maanantai 29. joulukuuta 2014

Kinuskinen panna cotta?

Kannattaisikohan tässä yhteydessä käyttää ollenkaan termiä panna cotta? Kuulostaahan se toki hienommalta kuin kinuskinen jugurtti, vaikka sitä tämä jälkiruoka todellisuudessa oli, eikä keitettyä ja hyydytettyä kermaa. Hyvää kyllä, oikeinkin hyvää, ja kertakaikkisen helppoa! Sen vuoksi laitan ohjeenkin tänne.

Ellei halua itse keitellä reseptiin tarvittavaa kinuskia, voi ostaa valmista. Kinuskin keittäminen itse ei tosin ole vaikeaa. Näin pienellä annoksella se vei aikaa kymmenisen minuuttia + jäähdyttämiseen toinen mokoma.

Minä löysin ohjeen vanhasta Valion ruokaohjelehtisestä, mutta ohje löytyy näköjään nettisivuiltakin. Lehtisen ohjeessa oli käytetty ruokajogurttia (se lienee silloin ollut uutuustuote), mutta minä käytin turkkilaista jugurttia, jota netin ohjeessakin näköjään käytetään. Tein kinuskia puolet Valion ohjeen määrästä, mutta laitoin jugurttia enemmän. Minun versiossani kinuski maistuu melko hennosti, eikä tee jälkkäristä liian makeaa. Sinä voit viritellä niin makean kinuski-jugurtti -yhdistelmän kuin haluat.


KINUSKINEN JUGURTTI (PANNA COTTA) MUSTIKOILLA (2 annosta)

1 dl kuohukermaa
2 rkl fariinisokeria
rouhaisu vaniljaa vaniljamyllystä (tai 1/4 tl vaniljasokeria)
2 dl turkkilaista jugurttia (tai vähemmän, jos haluat annoksista pienemmät ja makeammat)

päälle mustikoita (tai mustikkakeittoa, kuten Valion ohjeessa)

Keitä kinuski. Mittaa kerma ja fariinisokeri (ja vaniljarouhe, jos sitä käytät) kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä kinuskia 10-15 minuuttia tai kunnes se alkaa muuttua paksummaksi kinuskimaiseksi seokseksi. Kinuskin ei tarvitse kiehua täysillä, mutta kuitenkin poreilla reippaasti koko ajan. Jäähdytä kinuski esim. nostamalla kattila kylmävesihauteeseen. Jäähtyessään kinuski paksunee.

Sekoita jugurtti ja kinuski (ja lisää vaniljasokeria, jos käytät sitä etkä vaniljaa myllystä) keskenään, ja annostele seos tarjolle. Nostele päälle mustikoita (tai kaada varovasti mustikkakeittoa).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti