Siis tässä leivässä nopea osuus on sen syöminen :) Jos taloudessasi on useampi suu, pidä puolesi!
Glorian Ruoka&viini -lehdessä 4/2013 oli hyvä leipäresepti. Leivän valmistus pitää aloittaa edellisenä iltana laittamalla ohraryynit likoamaan, joten ei se siltä osin mikään pikaresepti ole. Taikinan teko muuten on melko vaivatonta. Täyteläistä makua leipä saa oluesta, joka toimittaa nesteen virkaa taikinassa. Leivo sinäkin nyt kotiisi juhannusleipä!
OLUEEN LEIVOTTU OHRALEIPÄ (2 leipää)
2 rkl kokonaisia ohraryynejä (minulla ei ollut niitä, laitoin kauraryynejä)
11 g kuivahiivaa
1 rkl hunajaa
3,33 dl huoneenlämpöistä vaaleaa olutta
2 rkl voita
2 tl suolaa
6 dl vehnäjauhoja
2 dl ohrajauhoja
pinnalle 2 rkl voita + 1 rkl hunajaa (sekä 4 rkl siemensekoitusta, jos haluat)
Laita edellisenä iltana ohraryynit likoamaan yhteen desilitraan kylmää vettä.
Sekoita hiiva ja hunaja leivontakulhossa. Lisää olut ja anna hiivan liueta 5 minuuttia. Sulata voi ja sekoita se olueen. Lisää myös suola. Vaivaa jauhoja taikinaan vähitellen. Sekoita liotetut ohrasuurimot pieneen määrään jauhoja ja lisää taikinaan. Vaivaa taikina sileäksi, mutta kovin pitkään sitä ei tarvitse vaivata. Peitä kulho leivinliinalla ja jätä kohoamaan vedottomaan paikkaan kahdeksi tunniksi.
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Muotoile taikinasta kaksi pyöreää leipää ja laita ne leivinpaperin päälle pellille. Tee terävällä veitsellä pari pitkittäistä viiltoa leipien pintaan.
Paista leipiä 15 minuuttia ja voitele ne sitten sulatetulla voilla, johon olet sekoittanut hunajan. Päälle voi ripotella siemeniä. Jatka paistamista vielä 15-20 minuuttia, kunnes leivät ovat kypsiä ja kauniin värisiä.
Ei siis passaa ottaa pientä koehörppyä oluesta, kun tarkasti on määrä ilmaistu? :D Nätit leivät!
VastaaPoistaPaitsi jos ostaa puolen litran tölkin :) Siitä kärsii jo tehdä laatutestaus oluelle.
PoistaHyvvää oli! Kiitos!
VastaaPoistat. Tiina
Kiva, jos maistui :)
Poista