maanantai 24. lokakuuta 2011

Pomminvarma creme brulee

Lempijälkiruokani! Ja nimenomaan tämä versio. Muita en ole tehnyt, mutta erinäisiä ravintolabruleita maistanut. Onnistuu aina, pienessä Nero-vuoassa tahi himpun isommassa Kokki-kerta-annosvuoassa. Rapsahtava pinta, suussasulavan pehmeä vanukas. En osaa muuta sanoa. Nam!
CREME BRULEE
4 pientä annosta tai kaksi vähän reilumpaa...muttei liian isoa :)

2 dl kuohukermaa
1/2 dl maitoa
1/2 dl sokeria
1/2 vaniljatankoa
pala sitruunankuorta
3 keltuaista

kuorruttamiseen n. 1,5 tl sokeria per vuoka

Pane uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Mittaa kerma, maito ja sokeri kattilaan. Halkaise vaniljatangon puolikas pitkittäin ja raaputa siemenet kermamaitoon. Heitä tangonpuolikkaat sekaan. Pese sitruuna huolella ja viillä kuoresta perunankuorimaveitsellä suikale, lisää suikale kattilaan. Kiehauta seos ja nosta kattila liedeltä.

Vatkaa keltuaisten rakenne rikki. Poista kermamaidosta vaniljatanko ja sitruunankuori. Kaada kuuma neste munien joukkoon koko ajan sekoittaen. Jaa seos uuninkestäviin vuokiin ja nosta vuoat uunipannuun, jossa on kuumaa vettä vuokien puoliväliin saakka. Kypsennä vanukkaita 150 asteessa uunin alatasolla noin 60 minuuttia (minulla pikkuannokset Nero-kupeissa olivat noin 50 minuuttia), kunnes vanukas on hyytynyt. Jäähdytä ja pidä jääkaapissa odottamassa tarjoilua.

Ennen tarjoilua ripottele vanukkaiden päälle hienoa sokeria ohuehko kerros. Paahda sokeri ruskeaksi tohottimella eli kaasupolttimella, jos sellaisen omistat. Se on vallankin kätsy laitos, johon kannattaa investoida, mikäli creme brulee vähänkin innostaa.
Sokerin käryyttäminen käy kyllä uunissakin: kuumenna grillivastukset kuumiksi ja nosta vanukasvuoat uuniin niiden alle. Jätä uuninluukku auki ja tarkkaile haukan katseella, ettei sokeri pala. Uuniversiossa vanukas lämpenee, mikä ei ole haitaksi. Kylmempi on kuitenkin ehkä vähän parempaa...

32 kommenttia:

  1. Tohottimen ei tartte olla keittiövälinekaupan kaunis kullanvärinen hökötin vaan Biltema- tai Motonet-malli ajaa ihan saman asian:) Mistä sinun tohottimesi on peräisin?

    VastaaPoista
  2. Kotiharmin miehenkin tuntien, lähtisin veikkaamaan tuota Biltema-osastoa ;) mutta toisaalta taas saattaa olla hifistelymalli jostain köökkikaupastakin :

    Joka tapauksessa hienolta näyttää! Ja kertapa mulla on ollut ilo näitä maistaakin, niin ihan täydestä sydämestä voin sanoa, että Kotiharmin brulee peittoaa monen ravintolan vastaavat!

    VastaaPoista
  3. Tohottimen jäljet johtavat kuin johtavatkin Biltemaan! "...Tehokas, mutta pienikokoinen ja kätevä kaasupoltin, joka soveltuu esim. työstettävien kappaleiden lämmitykseen, juotostöihin, jäätyneiden putkien sulatukseen, maalinpoistoon, grillihiilien sytytykseen jne." sanovat tohottimesta. Juupajuu. Mutta keittövälineenä se meillä on. Oon zabayoneakin käryyttänyt sillä ja hyvin toimi.

    Ai niin, onhan se armastuskin käyttänyt tohotinta omissa askarteluissaan. Jotakin kutistesukkaa (ei tukisukkaa, kuten ensin meinasin kirjoittaa) sillä voi piuhojen ympärille vissiin tiivistää. Tai jotain.

    VastaaPoista
  4. Täälläkin liitytään Biltema-tohon vankkaan kannattajakuntaan! Meillä on syöty bruleita nyt pitkin syksyä, tähän mennessä lemppari on ollut laittaa vaniljatankojen kaveriksi kiehumaan kanelitanko, viipaloituja kumkvatteja ja veriappelsiinin kuorta. Chilikin toimii! Ja tuore rosmariini! (Ja taas vie tieni luokse brulee-vuokien..)

    Pakko muuten kertoa että yritin kerran nuotiovaahtokarkintuskissani paahtaa toholla vaahtokarkkia varrastikun nokassa. Onnistui huomattavasti paremmin kuin kynttilänliekillä..

    VastaaPoista
  5. Kerrassaan monikäyttölaite! Vaahtokarkkienkin paahtaminen onnistuu :) Hyviä vinkkejä bruleen maustamiseen, kiitos Ahmija. Kanelitanko lähtee varmasti seuraavaan satsiin mukaan. Rosmariini kuulostaa äkkiseltään ajateltuna hassulta bruleessa, mutta kun sanotaan että toimii, niin minähän se uskon kyllä :)

    VastaaPoista
  6. Mesiangervoa pitää kokeilla, kuivatin sitä tänä vuonna ekakertaa ja muistaakseni ainakin Sillä Sipuli-blogissa oli laitettu sitä bruleeheeseeseen (tuliko pääte oikein?) Voisikin viikonloppuna tehdä ja tohotella sitten oikein kunnolla.

    VastaaPoista
  7. Minäkin bongasin Sillä sipulista mesiangervobruleen. Mistähän sitä tämmöinen kerrostaloasukki saisi...? Mesiangervokaupasta? Stokkalta? Mukavia tohotuksia Campasimpukalle viikonlopuksi!!

    VastaaPoista
  8. Kokeiltiin kerran oli ihan ookoo!

    VastaaPoista
  9. Herkullista! Kiitos reseptistä, kyllä kotiruoka voi voittaa ravintoloiden herkut ! Alma

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla, että tällä ohjeella tuli toisillekin suunmyötäistä herkkua :)

      Poista
  10. Olen tehnyt tätä jo monta kertaa. Loistava resepti. Ruokavieraatkin kaikki kehuneet. Ranskalaisesta ravintolastakaan ei kuulemma saanut näin hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, kiva kuulla että muillekin maistuu tällä tavoin tehty brulee! Minustakin tämä on huippuhyvä resepti, ja olen täsmälleen samaa mieltä, ettei aina ravintolassakaan creme brulee ole yhtä maukasta.

      Poista
  11. Hei sinä siellä! Viime viikolla meillä juhlittiin Uima- ja kävelyseuran Pikkujouluja, ja tein ohjeesi mukaan tätä Pomminvarmaa jälkkäriä. Valmistin tuotteen jo edellisenä iltana. Tein pienen maistiaisen myös. Se oli ihan kamalaa, se maisutui vain kananmunalle ja oli kökkäreistä. Jäi osittain jopa syömättä, mikä ei luvannut hyvää juhlaillalle... Pieni pelko niskassa kuorrutin ruokosokerilla grillivastuksn alla... Ja mikä taivaallinen herkku valmistui! Hyvänen aina, miten hyvää!! Annoskupit olivat aivan liian pienet ja melkein nuoltiin puhtaiksi. SUURkiitos tästä reseptistä! Suosittelen kaikille! Ps. se maistiainen oli varmaan pilalla siksi, kun kuppi oli muita pienempi ja se oli ylikypsää. terveisin Liisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Liisa, ja kiitos kommentista! Olipa onni, että juhlaillan tarjoiluannokset eivät olleet samanlaisia kuin maisteluannos!!! Tuosta kupin nuolemisesta ovat meilläkin jotkut vieraat puhuneet :)

      Poista
  12. Kiitos mahtavasta ohjeesta! Tää herkku on mulle ihan uus tuttavuus ja googlaamalla löysin tänne tämän ohjeen pariin. Herkullista tuli. Kopsasin linkin kera ohjeen myös omaan blogiini... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, Riina! Tämän creme bruleen tekeminen palkitsee varmasti :)

      Poista
  13. voisi sitä syödä täällä ylempänäkin joskus täällä käydessänne! Ei ole tohotinta,toisitteko tullessanne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääpä muistaa käydä tohotinkaupassa kun seuraavan kerran ajellaan sinne päin :)

      Poista
  14. Poika teki meille illan iloksi ohjeellasi creme bruleen. Oli kyllä todella hyvää! Tämä aion ottaa omaankin repetuaariini. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten kiva kuulla, AnnaRilla, että ohje toimi ja herkku maistui!

      Poista
  15. Tehty kaksi kertaa ja nyt teen myös jouluksi, vaikka ei niin jouluinen jälkkäri ole, mutta todella hyvää. Kiitos tästä reseptistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta, Anonyymi! Tämä on minun lempijälkkärini ja sopii mielestäni kaikkiin tilaisuuksiin :)

      Poista
  16. KIITOS tästä ihanasta ohjeesta!!! Olen valmistanut tätä useamman kerran ja viikonvaihteessa tulee ystäviä kylään ensivisiitille. Illan teemana on Kuuban kuvien katselu ja matkan muistelu (olimme yhtä aikaa Kuubassa tammikuussa 2015,, mutta eri matkoilla ei kohteissa). Tarjoan tätä ehdotonta lemppariani jälkiruuaksi ja vaikka tätä ei Kuubassa syötykään, niin jos jotain samaa haluaa etsiä, niin ainakin makeus. Kuubassa tarjottiin makeita jälkiruokia ja torttuja kyllästymiseen asti - jopa hotellin aamiaissämpylät oli taikinavaiheessa värjätty punaisiksi ja sinisiksi - joten minusta tämä jälkiruoka sopii loistavasti kookosmaitoon tehdyn lihapadan jälkiruuaksi. Juhlavaksi sen tekee se hetki kun se "tohotetaan" siinä vieraiden silmien edessä jälkiruokaa odotellessa! KIITOS loistavasta ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, Anonyymi! Mahtavaa, että sinäkin olet todennut tämän ohjeen toimivaksi ja lopputuloksen ihanaksi.

      Kookosmaidossa tehty lihapata kuulostaa herkulliselta, ja creme brulee sen päälle on varmasti saanut entisestään jo leveät hymyt loistamaan :)

      Poista
  17. Monen monituiset kerrat olen jo tällä reseptillä saanut kehuja :) Sairaan hyvää ja mielestäni myös helppotekoista. Taas teen sitä jälkkäriksi kun saamme hyvät ystävät viikonloppuna yökylään :)
    Kiitos reseptistä ja aurinkoisia kevätpäiviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset Arja L kommentista! Minunkin mielestäni tällä ohjeella on helppo tehdä creme brulee, ja todellakin aina maistuu yhtä ihanalle :)

      Aurinkoista kevättä myös sinulle!

      Poista
  18. Ihana resepti, ja tällä brulee onnistui kyllä täydellisesti! Linkitin tämän reseptin uusimpaan postaukseeni :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Miia kommentista! Mukava kuulla, että resepti oli toimiva ja lopputulos herkullinen :)

      Poista
  19. mesiangervoja saa esim.Viitakosken pelloilta.Sieltä ovat 4H-laisetkin keränneet lääketeollisuuden tarpeisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos anoppirakas! Mesiangervojen kukinta-aikana minua saa muistuttaa asiasta ;) Tehdään sitten herkkujälkkäriä!

      Poista
  20. Minkähön kokoinen tämä Nero-vuoka/-kuppi on? Ei löydy google haulla ko. astiaa

    VastaaPoista