalatiskillä oli hyvän näköistä ja tuoretta kuhafilettä, jonka arvelin sopivan bambukorin täytteeksi. Kasasin myös kelpo annoksen kasviksia ostoskärryyn, sillä mieli teki wokattuja vihanneksiakin.

Kalasta tuli hyvää, vaikkakaan ei järin kaunista. Marinadin maut sopivat hyvin kuhalle, mutta eivät peittäneet sen makua. Wokkivihannekset ja höyrytetty kala muodostivat kelpo aterian arki-illaksi.


HÖYRYTETTYÄ KUHAA

n. 1 dl soijakastiketta
pieni palanen inkivääriä (teelusikallinen silputtuna)
1 pieni valkosipulinkynsi silputtuna
1 tl limetin mehua

n. 600 g kuhafileitä

Sekoita marinadin ainekset. Leikkaa kuha annospaloiksi ja laita marinadiin. Anna marinoitua sen aikaa, kun pilkot vihannekset ja alat paistelemaan niitä.

Kun vihannekset ovat wokissa ja lähes valmiita, höyrytä kalat. Nostele palat höyryttimeen tai kattilan höyrytysosaan leivinpaperin päälle. Kypsennä höyryssä (veden on syytä poreilla koko ajan) noin 10 - 15 minuuttia kalapalojen paksuudesta ja koosta riippuen. Jos bambukorisi on kaksikerroksinen tai korkeampi, kannattaa kerrosten paikkoja vaihtaa nopeasti puolivälissä kypsennystä. Kypsien kalapalojen päälle voi halutessaan ripotella vielä vähän suolaa.


WOKKIVIHANNEKSET

(maapähkinä)öljyä
1 rasia (ruskeita) herkkusieniä paloiteltuna
2 porkkanaa suikaloituna
1 reilun kokoinen sipuli suikaleina
1 iso valkosipulinkynsi silputtuna
1 rkl tuoretta inkiväärihakkelusta
pari lehtikaalin lehteä suikaloituna (poista lehtiruoto ensin)
1 pieni paprika suikaloituna
soijakastiketta
makeaa chilikastiketta

Kuhan marinoituessa pieni kasvikset. Kuumenna wokkipannulla tai paistinpannulla tilka öljyä ja paista ensin sieniä muutaman minuutin ajan. Lisää sitten kaikki muut ainekset ja paista reilulla lämmöllä välillä sekoitellen. Kun kasvikset alkavat vähän pehmetä, lisää sekaan vähän soijakastiketta ja makeaa chilikastiketta (oman maun mukaan molempia). Paista vielä sekoitellen pari minuuttia, että maut tasaantuvat.Kasviksia ei tarvitse kypsentää ihan pehmeäksi möhnäksi, vaan porkkanasuikaleetkin saavat jäädä puolikypsiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti